10,534    9    0  

Grå maling... Og type/merke

 111     Elnesvågen     0
Vi skal male nybygg til sommeren.
Har bestemt oss for at det skal være grått, med hvite detaljer. Men så var det å finne den perfekte gråfarge da...
Synes alle har en anelse grønn, blå eller lilla i seg.
Jeg vil ha grå grå.. Hvis dere skjønner hva jeg mener.

Noen tips?

Å mens jeg var igang. Hva slags merke maling anbefaler dere? Å bør en beise eller male?
Huset står værutsatt til.

   #1
 123     0
Be om "frostrøyk" med dobbel brekkfarge.
Signatur
   #2
 8,022     Bærum     0
Blir jo smak og behag. Husker vi grublet fært på gråfarge. Endte opp med Capri, men i retrospekt ble den kanskje en anelse for lys for vår smak.

Maling vs beis er diskutert mange ganger på forumet. Riktig utført gir begge god værbeskyttelse. Det er forskjeller utseendemessig. Beis slipper mer av trevirkets struktur frem, mens maling i større grad ligger som en hinne over treverket.
   #3
 1,545     Sørlandet     0

Vi skal male nybygg til sommeren.
Har bestemt oss for at det skal være grått, med hvite detaljer. Men så var det å finne den perfekte gråfarge da...
Synes alle har en anelse grønn, blå eller lilla i seg.
Jeg vil ha grå grå.. Hvis dere skjønner hva jeg mener.


Første skritt på veien til å få en "ren" gråfarge, er å skjønne hvordan fargekodingen fungerer.

Fyren i malerbutikken kommer bort til deg og sier at denne fargen heter "Refleksjon" og er lys grå.

Ok, sier du, men hvilken anelse blå, grønn eller lilla har den i seg?

Fyren ser på fargekoden. Den har nummer 0801-Y27R Og det betyr at det er en temmelig ren gråfarge som brekker mot varmgrå. I tillegg er den svært lys grå. Grunnen er følgende:

De 2 første tallene angir hvor mange prosent sort farge som er i malingen. 08 betyr da 8% sort med en helt hvit base som utgangspunkt.

De to neste tallene angir hvor mange prosent kulør man blander inn, altså farge som ikke er sort eller hvit. 01 betyr her at det er kun 1% fargetilsetning, altså at det er så nærme ren grå man kan komme før man ender på null farge. Og hvilken farge er det på denne ene prosenten?

Y står for Yellow, dvs fargekuløren starter med gul og den slutter på R -red for rød. Altså en blanding mellom gul og rød. Oransj med andre ord, men hvilken oransj? Jo den oransje som er en ren gulfarge med 27% rødt i seg. Rødgult gir en varm tone i det grå, men med liten innblanding virker den fortsatt grå og uansett lysforhold vil den ikke virke blåaktig.Rene gråfarger kan noen ganger virke blåaktige selv uten blå kulør innblandet.

Da har du altså 8 deler sort, 1 del oransj og de 91 andre delene er hvitt.


"Jeg likte fargentonen", sier du, men gråfargen er alt for lys.

Og løsningen? Den heter 1001-Y27R. Samme greia, samme fargetone, men nå med 10% sort innblandet.

Plutselig var dette ikke Jotuns "Refleksjon" lenger med fargenummer 1622, men en Flügger farge med nummer 5371. Intet problem. Den ligger også inne i fargedatabasen til blandemaskinen.


Du er kresen og synes den ble litt for mørk, så du kan tenke deg en mellomting mellom 8% sort og 10% sort innblandet. 9% ? Svaret heter da 0901-Y27R. Det er en nyanse som ikke har noe navn, men det går likevel helt fint å blande den.

Du er fortsatt ikke fornøyd. Du vil ha en enda varmere grå. Svaret?  0902-Y27R. 2 deler kulør innblandet i den rene grå.

Mye varmere med en rødtone i det grå uten at fargen blir mørkere? 0902-Y90R? (90% rød i det gule)

Ren grå i samme nyanse? 0900-N  (siden det ikke blandes i kulør, trenger man ikke de 4 siste tegnene i fargekoden. N står da for Nøytral)

Noen ganger står det også en S foran fargekoden. Det angir Second Edition av fargekodespråket og betyr at det kan være ørsmå nyanseforskjeller  fra de fargekoder som er like, men uten S i forkant. Prinsippet er imidlertid det samme.

Vel, nå har du kunnskap til å plukke ut en så ren gråfarge du bare ønsker.  Smile
Grå maling... Og type/merke - Fargesirkel.png - Tom
Signatur
   #5
 76     Hordaland     0
Skal sei...  Kanskje difor vår refleksjon ser så grå ut, men karen som solgte den påstod den var brunleg og ikkje gråleg.
   #6
 5,337     Tromsø     0
Tingen med farger er at det er hva hjernen tolker det øyet ser av refleksjoner av lys som kan ha forskjellig bølgelengde (eller farge) avhengig av mediet lyset har gått gjennom. Dermed er det ikke mulig å lage en hvit eller grå som ikke ser litt gul/rød/grønn/blå/brun ut i ethvert lys- og værforhold, eller i enhver omgivelse.
Signatur

   #8
 17     bergen     0
Ta med fargeprøvene ut og se på de der. Opplevelsen av farger henger tett sammen med belysningsfargen. Lite vits å finne en farge som ser fin ut i butikklys eller stuelyset, men som viser seg å være blågrønn når du kommer ut. Nøytral grå oppleves i nordlige strøk som regel  blålig store deler av året.
   #9
 745     Sponvika     0
Og for å pirke litt: En maling synes forskjellig etter når på dagen. Det rette er når sola står som høyest på himmelen. I min tid som serigraf og en meget sjelden gang fikk kikk på fargen da trykksaken ble studert under lysrør, tok jeg vedkommende til vinduet og ting ordnet seg.

Værre var det å finne riktig farge ut fra lyskasseskilt på natta  :'(