5,699    6    0  

Hvordan defineres "dobbelisolert" innstallasjon?

 90     0
Hei!

Hadde en liten diskusjon med en kollega angående dobbelisolering av inntak.

Jeg skal bygge om eksisterende inntak i min egen bolig fra 2 til 3-fas og samtidig bytte kabelen fra gammel til ny.

I den forbindelse tenkte jeg at jeg kan legge stiv-rør eller k-rør og 3stk 16mm2 PN fra inntak (gammelt luftstrekk omgjort til jordkabel) og så når PN-en kommer i sikr.skapet trer jeg på strømpe for å beholde dobbelisoleringen.

Kollegaen min mente dette ikke holdt, og at jeg måtte bruke f.eks RKK til dette.

Jeg lurer derfor på om noen har link/henvisning til hvordan dette skal gjennomføres for å gjøres riktig. Min tanke er jo at de to isolasjonslagene mellom lederene i hver ledning vil fungere som dobbelisolasjon, samt at røret er isolerende for omgivelsene.

   #1
 46     Steigen     0
Tilsynet hos oss der jeg bor tillater ikke at TFXP (grønn inntakskabel) avisoleres og koples til uten ekstra svart isolerings/kortslutningsstrømpe på. Da får vi avvik å må sette på strømpen. Samt deksel på "pisken" som går fra AL/CU . Så PN med isoleringsstrømpe vil jeg mene holder i dette tilfellet.

Blåboka til Eaton har noen forskjellige løsninger på dette. Feks 1stk PN i hvert sitt rør frem til skapet. Da vet jeg ikke om du behøver dobbelisoleringen iom at lederne ikke er nær hverandre forutenom i skapet. Men det beste etter min mening vil være å bruke RKK/PNN. Men isoleringsstrømpen skal være et godkjent valg

Edit: Dobbelisoleringen er ikke bare for å beskytte mot de andre lederne ekstra, men også mot jord/skarpe kanter osv. Skal jo være dobbelisolert frem til først JFB, men dette vet du nok
  (trådstarter)
   #2
 90     0
Så å tre på isolasjonsstrøme i skapet tilfredsstiller kravet til dobbelisolering fram til første jfb. Da er det på innsiden av skapet ok. Selv om jeg faktisk ikke trodde det var krav om dobbelisolering på IT nett, hvis jording kan dokumenteres god nok.

Da er det bare fra skapet til inntaket (gammelt luftinntak) som gjenstår. Jeg er fortsatt nysgjerrig på hvordan man definerer dobbelisolering. Er to stk PN i samme rør å definere som dobbelisolert? Hvor finner man eventuelt svar på dette?
   #3
 46     Steigen     0
Tror hver enkelt leder må ha to-lags isolasjon. Ellers vil du jo ha det samme i sikringsskapet. Er jo mange ledere der med ett lag. Eller tenker jeg litt feil?
   #4
 25,007     Akershus     0

Så å tre på isolasjonsstrøme i skapet tilfredsstiller kravet til dobbelisolering fram til første jfb.




Kabel fra KV (loftet eller gateskap)
OV (uten JFB)
Overspenningsvern
Måler
Strømfordelingsskinne
Kombiautomater til kurser/"første JFB"

Mao, er strømfordelingsskinnene dobbelisolerte?
Signatur
   #5
 46     Steigen     0
Kan jo være siden de ikke er bevegelige deler? Usikker. Vet at den "lasken" som er vanlig å legge fra første rad til andre rad er godkjent selv om den ikke har to lag med isolasjon/plast på . Snakket med leverandører om dette å de hadde fått det godkjent i nye krav. Hvorfor vet jeg ikke men kan bare tenke meg at samleskinnene går for samme prinsipp
   #6
 4,354     0
Korte og stive ledere med bare ett lag isolasjon kan regnes som dobbeltisolerte. Dette forutsetter at de er så stive at de ikke kan komme i kontakt med noe uisolert slik som jordledere eller skroget i sikringsskapet.

PN i plastrør regnes som dobbeltisolerte, ett lag vanlig isolasjon og ett lag plastrør. Det blir nesten som kabelen PFXP. For å beholde dobbeltisoleringen må man trekke på strømpe eller lignende  endene.
Det er ingen grunn til å bruke PNN eller RKK i rør. Det eneste man oppnår er å slippe strømpe i endene.

Dobbeltisolering må ikke forveksles med jord og kortsluttningssikker forleggning.