449    3    0  

Knot med elektriker.. Er dette innafor?

 252     0
Hei

Jeg skulle flytte til utlandet og ville hjelpe moren min med å lage bad på hytta før jeg dro. For å få god prosess, uten å vente på andre, valgte jeg å gjøre det meste selv. Elektriker skulle gjøre det resterende EL-arbeidet, og kontrollere + godkjenne mitt. 

Muttern spurte om pristilbud på:
1. Varmekabler på vannrør i krypkjelleren
2. Koble avløpspumpen på. Jeg hadde lagt ned K-rør til krypkjeller. 
3. Koble inn kablene i sikringsskapet, koble sammen noen gamle el-bokser i gangen som måtte frakobles under arbeidet + koble tilbake strøm på et rom som under oppussingen måtte kobles av
4. Montere 3 downlights + vifte
5. Kontrollere varmekablene igjen. 

Elektrikern sa 17k + moms i tillegg til 17k uten moms. Jeg tenker det var dumt av mamma å gå med på noe slikt, spesielt hva angår dokumentasjonsarbeid. Men dette ble altså betalt.

Før støp fikk jeg godkjent kablene av elektriker over telefon. Jeg spurte om det var nødvendig å jorde armeringsnettet. Han sa nei. 

Når jeg var tilbake:
1. Varmekabler rundt vannrørene i krypkjelleren var ikke lagt. Jeg ble overrasket, men han mente at dette ikke var avtalt. 
2. Han hadde skrudd på dekslene til alle koblingsboksene før flisene var montert. Det var heller ikke montert forhøyningsringer. Dette gjorde det umulig å flislegge. Jeg hadde ikke spurt om dette. Når han først gjør det tenker jeg det er rimelig å IKKE koble dekslene når veggen ikke er ferdig, men heller ledningene med wago-klemmer. Er det urimelig av meg å tenke sånn? 

Jeg reiser til utlandet.
En alt-mulig-man vi bruker i familien tar over fra meg. Han flisla resterende vegger og gjorde noe rørarbeid. Han gjorde litt mer enn vi ba ham om. Han kobler på VVB og en dobbeltstikk på en eksisterende kabel. Han påpeker at sluk/slukrist ikke er jordet. Dette videreformidler jeg til elektriker.

Elektriker tar ny tur og:
Bytter en eldre brent kontakt
Kontrollerte noen brytere altmuligmannen hadde koblet
Han ble ergelig når han ser at VVB-kontakten ikke er jordet. 
Han innrømmer at varmeisolering i kablene er å anbefale og sier han skal gjøre dette gratis.
Han sjekker om vi er nødt til å ha tjømemuffe, og sier vi trenger det. 

Er det at vi trenger tjømemuffe noe elektriker burde visst fra start, eller er dette noe som faller utenfor EL-området og derfor "ikke deres ansvar"?

Dette kostet 10k, uten moms. 

Nytt pristilbud:
Nå skal han ha 18400 ink moms for å legge opp ny kurs med jordet kabel for VVB, legge opp jording fra tjømemuffe, og godkjenne alt arbeidet. Varmekabler rundt vannrørene i kjelleren skal han legge "gratis", selv om han allerede har gitt dette i tidligere pristilbud.

Mamma lurer på om dette er rimelig. Han sier han har vært veldig snill med oss, men når totalpris er 63,000 kr vet jeg sannelig ikke. Jeg syntes vi betaler "dobbelt" for mye. Samtidig vet jeg ikke helt hva vi skal gjøre da vi trenger dokumentasjonen på arbeidet... 

Er det noen med kloke råd ? :( 
 

   #1
 3 982     0
Ikke innafor i det hele tatt.
Mor kjøper tjenester uten moms, det må oppfattes som svart.
Sønnen gjør arbeide han ikke har lov til.
Elektrikern suger ut så mye penger av kunden som han klarer.
Altmuligmannen gjør arbeide han ikke har lov til.
Klassisk tilfelle av feil fra ende til annen.

