3 793    28    1  

Valg av elektriker og pris

 398     0
Hei,
Har ringt noen lokale elektrikere jeg har blitt anbefalt. De vil ikke komme på befaring, men kan gi pris på sikringsskap pr bilde i mail. Sikringsskapets pris forteller kanskje noe generelt om prisnivået hos bedriften? Resten vil de ta stilling til når de har fått jobben, som kan være bytte av stikkontakter (forresten, her har jeg fått en pris), kontroll av lamper og panelovner.
Da det er mye gammelt fra 70-80 tallet kan det bli en del å gjøre, selv om jeg ikke skal pusse opp eller flytte på noe. Hvis jeg sender bilde til elektriker av alt jeg lurer på på forhånd, kan det bli å overdrive tror jeg. Men hensikten er å få priset mest mulig pr. stk. for å kunne vite prisen på forhånd. Mens noen oppgaver kan være bedre egnet for timepris.

Ellers har jeg lagt ut på mitt anbud. Alle har DSB, så alle kan gjøre jobben. Loddtrekning?
De har forhåpentligvis bedre tid til befaring og anbud og er ikke overpriset når de er på jakt etter jobb.

Priser på sikringsskap til nå er fra kr 12 990 til 20 000. En som har greie på det, sa at mitt sikringsskap med 20 kurser koster mellom 25 000 - 30 000 kr, ellers er materialene av dårlig kvalitet. Ikke til å bli klok på.
Kan være fristende å bare velge en bekjent av en bekjent som ikke er billig. Men jeg reiser ikke på Business Class.

Da er vel spørsmålet: timepris eller anbud eller begge deler? Og er det lurt å bruke en elektriker som bor over 10 km fra jobben?


Signatur

   #1
 143     0
Anbefaler at du spesifiserer hvilke type/antall jordfeilautomater og stikkontakter du ønsker. Da blir det enklere å gi pris, samt lettere og sameligne priser.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 398     0
OK, er ikke på det kunnskapsnivået. Da forstår jeg bedre min egen begrunnelse om å velge en bekjent av en bekjent med normal pris. Er det noen merker jeg bør styre unna?

Har lagt ut bildet av sikringsskapet før og har i mellomtiden lært litt mer. Har bestemt meg for ikke å lage ny kurs på kjøkkenet. Imidlertid har jeg telt opp alt som går på kurs 10 i underetasjen blant annet fryseren, som kunne hatt sin egen kurs. Men denne etasjen er lite i bruk og det går aldri sikringer, så det kan jeg la være. Varmepumpen er på den nye bryteren.
Hvor mange jordfeilautomater blir det i dette skapet?
Valg av elektriker og pris - 8f2589625d9844c780fd932f56cdf951.jpg - Pinje
Valg av elektriker og pris - 0973db40751547d78a586da03ff5a972.jpg - Pinje
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 398     0
Skal lese på den.

Fikk svar i en gammel tråd: https://byggebolig.no/el-installasjon-teknisk-installasjon/hvor-mange-kurssikringer/msg847899?latest=True#latest
Alle kursene dine, med unntak av nr 1 vil bli erstattet med jordfeilautomater på 2 moduler. Nr 1 kommer med 3 moduler siden det er en trefasekurs. Hovedsikringen kommer med 3moduler og overspenningsvernet med 3.

Hm, blir det en jordfeilautomat for hver kurs, da?

Går også an å gjøre plass til flere kurser men ikke lage dem nå, eks til fryseren, tror jeg.
Signatur
   #5
 143     1
Hm, blir det en jordfeilautomat for hver kurs, da?

Ja, men ikke på hovedsikringer. Jeg ville også installert overspenningsvern, tror dette er et krav på nye anlegg, men vet ikke om dette kreves ved oppgradering.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 398     0
Noe sånt noe?
https://www.eldirekte.no/eaton-eatonjordfeilautomatxpolepkpm210-2-b-003-a-ol/cat-p/c/p1500011442

https://www.eldirekte.no/schneider-kombivern-hovedsikring-c60b-3x50a/cat-p/c/p10633366

Da har jeg telt opp stikkontaktene mine og jeg har 27 ujordete kontakter og 18 jordete, så jeg kan ikke bytte ut alle, bare der jeg bruker skjøteledning.
Ellers er det noen løse stikkontakter som jeg ikke bruker. Må det gjøres noe med dem? En fyr sa til meg at man kunne stramme dem selv. Ev. er det stykkpris for stramming og kontroll av stikkontakt?

Mens jeg var opptatt med å telle stikkontakter, kom jeg til å huske på varmtvannsberederen som det er på tide å bytte. Hvilket merke er god nok kvalitet her? Noen har til og med forårsaket brann og blitt trukket tilbake fra markedet, så man kan ikke kjøpe hva som helst.
Vil det være lurt å velge stykkpris på montering av berederen eller timepris? Er det typisk en dagsjobb?

