24,794
23
9
Kabeldybde
6
4
Hei folkens ! Jeg skal montere opp 3 stk utstolper . Jeg skal støpe fundamenter med inntakshull for el kabel som skal ligge i bakken . Er det en forskrift som sier hvor dypt kabelen skal ligge i bakken ? Jeg har på noen områder fjell nesten helt opp i dagen...... :-[
Bruk trekkerør visst du skal legge den veldig grunnt, tåler litt mer da.
dvs ingen biltrafikk/kjøretøy/tunge ting = under torva holder, men dess dypere dess bedre,
biltrafikk og sånn så må den nok en halvmeter ned, (spørs jo om det er biler hele tia, eller bare når du rygger inn i hagen for å hente hengeren elns.
jeg ville lagt pfsp i vannrør (pel rør kalles de) mye bedre enn k-rør og tåler mye mer.
Rød = strømførende
Gul = telekabler
Grønn = Kabel-tv/kommunikasjonskabler
Oransje = Statens Vegvesen
I tilfelle det blir nye eiere kan det være lurt å legge en impregnert planke. Om det da senere skal graves på tomta så får man et hint om at det kan være en kabel der!
http://www.vvskupp.no/Avdelinger/Produkter/R%C3%B8r-and-r%C3%B8rdeler/Trykkr%C3%B8r_og_deler/Trykkr%C3%B8r/PE_80_Trykkr%C3%B8r/25-mm-PE-80-trykkr%C3%B8r-SDR-11-Kveil-%C3%A0-50-mtr,-pris-pr-meter-2394028-p0000022082.aspx
Kabel i varerør er bedre isolert enn direkte i jord - er det noen reduksjonsfaktor ute og går?
Farger på rør brukes om hverandre etter hva graveren har fått utdelt, men det stemmer at at sterkstrøm skal være rødt. På privat grunn spiller det liten rolle.
Som sOPp allerede har sagt, så skal kabelen normalt sett ikke bare ligge i jorden.
Derfor tar man alltid "dårligste" forlegning(lavest strømføringsevne) ved valg av forlegning.
Man kan ikke minske tverrsnittet bare fordi at man skal ha en forlegning igjennom et fryserom videre til et annet rom;)
Håper jeg forstod deg riktig KjellG.:)
Her ligger alle stikkledninger, hovedfordeling ut fra områdetrafo, mating av områdetrafo og alle TV og telefonkabler direkte i jord (ca 60cm.) Eneste som ligger i varerør er fiber.
På hytta ligger det ca 400m fra områdetrafo til fordelingsskap og fra dette til oss direkte i jord. 60 cm. Eneste varerør er passering under hytta for mulig omtrekking.
Kort sagt, kabel ligger ofte direkte i jord. (I alle fall for 10 år siden
Jeg barer lurte på dette med isolasjon fordi jeg mener å ha hørt dette som en innvending mot bruk av varerør.
Distribusjonsskabler ligges fortrinsvis i sand. For å beskytte kabelen mekanisk og lede bort varme. Ledeevnen blir redusert ved forlegning i rør, men bare betydelig der det er snakk om flere paralelle kabler og lange rørstrekk.
Til stikkledninger, lamper o.l. har dette lite og si, siden det ikke er vanlig å beregne et maksimalt effekutak på disse kablene. (Om kabelen er for tynn/lang går man opp et hakk i størrelsen..) Jeg regner også med at det kan ligge litt andre krav i FEF, som everket bygger etter en i FEL som brukes på private installasjoner.
Feks PFSP og TFXP kan legges rett i jord/sand, men ofte bruker man rør. Man kan risikovurdere det til å redusere temperaturen i jord, (både med eller uten rør) men i praksis gjøres det "aldri" fordi det gir lite mening. Hvis man har kabel som kun ligger i jord, feks mellom utelamper, så utgjør reduksjonen i prakis lite, og Ikmin skal være tilstrekkelig. Jeg tror man skal finne et ganske sært tilfelle, (og en voldsomt sparsom ingeniør) for å komme borti noe slikt.
Men risikovurdering er lov, og både febdok og produsent av kabel kan gå god for løsninger som ikke er "etter boka" slik vi leser den.
Lurest er likevel å få dem dypt, og ha kablesand og merkebord/murstein/heller på, for da unngår man problemer ved graving. Graveentreprenører er veldig flinke til å lukte ugler i mosen når kabelsanden kommer frem.
De fleste refererer til gamle normsamlinger og forskriftsbøker.
Var nettopp på normkurs med Harald Aasen og han tok opp akkurat dette som et eksempel på hvordan normen setter krav om funksjon men ikke sier noe konkret om lengder, dybder og avstander.
Fasiten nå er: NEK 400 522.8.10
Kabler, installasjonsrør og ledningskanaler i jorden skal enten være beskyttet mot mekaniskskade eller være nedgravd tilstrekkelig dypt slik at risikoen for mekanisk skade er redusert til et minimum. Nedgravde kabler skal merkes med kabelplater eller egnet merkeband. Nedgravde installasjonsrør og ledningskanaler skal identifiseres på en egnet måte.
Samme mann har vært med på å godkjenne 50, 70 og 20 cm "regelen" i håndboka. Sannsynligvis fordi det stort sett er fornuftig.
Fasiten er FEL og i de aller fleste tilfeller NEK 400. Det er her kravene står.
At Just Ormbostad har funnet EN mulig løsning og skrevet den i håndboka forplikter på ingen måte at alle skal benytte hans løsning.
Vi bør være så våkne at vi ser hva kravene faktisk er før vi påstår at f.eks jordkabel skal ligge så og så dypt.
Det jeg sier er at det finnes ingen konkrete krav til kabeldybde i NEKen.
Den som påstår at en kabel SKAL ligge så eller så dypt ikke kan forankre påstanden sin i noe lovverk.
Vi skal ta hensyn til hvilke påkjenninger vi regner med at det blir der kabelen skal ligge og grave den ned dypt nok.
Derimot kan netteier ha sine egne krav til dybde på tilførselskabelen sin siden det er deres kabel og de har vedlikeholdsansvaret for den.
Ja, montørboka har mange gode forslag men noen fasit vil den aldri bli.
Harald Aasen hjelper Ormbostad for å utarbeide ei grunnleggene "regelbok" men alle regler kan i noen tilfeller være dumme, derfor er det normer en skal følge og ikke "regler"