5 795    59    4  

Utvendig nedløp på kompakte tak

 776     Oslo     0
Det er en ting jeg har undret meg over i lang tid som jeg håper noen her inne kan opplyse meg om og det gjelder utvendige nedløp på kompakte tak. Med den siste tids økende popularitet av byggmesterfunkis er dette noe jeg ser oftere og oftere, og jeg skjønner virkelig ikke greia?
 
De som vet svaret på dette kan sannsynligvis teorien bak men for ordens skyld kan jeg jo si et par ord om dette først. Hvorvidt flate tak er en uting eller ikke er en annen diskusjon, men når man først skal bygge flatt tak så er det ganske klare anbefalinger for hvordan dette skal gjøres. Dette gjelder heller ikke kvasiløsningen med luftede flate tak, men altså varme kompakte tak. Problemet med uisolerte takutstikk eller utvendige takrenner og nedløp på slike tak er at når vannet passerer ytterveggen så går det fra varm sone på taket til kald sone utenfor. Dette vil føre til isdannelser om vinteren. Derfor er det anbefalt med innvendige nedløp som ikke vil ha dette problemet da innvendig varme vil smelte snøen rundt sluket.
 
I kystnære strøk hvor snø på tak er et mindre problem kan det kanskje argumenteres med at det ikke er så farlig men det er nok av slike eksempler på innlandet. Siden TEK10 har det heller ikke vært tillatt med varmekabler.
 
Jeg legger ved noen bilder så dere skjønner hva jeg mener. Felles for alle disse tilfellene er at nedløpene ligger helt inntil vegg. Problemet her vil sikkert bli noe mindre enn om vannet først skulle gått via en takrenne men prinsippet er jo like fullt det samme? Tidligere tenkte jeg bare at det var utbyggere som valgte billige og lettvinte løsninger, men jeg ser etter hvert mange anerkjente arkitekter som også bruker dette så jeg begynner jo å lure. Kan det være at siden vannet renner vertikalt med en gang det kommer i kald sone så fryser det ikke like fort? Jeg er skeptisk! Kan ikke finne antydning til slike løsninger i noen veiledninger eller anbefalinger der ute.
 
Er det noen her som har erfaring med prosjektering eller utførelse av slike løsninger som vet hvilke tanker som ligger bak? Kanskje noen her har dette på sitt eget hus, hva er i så fall deres erfaringer?


Utvendig nedløp på kompakte tak - L2115.jpg - HanFar

Utvendig nedløp på kompakte tak - MEV-9-oversiktsfoto.jpg - HanFar

Utvendig nedløp på kompakte tak - Skaara.-Ånnerudskogen-46A.035_WEB.jpg - HanFar

Utvendig nedløp på kompakte tak - M9-gårdsplass.jpg - HanFar

Utvendig nedløp på kompakte tak - ONKEL-ERIKS-VEI-bannerbilde.jpg - HanFar

Utvendig nedløp på kompakte tak - Platheskogen3.jpg - HanFar

Utvendig nedløp på kompakte tak - JohsNoresvei7.jpg - HanFar

Utvendig nedløp på kompakte tak - 549_1804569120.jpg - HanFar

Utvendig nedløp på kompakte tak - Skaara.-Ånnerudskogen-46A.035_WEB.jpg - HanFar
Signatur

HSt
   #1
 33 938     Lillestrøm kommune     0
Vi så et bilde for kanskje en ukesiden her på BB fra oversiden, der var varmekabel tredd opp nedløpsrør og matet inn hullet i kanten og surret en runde rundt for ekstra varme nær hullet. Hvor godt det virker vet jeg ikke. Nå kan det hende at det bør legges varme som sikkerhet i innvendige sluk (bedre isolerte tak enn før)

Selv har jeg et nedløp på hjørne av integrert garasje som frøs første vinteren heg tok over huset. Etter dette er varmekabel treff på plass men ikke nødvendigvis satt på varme.
  (trådstarter)
   #2
 776     Oslo     0
Ja jeg er enig at varmekabler kan være en billig forsikring mot eventuelle problemer, særlig hvis man får til en behovsstyrt løsning. Hvis det var en uisolert garasje så burde den kanskje ikke hatt innvendige nedløp uansett?

Men problemet er som sagt at dette ikke er en preakseptert løsning som er tillatt. Det vil si at utbyggere og prosjekterende ikke kan presentere slikt løsninger for sine kunder. Så jeg skjønner derfor ikke hvorfor det allikevel bygges så mange hus som har det?
Signatur
   #3
 708     Buskerud     0
Vi driver å bygger nå, vår ansvarlige søker som er byggmester er vant til å bruke den løsningen med utvendig nedløp. Men etter å lest meg opp på dette, så skjønner jeg at vi sikkert bør ha innvendig. Problemet er at kjellerveggene er støpt. Men gulvet er ikke støpt enda, så lurer på om jeg kan grave en åpning under sålen for å tre gjennom ett rør....

