5,030    15    7  

Jordfeilbryter forran overspenningsvern IT nett

 269     0
Hei
Ser at feks eaton krev jordfeilbryter forran overspenningsvern. Dette kan evt unngås med EFP deteksjon i skapet. 

Dette er IT nett. Det er bakkekabel siste del fra fordelingsskap og inn til husene, men fram til fordelingsskap er det luftkabel. 

Er dette nye regler? 
I skapet vårt fra 2008 er det ikke jordfeilbryter forran vern, og har sett flere nye hus (2015) der det heller ikke er. 

Lurer derfor litt på om dette er nye regler som har kommet eller om de har vert hele tiden?
Er det noen reell fare å ikke ha jordfeilbryter forran vern? 
Ved jordfeil kan denne slå ut, og anlegget vil da stå uten overspenningsvern?

   #1
 2,435     Hordaland     0
Problemet er at enkelte overspenningsvern kan brenne fast ved overspenning, som da gjør at man får en stående jordfeil. I et IT nett vil jordfeilstrømmen være så lav at forankoblet sikring ikke vil løse ut. Av den grunn er det påkrevd med forankoblet jordfeilvern, da en stående jordfeil er mer alvorlig enn manglende overspenningsbeskyttelse. I et TN-nett vil jordfeilstrømmen bli så høy at forankoblet sikring vil løse ut dersom det blir en stående jordfeilstrøm gjennom overspenningsvern. Det finnes havarisikre overspenningsvern som er godkjent for bruk i IT/TT nett uten jordfeilvern. Et havarisikkert overspenningsvern vil ikke kunne brenne fast ved overspenning, og problemet med stående jordfeil er ivaretatt.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 269     0
Takk for svar. Men det at nye boliger blir installert med eaton sitt vern uten jordfeilbryter, da er ikke det rett utført jobb med andre ord?

   #3
 25,367     Akershus     1
Hvordan ivaretas selektivitet med én felles jfb fremst?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 269     0
Men er det vanlig å bruke dette i praksis? Er litt overrasket over at det ikke blir montert her når det er i flere boliger, og forskjellige installatører..
   #6
 25,367     Akershus     1
Hvordan ivaretas selektivitet med én felles jfb fremst?

JFB er kun for overspenningsvernet

Det er en mulighet. Dersom det ikke er eksternt varsel kan mao overspenningsvernet stå frakoblet i lang tid?

Er en jfb egnet til å ta seg av kraftige overspenningsstrømmer slik at vernets funksjon ivaretas?
Signatur
   #7
 4,480     1
Prøv å laste ned Store blå fra Eaton. Der skriver de om overspenningsvern på side 33-34.
Eaton har overspenningsvern som er tilpasset IT nett både med og uten distribuert jordleder.
På anleggene uten distribuert jordleder bruker man gjerne et 4 polet overspenningsvern som heter SPCT2-460-3-NPE. Dette er laget med spesielt vern mellom fasene og jordtilkoblingen og trenger ikke jordfeilbryter.
Og på anlegg med distribuert jordleder bruker man bare SPCT2-385.
Så forskjellen går ofte på om det er kun jordkabelanlegg mellom boligen og trafoen, eller om det er luftstrekk hele eller deler av veien.

  (trådstarter)
   #8
 269     0
Såg litt på spct2-460-3-npe. på det er det 4 poler. Kan den likevel brukes i 3fas it nett?
  (trådstarter)
   #11
 269     0
Såg grei ut den til Garo, men koster vel flesk å evt bytte.
I følge Store blå så står det "Som alternativ til strømstyrt jordfeilvern kan det benyttes EFP-deteksjon i sikringsskapet".

For vår del har vi EFP deteksjon, men er dette godt nok ?
Er det brannfare som er risikoen om vernet henger seg opp, eller er det å få støt pga jordfeil?

Har spurt firma som har installert her, men får egentlig ikke noe skikkelig svar der utenom at det "skal vere godt nok". Er over snittet interessert i blant annet elektro så liker å ha oversikt på ting selv Smile
   #12
 2,435     Hordaland     0
Er det brannfare som er risikoen om vernet henger seg opp, eller er det å få støt pga jordfeil?

Det er brannfaren som skal hensynstas ja.

De fleste produsenter tillater bruk av 4mm2 jordleder tilkoblet overspenningsvernet, hvor dette også er ihht kravene i NEK. I et IT og TT-nett vil man i hovedsak få svært lave jordfeilstrømmer. I enkelte situasjoner kan man likevel oppnå større jordfeilstrømmer dersom det er store jordfeil i området. Et fastbrent overspenningsvern er et godt eksempel. Dersom man bor i nærheten av trafoen, og det er fullt gjennomslag i disneuteren til trafoen, så vil man kunne få store jordfeilstrømmer selv i et IT nett. Et slikt scenarie er ikke utenkelig som følge av kraftig tordenvær.