Signatur
   #7
 143     0
Da har jeg telt opp stikkontaktene mine og jeg har 27 ujordete kontakter og 18 jordete, så jeg kan ikke bytte ut alle, bare der jeg bruker skjøteledning.
Ellers er det noen løse stikkontakter som jeg ikke bruker. Må det gjøres noe med dem? En fyr sa til meg at man kunne stramme dem selv. Ev. er det stykkpris for stramming og kontroll av stikkontakt?

Jeg hadde fått elektriker til å kontrollere alle kontaktene samtidig, husk at det ikke er lov og blande ujordete og jordete kontakter i samme rom. Hvis du er avhengig av skjøteledninger, så anbefaler jeg at du får montert noen flere stikkontakter samtidig. Hvis du har problem med at noen av 10A sikringene må byttes ofte, så løser nye jordfeilautomater ut fortere. Da må du vurdere å gå opp til 15 eller 16A, noe som medfører nye kabler på 2,5 kvadrat mm.
Nå jeg hadde elektriker til bytte noen stikkontakter og bytte til jordfeilautomater, samt trekke opp nye kabler, ble jeg anbefalt å ta det på timepris. Det er vanskelig å vite hvor mye arbeid det blir på renovering av gamle anlegg. Hvis elektriker skal gi fastpris, så ble jeg fortalt at de måtte legge på ganske mye for og være sikre på ikke å tape penger.
Tror det lønner seg å få fast pris på arbeid i sikringsskap, og ta arbeid med stikkontakter og eventuell trekking av nye kabler på timepris. Jeg synes også det er best med fastpris, men det er ikke sikkert at det lønner seg på alt.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 398     0
Jeg har tegnet inn alle stikkontaktene i huset og åpnet alle på kjøkkenet (alt jordet der), så med mindre det er montert ujordete stikkontakt-lokk på jordete kabler og motsatt er det ikke blandet i samme rom.
I tillegg har jeg 25 fastmonterte lamper og 6 lysrør. For ikke å glemme panelovnene, de fleste ikke i bruk, da jeg har gått over til varmepumpe. Begynner da kanskje å nærme meg ca. 150 000?, mens jeg hadde tenkt å betale 50-70 000 kr. Så derfor har jeg konsentrert meg om det jeg lurer på, og det som er mye i bruk.

Sikringene går aldri, og ikke tidligere heller, da det var flere som bodde her. Så utbedringer i sikringsskapet vil være med tanke på etterkommere for at slagsprisen skal gå opp. Hm, ja har hørt at jordfeilbrytere løses fortere ut enn skrusikringer. Og når det trekkes nye kabler må det legges til i prisen. Og fint å bli opplyst så jeg er konkret hvis valg av anbud (må nok komme en fagperson innom før noe fornuftig kan bestemmes).

Får man kanskje best inntrykk av prisnivået hos håndverkeren ved å spørre om timeprisen?
Signatur
TSt
   #9
 12 102     0
Jeg ville byttet sikringskap og utført el kontroll som en får rabatt for hos de fleste forsikringsselskaper.  Basert på hva en evt finner da får dere evt diskutere mere arbeid.  Men det skal ikke være nødvendig å sjekke hver kobling på en stikkontakt mener jeg hvis en ikke finner tvilsomt arbeidet ved annen kontroll.  
Planlegg evt nye kurser slik at det kan settes inn sikringer. Få vite hva slags materiell som brukes,  det simpleste får ikke komme hos meg iallefall.  Når en ser på pris må dette tas i betraktning på sikringsskapet. 

Hvis en skulle kontrollert noe mer er det viktigere med gamle tak punkter enn stikkontaktene.  Nye regler så fordeler en ikke noe via dette.  Her har jeg funnet mye tørr og dårlig isolasjon så endringene i reglene er nok fornuftig.  Jordfeil som jeg har funnet har også vært i slikt punkt.   
  (trådstarter)
   #10
 398     0
Høres ut som en god idé. Og da blir det altså denne rekkefølgen.

1) Sikringsskap. Leste mer om jordfeilbrytere og "ring din faste elektriker når den utløses". Men trenger vel ikke hyppig besøk etter å ha ordnet opp.
2) El-kontroll. Bruker man samme elektriker til El-kontrollen som lagde sikringsskapet?
Synes ikke om å ha kommunalt eltilsyn fordi de gir deg en frist til å ordne opp.
If har noe som heter Boligsjekk som er en tilstandsrapport av hele huset på 150 punkter.

Det med fordeling av ledninger i hvert rom fra et sentralt lampe-punkt lurer jeg på om ikke er tilfelle her siden jeg finner koplingsbokser utenpå veggen (veldig mange!) Så da har det vært elektrikerarbeid i underetasjen etter at huset ble bygget i 1976. Tipper år 1990.
Valg av elektriker og pris - 1049ee06366240cea080834bad4ee2ad.jpg - Pinje

Derimot i overetasjen har jeg et par slike som det har vært lysebrunt glass på. Finner dessverre ikke glasskuplene igjen. Om disse er typisk lamper med takpunkter der ledningene mørner?
Valg av elektriker og pris - 3de568a5a9be4ce0b19662f8b287de5c.png - PinjeSiste redigering: 5. september 2019 20:29:56 av Pinje
Signatur