3,309    27    7  

Får støt ved berøring

 269     1
Hei
Har ett spørsmål jeg håper noen kan hjelpe med. Til opplysning så komme elektriker i morgen for å feilsøke videre, men ønsker tips som kan hjelpe så det blir billigere (han bruker mindre tid)..

Bod ute i hagen, i tilknytting til utendørs hagedam.
Står ett par pumper og filtersystem til dammen inne i denne boden.
I går så ble det vannsøl på en vegg av betong, når jeg da holdt på veggen med ene hånden og samtidig tok i filteret (som er av stål) så fekk jeg støt. Det er ikke sølt vann på det elektriske.

Det spesielle er at det kom støt, så 2 sekund pause så støt igjen. Er ikke så veldig kraftig, men det er nok til at det er ubehagelig og kribler i fingrer i begge hender. Har jordfeilbryter, den slår ikke ut.

Så kjem det pussige:  Slo i dag av sikringen inne i huset som leverer strøm til denne boden.
FORTSATT så kom det støt på samme måte!
Dersom jeg kun holder ene hånden på en av tingene er det ikke støt å få.


Har i dag fått megget anlegget i hele huset, ingen jordfeil. Det er 130V mellom kvar fase og jord (IT).

Elektriker kommer i morgen, men frykter at dette kan bli svært kostbart å feilsøke videre på.  Er det noen som har tips på veien?

   #1
 21,481     Enebolig     0
For å utelukke et par par ting:

Kobler sikringen fra samtlige ledere som forsyner boden? Altså én betjeningshendel til alle 2 eller 3 ledere? (ikke enpolte automatsikringer/skrusikringer)

Fungerer jordfeilbryter når du trykker inn testknappen?

Ligger boden langt unna boligen? Dersom avstanden er noe særlig over 15 meter, må boden ha egen jordelektrode. Man kan oppnå forskjell i potensial dersom avstanden er stor, og boden er tilkoblet boligens jordelektrode.
  (trådstarter)
   #2
 269     0
Takk for raskt svar!
- 1X trepolt sikring inne i hus kobler ut alle ledere
- Jordfeilbryter fungerer med testknapp

Ja. Kabel frå sikringskap i hus og ut til bod er 70-75 meter.
Det er ikke jordelektrode ute med bod.

Forskjell på potensial, er det farlig..? Smile Dvs: Er løsning at elektriker kan banke ned jordspyd i hagen og koble det til i minifordelerskapet i boden?
   #3
 21,481     Enebolig     0
Uten å konkludere med noe, så tror jeg dette skyldes forskjell i potensiale. Løsningen i et slik tilfelle vil være å montere egen jordelektrode for boden.

Det kan være farlig i enkelte tilfeller, men som regel blir ikke forskjellen særlig stor.
  (trådstarter)
   #4
 269     0
ok. då skal jeg lufte det for han i morgen. Han kan dette best, men litt hint må vere lov å gi til fagfolkene.. Smile Smile

For nyskjerrighetens skyld: Er det ikke strøm som er på "avveie" siden det er slik? Dvs at det er feil på utstyret? Eller vil feilen forsvinne med ny jording?
   #5
 21,481     Enebolig     0
Det er ikke nødvendigvis noe feil, men man vil likevel kunne oppnå forskjellig potensiale.
IT-nett er mer "utsatt" for dette ettersom trafoens nullpunkt er isolert fra jord. Målingene som er utført, tyder på at det ikke er jordfeil på trafokretsen, forutsatt at dette er et IT-nett. Trolig har du relativt tørt jordsmonn ved jordelektroden til boligen, og svært fuktig jordsmonn ved hagedammen. 
  (trådstarter)
   #6
 269     0
Det er it nett ja. Du har helt rett: Huset har kun kobbertråd som jeg husker dem surret rundt armeringen helt ned med bakken i forskalingen, der er knusk tørt.

Boden i hagen koblet dem på huset sin jording med jordleder fra strømkabelen.
Det er meget fuktig i området rundt boden i hagen om det har noko å si selv om det ikke er egen jordleder der.

