#71
 967     Stavangerområdet     0

Og det å sammenligne en elektrofirma eiers X5 med en tømmermanns Hiace er jo søkt. Flere ting spiller naturligvis inn der, og jeg tviler sterkt på at det er en sammenheng mellom antallet fine biler og prosentvis påslag på elmateriell


En alminnelig tømmermann ja kanskje, men ikke nødvendigvis dersom han eier firmaet. Hva er forskjellen mellom en eier som eier et elektrofirma kontra en som eier et byggfirma? I prinsippet ingen. I alle tilfeller, var dette et inntrykk jeg har, og jeg har ingen data for å backe påstandene mine opp. Hadde jo vært interessant å sett på resultatgraden (overskudd i forhold til omsetning) i elektrofirma kontra byggfirma. Ut i fra min omgangskrets er jeg nokså sikker på den er gjengs høyere i elektrobransjen enn i byggfirma.

Det er en kjensgjerning at materiellpåslaget er med å øke omsetningen og overskuddet til virksomheten. Og det er det ingenting galt med. Snarere tvert i mot, må man forvente at man skal ha en viss fortjeneste. Men som jeg har sagt tidligere, det er prismodellen med en såkalt listepris med løst definerte listepriser som skaper mistillit. Bransjen ønsker ikke (fordi det tjener gode penger) å røpe hva virkelig kostpris er og det gnager når kunden faktisk finner ut hva kostpris virkelig er.

Jeg har alldri vært borti en byggmester eller murer som har problemer med å dokumentere sin kostpris. De sier: "Jeg tar 20% fortjeneste på alt materiell jeg kjøper inn". Da tenker jeg: Flott. Da har jeg noe å forholde meg til. Men problemet er at om dette også skulle gjelde for elektriker så hadde utsagnet vært "jeg tar 100% fortjeneste på alt materiell jeg kjøper inn", hadde kunden akseptert dette?

Det beste vi forbrukere kan gjøre i denne settingen er å få pristilbud og førhør dere rundt. Og skriv kontrakt. Forsøk å bruk Norsk Standards byggeblanketter som er utarbeidet av bransjen. Den inneholder ordlyder som "Dokumenterte materellkostnader med x % påslag".

   #72
 3,216     0


Jeg synes og det er urimelig å forvente at man skal ha grossistpris av elektriker. Utstyret og tjenestene de selger skal jo dekke flere ting enn selve stikkkontakten. Hvis vi sammenligner grossist innpris og elektriker utpris så er det jo en veldig viktig komponent som ikke tas med i beregningen og det er volum. Det er naturlig at en elektriker som handler 5000stikkkontakter hvert år får bedre pris enn det du klarer å oppnå som skal ha et mye lavere volum.


Hvorfor er det urimelig? For det første ligger disse prisene mange ganger høyere enn det jeg kan få kjøpt privat med volum på 1 stk. Og hvorfor er det urimelig å få utstyret til elektrikerens innkjøpspris, eller bare litt over?
   #73
 336     0
Som jeg skrev i ett tidliger innlegg så får jeg som elektriker samme rabatt som det elektrikerfirmaet jeg er ansatt i betaler når de kjøper fra grossist, og jeg har 80% rabatt på PR kabel på veiledene priser. Så på noen typer typer kabel er det stor avanse,men vi tar heller ikke veiledene pris ut til kunden.
   #74
 3,412     Akershus     0Jeg synes og det er urimelig å forvente at man skal ha grossistpris av elektriker. Utstyret og tjenestene de selger skal jo dekke flere ting enn selve stikkkontakten. Hvis vi sammenligner grossist innpris og elektriker utpris så er det jo en veldig viktig komponent som ikke tas med i beregningen og det er volum. Det er naturlig at en elektriker som handler 5000stikkkontakter hvert år får bedre pris enn det du klarer å oppnå som skal ha et mye lavere volum.


Hvorfor er det urimelig? For det første ligger disse prisene mange ganger høyere enn det jeg kan få kjøpt privat med volum på 1 stk. Og hvorfor er det urimelig å få utstyret til elektrikerens innkjøpspris, eller bare litt over?


Det å sørge for at akkurat riktig materiell er tilgjengelig på akkurat riktig sted til riktig tid er ikke noen liten utfordring.  Mye logistikk ligger bak dette.  Dette er en verdiøkende tjeneste som kunder bør være villige til å betale for, og det fører til kostnader som firmaet til elektrikeren bør få dekket, pluss at firmaet til elektrikeren bør få fortjeneste, blant annet til avkastning på investert kapital. 

Så dette er vel ikke et ja/nei-spørsmål angående om det er berettiget med et påslag, men heller et hvor-mye-spørsmål, som går på hvor stort påslaget kan være før det går aldeles over alle støvleskafter.  20 eller 30 prosent synes jeg ville vært helt greit og forståelig.  200 eller 300 prosent er aldeles uspiselig og vil føre til at jeg vil tenke meg veldig grundig om før jeg bruker en slik elektriker igjen.

Jeg vil kunne tenke meg å si til en elektriker: "Påslaget deres for materiell er helt vanvittig.  Men du kan få oppdrag her hvis du kjører innom Clas Ohlson og kjøper materiell der i stedet, og belaster meg for hva materiellet koster pluss timebetaling for tiden du bruker på det."

Den vanvittige regningen til TS illustrerer at når man bestiller en elektriker, så tror man at det man betaler for er tiden en elektriker bruker pluss materiellet han trenger, mens det man EGENTLIG betaler er tiden han bruker pluss materiellet han trenger PLUSS et påslag som er STØRRE enn kostnaden forbundet ved tiden. 