Tre ting jeg opplever som problematisk i jobbsammenheng.
1. Prisoverslag er en uting. Det er en veldig diffus grense om når noen kan forlange 15% ekstra
2. Sjekk håndverkeren før en gir ham oppdrag.
3. Pristilbud SKAL være skriftelige og det skal ikke være mulig å misforstå hva som omfattes av tilbudet. Det som ikke tydelig står i tilbudet er IKKE med.

Her virker det som at det ikke er avtalt tydelig hva som skal gjøres og når og det derfor blir mye klabb og babb. Dette må TS delvis ta på sin kappe siden han skal administrere jobben men ikke er tydelig nok eller ikke følger opp jobben godt nok.

Prisene elektrikeren kommer med virker høye men det er vanskelig å gi en god vurdering basert på få opplysningene vi har fått.
Han burde selvsagt funnet ut selv helt i starten at det måtte til en jording av avløp.
Han skulle ikke montert kontakter før veggene var flislagt, han skulle ikke vært der engang.
Flislegger må bli ferdig før elektriker starter.

Det virker som om elektrikeren prøver å suge ut mest mulig betaling for denne jobben vel vitende at kunden ønsker samsvarserklæring.

Du skriver noe om varmeisolering i varmekablene. Hva mener du?

Har desverre kun ett råd. Få ferdig badet, betal det dere må (ikke sikkert alt det elektrikeren vil ha) og bli ferdige med saken. Kanskje bare bite i det sure eplet eller starte en lengre prosess. Det valget må dere ta.


  (trådstarter)
   #2
 252     0
Takk for fint svar. Tar med meg erfaringen og tilbakemeldingene dine. Veldig lærerikt.

Er det dog ikke greit å legge opp rør selv, dersom det er avtalt med elektriker at vedkommende kobler og kontrollerer?

Har for øvrig vært oppgitt av min mor da hun godtok å betale delvis svart. Jeg var ikke klar over dette før nylig, og jeg har fortalt henne at det blir vanskelig å følge opp for min del.

Vedrørende varmeisolering. Jeg har lagt et strekk med RIR fra fordelerskapet i badet, ned i krypkjelleren, og bort til et rom i andre enden av hytten. Her er VVB og en vaskemaskin. Siden disse rørene da er eksponert for kulde i krypkjelleren, kan rørene potensielt fryse dersom det er en kald vinter med lite snø. Derfor ville jeg at rørene skulle ha en varmekabel som jeg senere kunne kapsle inn med isolasjon. Dette spurte jeg om og viste elektrikeren på en befaring, og han var enig. Dette stod så ettertrykkelig i prisforespørselen, men han mente altså at det ikke var avtalt, noe som åpenbart er feil. Han gjør riktignok dette "gratis" nå, men da mener han at han er veldig grei...

Støtter forslaget ditt med å få badet ferdig. Selv om nå elektrikeren mener han er veldig grei, er det likevel noe poeng å diskutere faktureringen av kobling av kontakter før flislegging, samt at det nå blir masse ekstraarbeid med installering av tjømemuffe i senere tid? Det er ganske tidkrevende å få ny jording fra tjømemuffe i kjelleren og opp til sikringsskapet slik situasjonen er nå.

Slik jeg tolket mor fra sist telefonsamtale hun hadde med ham, virket elektrikeren svært ergelig over at hun ikke stoler på han etc., og jeg er litt redd for å kverrulere med han i frykt for å miste samsvarserklæringen. Selv om vi nå altså har betalt mye penger for arbeidet lagt ned hittil.

   #3
 3 982     0
Dere skal da ikke kverulere med elektrikeren. Dere skal ha badet ferdig og i skikkelig stand. At elektrikern er klønete og ikke fanger opp at han skal jorde avløpet er hans feil og ikke deres.
At elektrikern skulle bli ergerlig er ikke noe tema. Han skal uansett humør lage de nødvendige papirene når jobben er ferdig.
Det bør ikke koste veldig mye å få koblet til en tjømemuffe, kanskje den kan kobles til i kjelleren? Kanskje trekke den til inntak eller hovedjording?
En kort varmekabel på vannrør bør også være kurant.
Lykke til.