Uansett: Takk for tips. Skal hinte frampå med dette i morgen tidlig. Rekner med han har måleutstyr som kan måle dette så da er det kanskje ikke så lang tid som trengs likevel:)
   #7
 21,481     Enebolig     0
Kapasitiv strøm (eller jordfeil) i IT-nett vil "konsentreres" der det er fuktig jordsmonn. Det kan være litt vanskelig å få målt forskjellen i potensiale med et høyohmig måleinstrument. Dersom man måler mellom boligens jordelektrode og fuktig jordsmonn/betongvegg i bod, vil man måle en urealistisk høy spenning med et vanlig instrument. Men ting tyder på at det kan være en reell forskjell.

Jeg tror elektriker vil gjøre endel målinger for å utelukke andre ting, og deretter montere jordelektrode for bod. Men dette er bare tanker basert på den informasjonen som er gitt.

   #9
 4,270     0
Kan ikke teorien testes ved å midlertidig koble fra jordingen i boden? Med verken jordforbindelse eller spenning på kursen bør jo støtene forsvinne?
   #10
 21,481     Enebolig     0
Jo, det er en metode for å avdekke problemet, men jeg vil anbefale måleinstrument Wink Men selve forskjellen, målt i volt, vil være vanskelig å fastslå med et vanlig instrument.
  (trådstarter)
   #11
 269     0
Tidligere i dag prøvde jeg med ett vanlig mulitimeter å måle spenning.
Sette en målepinne på filteret og en i veggen. Hvert 2-3 sekund så var det eit minimalt utslag, men var kun snakk om 0,1 til 0,4 volt. Blir jo feil å måle slik, men var interessant å se at det var reaksjon der og..
   #12
 21,481     Enebolig     0
En betongvegg må være ganske fuktig for at man skal kunne måle med en målepinne. På gulv ol benyttes en svært fuktig fille lastet med metallplate.
Jeg har ingen konkret teori om hvorfor spenningen pulserer, annet enn at det også kan være strømgjerde ifm landbruk/kyr. Kjenner du til slike installasjoner i nærheten? 
   #13
 2,435     Hordaland     1
Hvilket type elektrisk utstyr er det benyttet i boden? Du har opplyst at du har montert noe pumper og filtersystem for dammen. Visst du har pumper med frekvensstyring, magnetventiler, shunter, UV-fileter eller andre elektroniske systemer på damanlegget så kan noe av dette utstyret har lekkasjestrømmer til jord. Visst utstyret da er forsynt via integrerte trafoer, frekvensomformere eller andre strømforsyningssystemer, så kan du ha lekkasjestrømmer i sekundærkretsene. Visst du har slike lekkasjestrømmer, så vil ikke jordfeilbrytere og den slags slå ut, fordi jordfeilen er på et annet nettsystem enn hvor jordfeilbryteren en montert.

Ellers er sOPp inne på det neste momentet, med potensialforskjeller. Du har jo og opplyst at det er et langt kabelstrekk fra boden til selve hovedhuset. Siden du er tilkoblet et IT-nett kan det være små kapasitive jordfeilstrømmer i trafokretsen. Siden du har et damanlegg med pumpesystemer og den slags, så kan det hende damanlegget ditt er det beste jordingsanlegget du har i huset. Således kan eksterne jordfeilstrømmer komme inn jordlederne i din installasjon via damanlegget. Slike jordfeilstrømmer vil heller ikke påvirke jordfeilbrytere og tilsvarende da jordledningene ikke overvåkes av jordfeilbrytere.

Sånn umiddelbart jeg er enig i sOPp sitt forslag til tiltak for utbedring; egen jordelektrode for boden. Jeg ville også sett over at alle utsatt ledende deler som kobberør, pumper, styreskap, metalliske trykktanker/akkumulatorer/filtertanker osv har en utjevningsforbindelse til jord. Desto bedre jordingsanlegg du har i forbindelse med slike pumpe/filtersystemer, desto mindre fare for å få slike potensielle berøringsspenninger som du nå opplever.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 269     0
Sopp: Det er ett strømgjerde ca 150-200 meter unna hagen. Tenkte tanken i dag og tok en tur og sjekket. Tråden her går gjennom plastisolatorene på toppen hele veien, var ingenting som var i kontakt med bakken. Det er også ett batteri som leverer spenning så det kanskje begrenser hvor mye som kan gå så langt i bakken?

Betongen var svært fuktig akkurat der jeg målte, og der det er sterkest strøm når en tar på.

