2,817    10    0  

Bytte av antatt defekt 12V transformator med LED-driver. Hva er galt?

 128     Oslo     0
Jeg har en IKEA kjøkkenventilator fra 2010 der halogenpærene sluttet å lyse.
Det var ikke pærene det var noe galt med så jeg åpnet opp og byttet transformatoren (til høyre på bilde) med en LED-driver. LED-lampene jeg satt inn fungerte ikke, og jeg målte etterhvert inngansspenning til LED-driveren, som jeg forventet skulle være 230 V, men spenningen var varierende og ustabil og lå ofte rundt 100 V.
Jeg ser at det er en komponent (tre nærbilder til venstre på bildet) koblet inn mellom nettspenning og trafo/LED-driver. Hva er dette? Noen som kjenner igjen hva dette er? Er denne kaputt og hva skal jeg med den?
På oversiktbildet her ser man ting koblet sammen etter at jeg har byttet ut trafo med LED-dirver: https://www.dropbox.com/s/k99wkb5zqxz3pcf/2018-02-06%2020.16.30.jpg?dl=0

Er veldig takknemlig for svar fra noen med elektrisk kompetanse.
Bytte av antatt defekt 12V transformator med LED-driver. Hva er galt? - Ukjent komponent.jpg - iPaul

   #2
 24,673     Akershus     0
Det du viser med gummimansjett i begge ender er et støyfilter. Det er svært lite sannsynlig at dette er defekt, men selvfølgelig mulig. Som test, koble en vanlig lampettledning direkte inn på primærsiden av ny strømforsyning.

Legg merke til at den gamle gir ut AC, mens den nye lir DC. Polaritet mot lampe er derfor av betydning. Dersom LED er sær, dreper du den med feil polaritet.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 128     Oslo     0
Tusen takk for svar, KjellG!!!
Har ikke fått testet det ennå, men da vet jeg mer for å skjønne hvordan det henger sammen.

Du lærte meg noe nytt, da: Jeg trodde nemlig at "alle" 12-adaptere gir likestrøm. Har aldri hørt om (lagt merke til) 12V AC.
Er 12V DC aldri brukt mot halogen? Kun til LED?
   #4
 24,673     Akershus     0
Hvis du ser på den gamle så står det Sec 11,5 - 12V~ Denne ~ viser at utgangen er AC. Det er/var vanlig med endel strømforsyninger med AC da de kan lages litt billigere uten elektronikk. Den gamle er troliig også en enkel transformator. Den nye leverer DC og personlig kaller jeg slike «strømforsyning ikke trafo. Det fordi en ikke helt vet hva som er inni og i alle fall en god slump elektronikk. Trafo reserverer jeg til elektriske komponenter med viklinger og ev kjerne. Tidligere batterielliminatorer inneholdt store, tunge transformatorer. Moderne kan ha flere løsninger, men ikke uvanlig er at de har en omforming til høyfrekvens før en bitteliten trafo. Volumet minker normalt med frekvensen. Deretter likeretting og spenningsstabilisering. På enkelte LED-drivere med en konstantstrømreguering. Da må driver og Led passe sammen.
Signatur
   #5
 3,587     0
Ingen grunn til å likerette strøm til en halogenpære! Gjør adapteret så enkelt som mulig, men ikke enklere!

Hvis det er likestrøm du har, f.eks. fra akkumulatoren på hytta, er det ingenting i veien for å kjøre halogenpærer på DC.

Jeg har et antall 12V LED-pærer (i hovedsak for G4-sokkel) som selv inneholder en likeretter, slik at de går rett inn sokkelen der det tidligere var bruk halogenpærer (på 12V vekselstrøm). Hvis først pæra har noe elektronikk i det hele tatt, er de fire diodene som skal til for en helbølgelikeretter som et piss i havet; det er ingen grunn til å utelate det, og det er et antall år siden jeg var borti LED-pærer som jeg måtte snu i sokkelen. Tror det er lite igjen av det på markedet i dag.

Og en diode, herunder lysdiode, som er SÅ sær at den dør av å få 12V i sperretning fortjener å dø Smile
   #6
 24,673     Akershus     0
«Og en diode, herunder lysdiode, som er SÅ sær at den dør av å få 12V i sperretning fortjener å dø.

Kan vel være enig i det, men ganske surt når du har bestilt 3 stk á 550kr og deretter begynner å brenne dem. Be levert med mye advarsler!
LED er mye rart. Byttet til LED i en 7-armet adventslys. De likte ikke DC gitt, men overlevde.

