#21
 3,412     Akershus     0

KarstenBeate; mener du å kunne forsvare å ikke dokumentere en "installasjon med høye temperaturer" ved bruk av 12V halogen downlights? Eller ikke å dokumentere trafoplasseringen? Hva med dokumentasjon av at det faktisk er montert i ubrennbart materiale? Hva er dine tanker om forskriftene dersom det monteres i ubrennbare ledende materialer? Har du skilt rett mellom forskriftenes virkeområder?


Da jeg fikk bygget et hus for meg, med ferdigstilling i 2002, fikk jeg ikke noen annen form for dokumentasjon eller informasjon fra elektrikerne enn en kursfortegnelse.  Det synes jeg egentlig var ganske dårlig.  I mitt eget fagfelt er det en selvfølge at man dokumenterer jobben man gjør, blant annet slik at brukerne kan bruke løsningen skikkelig og kan vurdere om den fungerer riktig, og slik at fagfolk som kommer senere har et godt grunnlag å jobbe videre på.  Så da jeg la inn 12 V downlights her selv ville jeg ikke gjøre en så slett jobb som de proffe elektrikerne hadde gjort med dokumentasjon på resten av det elektriske anlegget.  Jeg tegnet kart som viser hvordan alle ledninger går mellom downlightsboksene og hvor alle trafoer ligger.  Jeg har tatt vare på alt av bruksanvisninger.  Jobben jeg har gjort med å dokumentere downlights-anlegget her er svært mye bedre dokumentert enn hva de proffe elektrikerne har gjort i resten av huset. 

Jeg har sitert forskrifter.  Jeg har ikke argumentert for at man ikke skal dokumentere trafo-plasseringen. 

Det ser ut som om du har prøvd å sitere meg, men uten å vise hvilken tekst du siterer til, så jeg vet ikke hva du reagerer på, men gjetter på at det har noe med dokumentasjon å gjøre.  Jeg argumenterer ikke for å gjøre noen dårlig jobb med dokumentasjon, og ihvertfall ikke så dårlig som elektrikerne gjorde.  Derimot påpeker jeg at forskriftene setter lavere krav til dokumentasjon når det er lavvolts installasjon.  For meg betyr det mindre byråkrati å forholde meg til, ikke at jobben skal gjøres så dårlig som elektrikerne som var her.  Amatører/kunder har noen ganger høyere kvalitetskrav enn folk som jobber på pris-per-punkt og har som mål å sende størst mulig faktura og komme seg unna fortest mulig. 

Angående spørsmålet ditt "Hva er dine tanker om forskriftene dersom det monteres i ubrennbare ledende materialer? " så er mine tanker om forskriftene at de gir inntrykk av å være laget av velmenende, fornuftige og velutdannede mennesker som vil mitt beste, inkludert å sørge for god sikkerhet.  Disse forskriftene skal og bør man absolutt følge. 

Hva er DINE tanker om forskriftene "dersom det monteres i ubrennbare ledende materialer"?
Siste redigering: Saturday, September 21, 2013 7:56:25 AM av KarstenBeate
Signatur

   #22
 1,151     Akershus     0
Kan legge til at når jeg gikk opp til fagprøve så var et av de viktigste punktene med tanke på lavvolts belysning var at man tegnet dette kartet som beskriver plasseringer over himling og lignende som KarstenBeate nevner.

Det er dessverre slik at noen alltid tar snarveier og det er beklagelig.

Dokumentasjonen skal jo da ligge i sikringskapet og beskrive plassering og typer av kabler, trafo og type lamper.

For virksomheten som installerer dette vil jo dette også være en trygghet dersom noen senere kommer og gjør endringer som er forskrifts stridig med tanke på at dokumentasjonen sørger for at "ryggen er fri" for de som har signert papirene på dette.
   #23
 22,342     Akershus     0

Nå synes jeg du undervurderer grovt hvilken kompetanse som finnes hos endel huseiere.
Han gjør nok ikke det. Elektrofagfolka bor ikke i hus, men i slott ;D

Et spørsmål er så: Hva er et 12V anlegg. I mine øyne er det den enkelte trafoen og de lamper som er tilknyttet denne. Dette vil i de aller fleste tilfeller være under 200 VA. I et hus med 40 spotter vil det da være mange mindre 12Vanlegg og ikke et megaanlegg.
   #24
 27     IndreØstfold     0

Derimot påpeker jeg at forskriftene setter lavere krav til dokumentasjon når det er lavvolts installasjon.


Forskriften du refererer til (FEU) har jo et helt annet virkeområde enn det saken dreier seg om. Denne dreier seg om utstyret i seg selv, og hvilke krav som gjelder hos produsent/importør/leverandør. Når det gjelder selve installasjonen av utstyret så er det FEL som gjelder. Faktum er at det ved en del lavvolts installasjoner er høyere krav til dokumentasjon. Kudos til deg for at du har gjort det så grundig som du har gjort hos deg, og fy på lanken til de andre elektrikerne. Det er desverre en kjensgjerning at fagfolk er slappe når det gjelder papirarbeid. (Vi ble jo tross alt iikke håndverkere for å sitte bak skrivebordet  Wink ). Og forskriftene krever faktisk enda mer dokumentasjon enn det du forteller at du har gjort selv, og som Homecast forteller. (Forrøvrig trenger ikke dokumentasjonen ligge i sikringsskapet, men skal være tilgjengelig i huset, og oppbevares i hele anlegget levetid, inntil det er fysisk fjernet.)

Når det gjelder spørmålet om "ikke-brennbare ledende materialer", så er tankene mine det at de fleste "hobby-elektrikkere" kanskje fort glemmer at det her faller inn en del andre hensyn utover bare det å følge bruksanvisningen/monteringsanvisningen, og de er gjerne ikke klar over at det finnes krav her også. I mange settinger tar ikke monteringsanvisningen hensyn til bygningskonstruksjon og plassering.


Et spørsmål er så: Hva er et 12V anlegg. I mine øyne er det den enkelte trafoen og de lamper som er tilknyttet denne. Dette vil i de aller fleste tilfeller være under 200 VA. I et hus med 40 spotter vil det da være mange mindre 12Vanlegg og ikke et megaanlegg.


Helt rett hans9001. Det enkelte anlegget er definert ut i fra samme strømkilde/tilkoblingspunkt.
Signatur