Arn
  (trådstarter)
   #11
 228     Oslo     0


Det er et helt nytt system som planlegges. Av hensyn til størrelsene på radiatorene bør jo turtemperaturen være så høy som mulig. Det høres jo ganske kurant ut med en egen turtemperatur til gulvet og en til radiatorene.



Virkningsgraden til systemet synker jo høyere turtemp du har. Maks er vel 55 grader eller noe slikt. Husk også på at om du har veldig høy turtemp så faller ikke tempen mye på retur og du vil da i praksis kun fyre med elkassetten siden varmepumpen ikke har særlig effekt om temperaturen er for høy.

Jeg har radiatorer i hust mitt fra 1935 med litt etterisolering. Selv i vinter når det til tider har vært svært kaldt i Oslo har jeg ikke følt noe behov for særlig varme i 2. etasje. Det er en stue + soverom og vi liker det kjølig på soverommene. Vi har på varme i stuen. For min del vill det vært ganske waste å legge opp nytt til varme i 2. etasje, men smaken er jo som baken og det koster uansett ikke allverden ekstra når man først er i gang. Oljefyren min har vært ganske syk i vinter så har til tider kun varmet opp med en flyttbar varmeovn. Har da trengt 1250W effekt totalt i 2. etasje (ca 85 kvadrat) med ovnen plassert på stuen og ingen ting i andre rom.

Hadde jeg hatt gulvvarme på soverommene våre ville den høyst sannsynlig aldri vært i bruk. Radiatoren på foreldresoverommet tok vi ned av ymse grunner og jeg har aldri savnet den. Det er radiatorer på de to barnerommene, men de står nesten aldri på.

Om det en eller annen gang skulle bli 20-25 kuldegrader kan jeg alltids sette opp en elovn de få dagene det er snakk om.


Jeg tror heller ikke varmebehovet er så veldig høyt. Dette er et gammelt tømmerhus, men nå har vi etterisolert ca 10-12 cm cellulosefiber utenfor tømmeret, samt lagt asfaltplater og vindtett duk. Taket har fått asfaltplater og 22 cm cellulosefiber og gulvet ned mot kjelleren har også blitt isolert med 22 cm. Samtidig er alle vinduer skiftet.

På loftet har vi nå en 5kw byggeviftet stående på halv styrke og dette gir en langt høyere temperatur enn vi kommer til å ha når vi flytter inn.

Jeg har nå begynt å tvile på vann/vann varmepumpe. Rørlegger foreslo en helt ny pumpe som visstnok kommer til høsten (det kan ha vært Optimum G3) og snakket om en pris på over 100 000 bare for pumpa. Dersom huset nå har et oppvarmingsbehov på 30 000 kvh i året begynner jeg virkelig å tvile på om dette faktisk er noe å investere i. Da lurer jeg på om det heller vi være bedre for oss å gå for en peisinnsats med vannkappe sammen med elektrisk oppvarming av vann.

Rørlegger er meget treg med å beregne energibehovet. Jeg lurer på om det kanskje er best å bo i huset et år og se hva behovet faktisk er. Skal vi imidlertid gå for vannkappe, bør vi ta noen grep nå.

Mange vanskelig valg i det her.


Arn
  (trådstarter)
   #13
 228     Oslo     0

Lønnsomhet rundt vv-pumpe er diskutert i mange tråder på forumet.

Hva med L/V-pumpe? Rimeligere enn vv-pumpe+borrehull og gir vesentlig bedre cop enn ren EL oppvarming av vannet...


Har begynt å vurdere L/V også. Har fått høre mye at v/v-pumpe og l/v-pumpe koster omtrent det samme slik at borehullet utgjøre forskjellen. Men dersom en v/v-pumpe begynner å nærme seg 120 000, så stemmer vel ikke dette? Dette er jo på vestlandet,så klimaet kan generelt egne seg. Nå skal jeg sjekke priser på en peisinnsats med vannkappe. Vi skal jo uansett ha en ovn og uansett en akkumulatortank, så det er ikke sikker en vannkappe på peis/ovn behøver å bli en kjempekostnad. Det går vel evt. an å ah en L/V varmepumpe i tillegg?

   #14
 8,022     Bærum     0
Det går fint.

Hvis har tenkt å basere deg kunn på ovn m/vannkappe for å få varme i gulvene må du like å fyre i ovnen  8)

Sjekk ut Jula sin 6kw L/V-pumpe. Koster ikke store greiene. Skrevet en del om den på forumet.
Arn
  (trådstarter)
   #15
 228     Oslo     0

Det går fint.

Hvis har tenkt å basere deg kunn på ovn m/vannkappe for å få varme i gulvene må du like å fyre i ovnen  8)

Sjekk ut Jula sin 6kw L/V-pumpe. Koster ikke store greiene. Skrevet en del om den på forumet.


Tenker ikke bare ovn m/vannkappe. Men dersom det forutsettes et årsforbruk på 30 000 kwh så forstår jeg at det er usikkert om det lønner seg med v/v varmepumpe, og at man i det lange løp kan komme like godt ut med elektrisk oppvarming (mange usikkerhetsfaktorer i dette bildet så klart rente, strømpris, vedlikeholdskostnader mv.).  En peis med vannkappe må da bidra meget positiv i et slikt regnestykke.

Vi bor nå midlertidig i et eldre ganske kaldt hus. Huset har en mindre, nyere ovn. Jeg fyrer hver morgen og ettermiddag. Dette varmer godt i huset. Peisinnsatser kan jo levere 15 kw til vanntank og det må jo bidra bra. Har mye egen skog, men er samtidig godt klar over arbeidet som må til før veden ligger i ovnen Smile