I et slikt tilfelle vil man kunne få større jordfeilstrømmer gjennom overspenningsvernet. Vi kan eksempelvis tenke oss en bolig som er forsynt av et IT nett med 63A inntaksvern. Overspenningsvernet blir koblet med 4mm2 jordleder ihht produsentens anvisninger og NEK. Etter tordenværet blir både disneuter til trafoen og overspenningsvernet fastbrent, og de lokale forhold gjør at man får en jordfeilstrøm på 50A gjennom overspenningsvernet. Dette er kun et eksempel, hvor det vil være avhengig av jordsmonn, jordelektrode, tverrsnitt på jordledere, avstand fra trafo og en rekke andre forhold. Når overspenningsvernet havarerer og blir fastbrent kan det oppstå en svært dårlig og svak forbindelse mellom polene i overspenningsvernet. Jordfeilstrømmen på 50A gjennom overspenningsvernet vil kunne forårsake at både jordleder og selve overspenningsvernet blir overopphetet og kan i verste fall ta fyr.

I et TN-nett ville situasjonen vært annerledes hvor man får en kortslutning mellom faseleder og PEN-leder, hvor jordfeilstrømmen blir så stor at hovedsikringen løser ut.


Er en jfb egnet til å ta seg av kraftige overspenningsstrømmer slik at vernets funksjon ivaretas?

En jordfeilbryter har de samme egenskapene som en sikring, eksempelvis hovedsikring. Alle overspenningsvern blir oppgitt til minimum og maksimum forankoblet vern. En hovedtavle som er forsynt med 250A inntaksbryter kan ikke forsyne et overspenningsvern direkte. I slike tilfeller skal overspenningsvernet være sikret med egen sikring. De fleste overspenningsvern er oppgitt med maksimalt forankoblet vern på 125A. Noen er oppgitt til eksempelvis 80A, 63A, eller 160A. Det finnes naturligvis unntak for en del typer grovvern som er konstruert for større tavlesystemer med inntak større enn 125A.


Dersom det ikke er eksternt varsel kan mao overspenningsvernet stå frakoblet i lang tid?

Dersom overspenningsvernet har forankoblet vern som kan koble ut overspenningsbeskyttelsen så skal dette overvåkes. Visst overspenningsvernet har felles forankoblet vern med øvrige forbrukerkurser så er de tikke behov for overvåking. Det er kun behov for overvåking når overspenningsbeskyttelsen kan bli utkoblet av forankoblet vern på en slik måte at dette ikke vil bli oppdaget naturlig. Overvåking kan være akustisk og/eller optisk varsling i tavle, eksternt panel, eller eksempelvis oppkobling mot SD-anlegg/byggautomasjonsanlegg. Overvåkingen gjelder da både for eventuelle sikringer eller jordfeilbrytere som er forankoblet overspenningsvernet.
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 269     0
Grundig og godt svar, lærer mye her!:)

For min del bur jeg langt fra trafo, har 63a hovedsikring.
Jordingskabel fra vern er minimum 10mm2 mener jeg.

Skal jeg slå meg til ro med at EFP anlegget da overvåker evt varmgang og kobler ut sikring ved brann?

Vil slik varmgang oppstå umiddelbart når vernet går i stykker eller kan den ligge å "lure" lenge før den tar fyr?

Er vernet sin tilstand ok så lenge det er grønn farge i vinduet, eller kan det ha fått en "knekk" selv om den er grønn?
   #14
 2,435     Hordaland     1
Eaton EFP system er en godkjent løsning for å ivareta brannsikkerheten. Sett i forhold til hvor effektivt det er, så er EFP system en indirekte beskyttelse, og vil ikke reagere før skaden har oppstått. Forankoblet jordfeilvern vil gi bedre beskyttelse i forhold til både brannsikkerhet og personsikkerhet ved stående jordfeil.

I forhold til hvor lang tid det kan ta vil det være veldig varierende ut fra lokale forhold. Som jeg forklarte litt i innlegget over vil det være avhengig av hvor stor jordfeilstrøm som kan oppstå i anlegget. Visst det er gode jordingsforhold så kan problemet med varmgang oppstå ganske umiddelbart. Eventuelt kan et fastbrent overspenningsvern lede lav strøm i lang tid, inntil en ny jordfeil i samme trafokrets oppstår. En ny jordfeil vil føre til høyere jordfeilstrømmer, som kanskje gir gode nok forhold til høye jordfeilstrømmer.

Kan også føye til at det er ikke gitt at et overspenningsvern blir fastbrent ved overspenning.

Jeg tror ikke du har så mye å bekymre deg for i forhold til om dette er en god løsning eller ikke. Løsningen er godkjent, men ikke akkurat utstrakt brukt. Så lenge overspenningsvernet har grønt flagg er overspenningsvernet OK.

Som forbruker skal man teste både jordfeilbrytere og jordfeilautomater jevnlig, helst en gang i måneden. Det kan være en god rutine å se over overspenningsvern og test av jordfeilvern i sammenheng med måleravlesning. Det er etter lovens forstand forbrukerens plikt å påse at det elektriske anlegget er i riktig tilstand. Smile
Signatur
   #15
 101     2
Skulle overspenningsvernet brenne seg fast(eller bli trigget av overspenning) vil vel OV bryte straks dette forekommer? Det blir jo en direkte kortslutning mellom alle faser.

Er det mtp. hvis det kun blir overspenning i kun én av faselederene?
Hva er det vanligste forresten, overspenning i samtlige ledere eller kun én?

Og hvordan skal en disneuter "brenne seg fast"? Trodde dette var et gnistgap(luftgap mellom slik at spenningen måtte komme til et visst nivå, f.eks. 1000V for å få overslag til jord).