Snakket med en dyktig snekker forleden dag, som sier at de konsekvent bruker innvendig nedløp.
TSt
   #4
 12 932     0
En er redd for at det fryser ytterst så hus fra 66 som jeg har vokst opp i har bare innvendig avløp. Men nytt nabohus bygget helt uten takutspring (stakkars vegg kledning) har utvendig avløp. En må i allefall da ha varmekabel i slukene. Husk at du må ha mere enn et sluk evt en form for nødoverløp. Takfall må jo lages helt forskjellig også.
  (trådstarter)
   #5
 776     Oslo     0
Vi driver å bygger nå, vår ansvarlige søker som er byggmester er vant til å bruke den løsningen med utvendig nedløp. Men etter å lest meg opp på dette, så skjønner jeg at vi sikkert bør ha innvendig. Problemet er at kjellerveggene er støpt. Men gulvet er ikke støpt enda, så lurer på om jeg kan grave en åpning under sålen for å tre gjennom ett rør....

Snakket med en dyktig snekker forleden dag, som sier at de konsekvent bruker innvendig nedløp.

Burde vel ikke være umulig. Det er ikke optimalt men det hender at det graves bunnledninger under grunnmur/fundament i etterkant pga omprosjektering/manglende prosjektering. Er vel bare å høre med rørleggeren?

Har du en plan for hvor du skal gjøre av vannet da?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 776     Oslo     3
Vel, da har jeg vært på seminar i bygningsfysikk men noen av, om ikke de, fremste ekspertene i landet. Så nå har jeg endelig fått svar på mitt egen spørsmål så jeg kan jo poste konklusjonen her for andre som eventuelt måtte snuble over denne tråden i fremtiden Smile

Spørsmålet var som følger: Finnes det noen som helst god grunn til å ha utvendige nedløp på flate tak? Det korte svaret var et høyt og klart NEI! Blir du presentert dette av arkitekt/utbygger så styr unna!

De var så til de grader tydelige og samstemte om dette at det gjør meg enda mer forundret at denne løsningen er så utbredt. Det er en ekstremt dårlig løsning rent byggeteknisk som er veldig utsatt for isdannelser og fuktskader. Det er heller ikke en preakseptert løsning så den er, som jeg har nevnt tidligere, strengt tatt ikke lovlig i henhold til byggeforskriften. Utvendige nedløp må isåfall prosjekteres og i følge dem så er det ikke en kompetent fagperson i landet som ville anbefalt noe slikt.

At man er skeptisk til innvendige nedløp var heller ikke et gyldig argument. Som de sa så velger man ikke en enda dårligere løsning bare fordi man antar at utførende ikke kommer til å gjøre jobben sin. Forsamlingen for øvrig var enige om at dette heller ikke er en estetisk pen løsning.

Så hvorfor er det så utbredt? De hadde ikke noen god forklaring på dette, men de var enige om at det hovedsaklig skyldtes dårlig kompetanse. Det var visstnok flere kjente arkitektkontorer som syndet på dette, så anerkjennelse er ikke nødvendigvis synonymt med god byggeskikk. Og så hendte det noen ganger at nødvendig kompetanse kom for sent inn i prosjektene slik at det ikke var noen vei utenom.

Hva gjør du hvis du får dette presentert da? Med mindre du bor på sørlandskysten så styr unna, eller i det minste vær veldig skeptisk og utfordre den ansvarlige på hvorfor de tror dette er en god idé og be om dokumentasjon. Det har vært en del diskusjoner her på BB opp gjennom årene angående flate tak og til en viss grad innvendige nedløp. Men skal du først ha flatt tak så er altså konklusjonen klokkeklar. Da må du ha innvendige nedløp!
Signatur
   #7
 13     0
Hi, skal renovere et flat tak fra 1963 med 3 grader vinkel med alerede utvendig nedløp, er det greit om jeg beholder dette? Det er vanskelig med innvendig nedløp da under er et soverom. Takk på forhånd.

  (trådstarter)
   #8
 776     Oslo     1
At det er soverom under har ingenting å si. Problemet i eksisterende bygg er at man har ingen plass å føre de innvendige nedløpene, da du må ha bunnledninger for overvann under kjellergulvet. Så her har du egentlig ikke så mye valg, uten en større rehabilitering.

Men risikoen for fuktskader er som sagt stor (litt avhengig av hvor i landet du bor) så du bør ha et ganske omfattende system med varmekabler både i overgangen mellom tak og takrenne, nede i renna og i nedløpet.
Utvendig nedløp på kompakte tak - Uheldige løsninger.gif - HanFar
Signatur
   #9
 13     0
Hi HanFar og takker for svaret, ja det er ikke så mye og gjøre da budgetet ikke streker seg til en større renovering, kan du anbefale noen varmekabler til det du sa? Takk på forhånd. Bor i Holmestrand
  (trådstarter)
   #10
 776     Oslo     0
Nei, har ingen konkrete produkter å anbefale. Vet Aiwell har mange produkter for frostsikring på tak. Ellers er det bare å google varmekabler takrenne så finner du mange firmaer som tilbyr slike løsninger.
Signatur