Signatur
   #7
 2,018     Strømmen     0
Litt artig, har fått produsert en 12 Volt DC dimmer, tanken var primært å bruke den til å dimme 12 volt DC drivere til led lister, led stip mm, som ikke lot seg dimme på primærsiden av driveren...
Nå har jeg begynt å teste denne dimmeren på en del 12 V Led pærer for hyttemarked, G4, MR16 , E14, E27, og jeg ser da hvor lite følsomme disse led pærene er for polaritet... litt kult egentlig, for da behøver man ikke ha tunga så rett i munnen..
Det som også er litt gøy er at denne dimmeren også dimmer de fleste pærer som er merket ikke dimbare... 
 
Signatur

   #8
 3,587     0
Er det ikke slik at "ikke dimbar" i praksis betyr "kan ikke dimmes med gamle dimmere"? F.eks en dimmer som reduserer spenningen inn på pæra vil ikke dimme LED-pæra. Dimmere som kutter deler av 50Hz-spenningskurven gir fryktelig flimring (som glødelamper/halogen dekker over fordi glødetråden trenger mye mer enn 1/50 sek for kjøle seg ned og slutte å lyse).

En svitsjende dimmer, reduserer egentlig ikke lysstyrken, men slår av og på lyset på full styrke. Det gjøres så raskt at øyet ikke ser det som på/av, men jamner det ut til en "gjennomsnittlig" lavere lysstyrke. Det burde fungere bare LEDen kommer fort nok på når du gir den spenning, og slukker tilsvarende raskt. Slår du av og på med 1 sek intervall (det fikser alle LED!) har du i snitt halv styrke, men blinkingen er selvsagt uakseptabel. Gjør det ti ganger raskere; jeg vil tro selv "ikke-dimbare" LED holder følge, men det blinker fortsatt for mye. Øk til 100 av/på i sekundet; da begynner flimringen å forsvinne. Juster lengden på på-perioden i forhold til av-perioden for å endre opplevd lysstyrke.

En "bar" LED har ingen problemer med å følge en 100 Hz på/av, og betydelig høyere frekvenser (har du 100 Mbps fiber, mates den av en LED som slår av og på 100 millioner ganger i sekundet, og det et tretten på dusinet hyllevare). Øker du frekvensen til et par hundre Hz er flimringen helt borte. For LEDen er det ikke "dimming", det er bare å bli slått av og på litt raskere enn du klarer med lysbryteren.

Står det masse elektronikk mellom den svitsjede strømforsyningen og selve LEDen kan det hende at denne ikke liker så raske på/av. Men jeg skjønner ikke hvorfor den lille regulatorkretsen skulle ha problemer med et par hundre Hz, og er ikke det minste overrasket over at LED-pærer tåler å bli slått av og på i ganske høyt tempo. Forbeholdet om "ikke dimbar" er først og fremst "Ikke dimbar med (alle) dimmere konstruert for glødelamper / halogenlamper".

Forbehold:
Jeg er absolutt ikke ekspert på LED og strømforsyning til samme, men leter kontinuerlig etter gode kilder (lærebøker etc) som kan gjøre meg til ekspert Smile. Tar gjerne imot tips!
  (trådstarter)
   #9
 128     Oslo     0
Takker for fine inspill!
Jeg sjekket spenning etter støyfilteret og det var jo helt normal spenning - så da oppdaget jeg at støyfilteret førte inn under et deksel. Jeg skrudde av dette dekselet og der så jeg følgende:
Bytte av antatt defekt 12V transformator med LED-driver. Hva er galt? - 2018-03-03 17.45.09.jpg - iPaul
Hjelpes, dette vvar over-the-top...
Er det kanskje bare å hive hele ventilatoren og kjøpe ny? Selve ventilatoren funker jo, bare ikke lyset.
Bytte av antatt defekt 12V transformator med LED-driver. Hva er galt? - 2018-03-03 17.45.37.jpg - iPaulBytte av antatt defekt 12V transformator med LED-driver. Hva er galt? - 2018-03-03 17.46.42.jpg - iPaul
   #10
 288     Telemark     0
Hvis den DE100 du viser på bilde går videre til pærene, så er det den du må bytte med en led driver som passer pærene dine.
Den ser ut til å gi ut 230v, men kan finnes med 5-12v input(?)

Problemet da, er jo om ventilatoren styrer lyset via denne 5-12v inputen, hvis ja, så vil antagelig lyset være enten av eller på