Eydybdahl: Der er en boks som kan justere "turtallet" på ene pumpen elektronisk.
Denne får 220V inn til en styreboks, så går det en kabel fra denne boksen og ut til pumpen.
Jeg koblet ut denne ista, og muligens ble det mindre strøm i veggen, men litt usikker.

Der er også 2 UV filter som er koblet direkte med 220V.
Videre er det en pumpe til som får 220V direkte, og selve filteret har 220V som også går til en kontroll boks, men eneste jobben til denne boksen er å slå av/på 220V til to uttak.

Dersom det er her strømmen kommer fra, betyr det at det er feil på utstyret? Det rare er jo at når hovedsikringen er av så er det fortsatt strøm i omløp i veggen..
Dersom elektriker i morgen kommer fram til at å montere jordspyd ute i hagen er greit, vil det då vere trygt å bruke utstyret framover om strømmen forsvinner fra veggen..?

Alt utstyr i boden har jord via stikk kontakt. Har sjekket alt utstyr og det er ikke skade utvendig på noe.
   #15
 21,481     Enebolig     0
Man løser trolig problemet ditt (støt) men ikke nødvendigvis kilden til problemet. Denne kilden kan være en helt naturlig årsak, men grunnet avstanden mellom bolig og bod, så oppstår det forskjell i potensiale. En jordelektrode ved boden vil utjevne dette, slik at utstyr du berører har tilnærmet samme potensiale som jord/betongvegg i bod. 

Dette gjelder også ved en kilde som er en konkret feil. Feks dersom naboen har jordfeil (IT-nett) så vil ikke du kunne få støt, forutsatt at all installasjon som skal ha jordforbindelse (i din bolig) er knyttet sammen. Uavhengig av hva du tar på, så vil det ha samme potensiale. Noe tilsvarende ser man med fugler på høyspentlinjer. Så lenge de holder seg til én linje, forblir de fugler. Men om de skulle klare å strekke seg til et annet potensiale (en annen linje eller jord) forsvinner de.

Som nevnt, problemet med boden er at den ligger langt unna jordelektroden. Potensiale vil variere, og i ekstreme tilfeller skal det ikke så mye til. Langs toglinjer hender det at dyr dør, grunnet "skrittspenning." Mange dyr har relativt stor avstand mellom bena, og god forbindelse til jord.

For ordens skyld; boden bør ha egen jordelektrode uavhengig av om det løser problemet eller ikke. 
  (trådstarter)
   #16
 269     1
Jada, da er løsningen på plass....

Elektriker sjekket hele anlegget meget grundig, fann ingen feil. Han satte ned ekstra jordspyd i hagen, og koblet jordingkabel på det store filteret.
FORTSATT var det strøm å få ved berøring.

Elektriker måtte ta tenke pause og lunsh, og i mellomtiden satt jeg i frustrasjon å forsøkte å tenke hva dette kunne vere. Slo av hovedstrøm på hele huset, og fortsatt var det strøm å få, faktisk mer enn i går.

Tok en ringerunde til dem rundt her, og hos den ene fikk jeg napp: For to dager siden satte han opp strømgjerde! Jeg ba han slå dette av, og testet igjen: INGEN STØT!!!
Sjekket opp dette gjerde (som er 200-300 meter unna meg), og riktig: Dette var knyttet fast i ett nettinggjerde av stål som gikk forbi hagen min. Dette ble matet fra nettspenning, så det var mye kraftigere enn det som jeg sjekket ut i går som er like ved her på batteri.

Så enkelt var det altså.

Er nå superfornøyd både med å ha funnet løsningen på problemene, men også for å ha fått ekstra jord i boden. Fekk jo også en grundig sjekk av hele anlegget og det er heller ikke så dumt. Velger å se det positive frem til faktura kommer Tongue

Takk for gode råd! Det med ekstra jordspyd informerte jeg elektriker om før han kom og pga det fekk han gjort dette på en tur Smile
   #17
 5,416     Langhus     0
Bra du fant løsningen og oppdaterte oss på resultatet Smile
Signatur
   #18
 6,009     Finnmark     0
Så enkelt var det altså.