 
Signatur
   #75
 21,481     Enebolig     0

§ 7. Kvalifikasjonskrav for den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg

      Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, skal ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.

      Den som har det faglige ansvaret for bygging og vedlikehold av andres elektriske anlegg, skal oppfylle kravene i første ledd og ha bestått egen prøve administrert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap eller den direktoratet bemyndiger. Dersom vedkommende ikke har hatt det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg sammenhengende i minst ett av de siste ti årene eller kan dokumentere annen relevant praksis, må vedkommende bestå ny prøve.


Videregående skole + ingeniørutdannelse + 3 års praksis. Det blir vel 9 år.


Det er de obligatoriske 4 år med praksis som elektriker som blir spørsmålet. Pr dags dato må man ha denne perioden for å kunne søke om opptak til installatørprøven.

Raskeste vei blir da 2 år vgs, 2,5 år læretid, 4 år elektriker, 2 år fagskole og deretter installatørprøven. Man ender da på 10,5 år, og installatørprøven avholdes to ganger i året. Går man ingeniør istedenfor fagskole må man legge til ett år.

De 4 årene som elektriker kan byttes ut med 2 års allsidig praksis som tekniker.
Meg bekjent er det vanskelig å få godkjent dette, jeg kjenner få prosjektledere (relevant praksis) som er i begynnelsen av 20-årene.

Spørsmålet er om den nye forskriften tar utgangspunkt i tre år som tekniker, og utelater de 4 årene som elektriker.
   #76
 21,481     Enebolig     0

Synest dette fjaset med at megaflis selger materiell billigara enn grossistane gjør faller på sin egen urimelighet.
I så tilfelle har desse elfirmaene med slike avtaler, ei virkeleg dårleg avtale i såfall.
Slutt med røvarhistorier for å dekke over egen grådighet.

Skulle eit elfirma mot formodning ha så dårleg rabattavtale at det er billigare på megaflis, er det berre å skaffe ein firmakonto hos dei, då kvar krone teller!


Det hadde selvsagt vært lettere å ta dette seriøst dersom man la ut bevis på dobbel Elko Plus stikk for et par tiere.
   #77
 3,216     0


Det å sørge for at akkurat riktig materiell er tilgjengelig på akkurat riktig sted til riktig tid er ikke noen liten utfordring.  Mye logistikk ligger bak dette.  Dette er en verdiøkende tjeneste som kunder bør være villige til å betale for, og det fører til kostnader som firmaet til elektrikeren bør få dekket, pluss at firmaet til elektrikeren bør få fortjeneste, blant annet til avkastning på investert kapital. Den logisitikken er det jo i stor grad grossisten som står for? For elektrikeren sin del består det jo stort sett i å finne ut hva man skal ha, og bestille det.

   #78
 21,481     Enebolig     0


Hehe..godt du skreiv kvalifisert....
Når elektroimportøren leverer resultat på over 15% og egenkapitalavkasting på nærmere 150%!!!! med sine priser må det jo være gode priser i markedet. Dette er jo ein nettbutikk, så eg tipper de har ei påslag på 40-50% i snitt.

Nexans PR 2x2,5+2,5 koster p.t. ca. kr. 14,- pr. meter hos megaflis og 11,75,- hos Elektroimportøren.
Elektroimporøren har minst 20% påslag så eg tipper de får den inn til ca. 9,- pr. meter.
Og det får nok ALLE grossister også, så med utsalgspris på 14 al.a Megaflis har grossisten eit påslag på 55% tipper eg. Burde holde sjølv for ein grossist.

Og eg trur dei fleste får rabatter hos Elektroimportøren, eg fekk iallefall 5-10% på dei fleste varer kun ved å be om det, dog ikkje på dei mest solgte varene slik som PR.
Kor mykje rabatt får da ein installatør der? 20-30% tipper eg.


Jeg har ikke kontrollert regnskapet til Elektroimportøren, men håper de tjener penger slik vi alle ønsker for oss selv.

De fleste er klar over at forhandlinger inneholder endel spill, og selv om grossistens mor er syk, så er det resultatet som teller. Hva kan bedriften kjøpe til hvilken pris.


Når det gjelder endel andre innlegg her i tråden, så skjønner jeg ikke helt hvorfor man skal rakke ned på at el firmaer tjener penger. Hvis el bransjen er så vannvittig gunstig i forhold til andre bransjer, så kunne man strengt tatt valgt dette selv? Alle ønsker å tjene penger, men liker ikke at naboen tjener mer...


   #79
 544     Nedre Romerike     0

Når det gjelder endel andre innlegg her i tråden, så skjønner jeg ikke helt hvorfor man skal rakke ned på at el firmaer tjener penger. Hvis el bransjen er så vannvittig gunstig i forhold til andre bransjer, så kunne man strengt tatt valgt dette selv?

Jeg tror grunnen for at det rakkes ned på elbransjen er at de er såpass beskyttet av lovverket. I motsetning er det lovlig å velge bort både maler, snekker og asfaltlegger om prisene blir hinsides.
At enhver av oss kunne valgt det yrket selv er riktig.
   #80
 3,216     0
Personlig synes jeg det er ett samfunnsproblem at enkelte aktører tjener mye penger, dette løses ikke ved at jeg selv blir endel av samme snyltergjeng (ikke at jeg mener elektrikerbransjen faller innenfor dette, men jeg mener heller ikke at det er så enkelt at man må akseptere at andre tjener masse, og holde kjeft eller begynne med det samme selv)