3 485    117    2  

Diverse spørsmål rundt klargjøring av det elektriske

 2 282     1
Fredag kommer de for å bytte sikringsskap, samt gjøre unna en del koblinger. Har fått klarsignal for å få opp bokser og rør og har i den forbindelse noen få spørsmål.

1) Hvilken høyde er vanlig å montere bokser til bryter og termostat? 
2) Er det vanlig å montere stikk til varmtvannsbereder langs gulv eller opp på vegg, og kan aggregat til balansert ventilasjon gå på samme kurs som varmtvannsbereder?
3) Kan bryter og termostat monteres inne på vaskerom eller må  det monteres på utsiden av døren?

   #1
 703     0
1. Jeg har pleid å ha mellom 120-140cm fra ferdig gulv. Det må du vurdere hva som er komfortabelt for deg. Se på andre brytere i huset ditt og mål.

2. Varmtvannsbereder skal ikke monteres i stikk med mindre den er mindre en 2kW om jeg ikke tar feil. Plassering av boks kan godt være nede, ca 20cm fra ferdig gulv.

3. Med mindre det ikke er en våtsone i nærheten av plassering til nye brytere og termostat, så er det ikke noe i veien for at de monteres inne i rommet. Det mest vanlige er på utsiden da det kan til tider være høy luftfuktighet i rommet, noe som kan være uheldig for fin-elektronikk inne i termostat.
  (trådstarter)
   #2
 2 282     0
Supert og takk for svar.

Angående bereder, hva bruker de der om det ikke skal være stikkontakt? Kan jeg fortsatt sette opp en enkel boks her eller må jeg klargjøre på annet vis her?
   #5
 5 133     OSLO     0
sett opp 2 bokser til vvb. feks en på ca 110cm høyde og en litt under
den øverste boksen setter du bryter i som nevnt over, og i boksen under settes det lokk med strekkavlaster på, som ledningen til vvb kan sikres med

har gjort det selv på et par prosjekter, blir ganske fint og en ryddig løsning
  (trådstarter)
   #6
 2 282     0
Takk for svar

Elektriker måtte avlyse, håper de kommer til uken så sikringsskapet blir byttet da Smile

Strekkavlaster? Lyst å utdype hvorfor det trengs?

Så under klargjøring skal jeg da inn med to bokser i forbindelse med vvb? Øverste boksen skal ha rør til sikringsskap, samt rør mellom øverste og nederste boks. Ferdigtrukket krør med 2,5mm er ok her?


Jeg lurer også litt på om jeg klarer meg med en ekstra kurs eller om jeg må ha to til her. Greit å få på plass riktig mengde med rør før de kommer Smile

3 gulv med varmekabler
1 gulv med varmefolie
Stikkontakter på vaskerom
Stikkontakter i gangen
Stikkontakter i kjellerstue
Stikkontakter treningsrom
Belysning i samme område
Taklampe utendørs

Fra før har jeg trukket opp egne rør til vaskemaskin, tørketrommel og aggregat til ventilasjon
TSt
   #7
 12 091     0
Årsaken er at kabel går som en fri kabel i bue ut til varmvannsbreder. Da kan noe huke seg i den eller noen synes den ser spennende ut. Hadde skade på fiber et sted hvor montør ikke hadde beskyttet fiberrøret og noen hadde dradd ut fiber av skjøteboksen. (Det er parkering helt inn til fasaden på huset så plassen utenfor er nesten offentlig).
Så en kan aldri vite. Derfor strekkavlaster.

TSt
   #9
 12 091     0
Ja det er en løsning.  Men lettere om en finner løsning med innebygget avlastning.