Fint det ordnet seg.....du hadde løst dette uten elektriker(,men du har jo fått montert ekstra jording)...........Om du hadde vist forskjell på støt fra 230 volt og strømgjerde Wink WinkWink
Signatur
   #19
 21,481     Enebolig     3
Han har jo ikke tatt på selve gjerdet, så det er nok endel spenningsfall frem til en vegg i boden. Det var det eneste jeg kunne komme på som gir pulserende støt, strømgjerde som forsynes med batterier kan forøvrig også gi solid spenning ut. Det var uansett behov for egen jordelektrode ved boden, og TS er fornøyd. Det blir nok en fin helg uten for mye....spenning.
   #20
 3,412     Akershus     1
Det blir nok en fin helg uten for mye....spenning.


Her strømmer vitsene inn. Den der var ikke helt på jorde. Du leder! Ta kontakt hvis du finner på flere! Var det ikke noe med å bestille to grønne overledninger og en karamell også? Smile
Signatur
   #21
 6,009     Finnmark     0
Det blir nok en fin helg uten for mye....spenning.


Her strømmer vitsene inn. Den der var ikke helt på jorde.


.......Men strømgjerde er rundt jorde;)
Signatur
  (trådstarter)
   #22
 269     0
Så klart en ikke hadde treng elektriker om en hadde funnet dette gjerdet i går Wink
Men ekstra jording var uansett nødvendig, så helt topp det.

Må også legge til at jeg luftet ideen om strømgjerde til både elektrikerkompis, og elektriker som var her før arbeidet startet, men den tanken ble avfeid av begge to rimelig raskt, med samme mening om at det ikke var mulig med slik overgang på lang avstand..Smile

Ett oppfølgingsspørsmål:

Vanligvis så blinker lyset en del ganger i løpet av dagen her når feks varmepumpe starter, eller naboen bruker monstermaskinene i fjøsen sin. E-verket har vert her to ganger siste året med måler som registrerer dette, men resultatet har hvert at det ikke er noe feil, men spenning ligg i nedre område. Normal spenning i huset er 220-224, men ved stor belastning som feks vp, varmtvannstank, vaskemaskin samtidig kan den vere nede på 212-213V, mulig også i sammenheng med høgt forbruk hos naboer / gårdsbruk.

Når renseanlegget til dammen har startet (ett par ganger i timen) så har det blinket i lyset inne i huset (ned/tilbake til normal i løpet av 0,5 - 1sekund)


Nå har jeg kun observert noen timer idag når jeg har vert inne,  men foreløpig har jeg ikke merket at lyset har blinket en eneste gang.    
Kan den jordingen som han monterte idag ute i hagen ha sammenheng med at det ikke blinker lenger når rensesystemet starter, eller er jeg helt på jordet ? Tongue
   #23
 25,422     Akershus     0
Hvordan skaper et elektrisk gjerde denne situasjonen? Trolig med galvanisk skille, kanskje 10 kV utgangsspenning og en av elektrodene koblet til jord på utgangssiden.
Signatur
   #24
 2,878     0
Dårlig kontakt mellom jordelektrode på gjerdet og jord. Inntil 600V-1kV regnes gjerne som "akseptabelt" avhengig av hvilke anbefalinger man følger.* Det betyr at du kan få deg en (ufarlig) karamell om du tar på jordspydet (eller kabelen til det) om du står på bakken rett ved siden av. I dette tilfellet kan det virke som jordingen på gjerdeapparatet hadde bedre kontakt med filtersystemet (som antakelig var jordet gjennom utjevningsforbindelse og kabel til hovedhuset, som kanskje også var nærmere naboen/gjerdeapparatet?) enn med lokal jord rundt uthuset. Derved oppstår et spenningspotensiale. Problemet har (slik jeg forstår det) egentlig ingenting med 230V nettet og tilførselsspenningen til apparatet å gjøre.

*) http://www.smaafe.no/filer/kunnskapsbase/Feilsok%20el-gjerder.pdf
  (trådstarter)
   #26
 269     0
Problemet med strømgjerde var vel at det var knyttet direkte i netting gjerde av stål, dette gjerde gikk forbi 2 meter attmed veggen der jeg fikk støt, og både gjerde og mur står i ganske fuktig jord.

Noen som har teorier ang at det ble mye mindre blinking i lys etter ny/ekstra jording? Tilfeldig, eller en god teori?
   #27
 21,481     Enebolig     0
Trolig tilfeldig. Dette er helt vanlig på trafokretser der det er større maskiner, gjerne i kombinasjon med at det er stor belastning på trafoen (vinter)