5 144    11    1  

Fast kobling med Wago

 3     0
Jeg har bygget om kjøkkenet og i den forbindelse har en elektriker gjort om en del kabling, samt lagt opp nytt en del nye punkter. Blant annet har han lagt opp for, og koblet til transformator for LED-lys under overskap. Denne koblingen er lagt oppå overskap, der det er en klaring på ca 5-6 cm opp til tak.
Jeg måtte ha av foringen i går og oppdaget da at koblingen mellom 1,5mm2 inst. kabel og ledning til transformator var gjort med Wago. I tillegg ligger alle kabler og ledninger løst oppå skapet.

På bildet kommer inst.kabel inn fra venstre, kobles med Wago, og ledning til transformator går ut høyre. Spørsmålet mitt er om permanent kobling med Wago er ihht til lover og forskrifter, eller om elektrikeren har tatt en kjapp snarvei fordi han ikke regnet med at jeg skulle finne det ut?

I tillegg ligger transformatoren løst uten å ligge i noen form for boks som kan ta av for varmen mot skap og tak. Innafor, eller burde trafoen vært "isolert" på noen måte?

Elektrikeren jeg har brukt er en norsk, autorisert elektriker, og jeg har fått han anbefalt av kjente, så alt skal være på plass med tanke på fagkunnskap. Eller, det er hvertfall det jeg regner med...
Har også fått samsvarserklæring etter endt jobb.

Fast kobling med Wago - el.kobling.jpg - dereri

   #1
 256     0
Kan aldri tenke meg det er i henhold til lover og forskrifter. Wago-koblingen skulle vært i en boks.
Kan aldri tenke meg det utgjør noen fare heller...
   #2
 21 487     Enebolig     0
Jeg tolker det til at dette er 230V, og da skal koblingen kapsles inne.
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Takker for svar!
Det er 230V ja. Faren oppstår vel ved gnister evt dersom kabler skulle løsne.

Dessuten er det prinsippet om at når jeg betaler (dyrt) for faglært håndverker, så gidder jeg ikke å godta jalla-arbeid.

Med "kapsles inn" antar jeg at du mener en vanlig koblingsboks a la denne: http://www.elektroimportoren.no/koblingsboks-76-ph/1238573/Product.html ?
HSt
   #4
 28 134     Lillestrøm kommune     0
Ser det ikke ut som du skal klare deg uten jord også ?  Er det ikke jordlederen den ene som stikker ut mot venstre på bildet og som ikke skjøtes ?  Nå kan den gå til fast installasjon dobbeltisolert, så regelverket som jeg ikke kan, åpner kanskje for at jordlederen da ikke må være med, eller ?

  (trådstarter)
   #5
 3     1
Riktig som du sier at jordlederen stikker ut til venstre, men jording måtte jeg klart meg med uansett. Trafoen ble levert med støpsel og kabel uten jord.
Etter hva jeg kan skjønne hadde jordingen uansett blitt terminert i en stikk, dersom det hadde blitt koblet på den måten..
Eller tar jeg feil?
   #6
 21 487     Enebolig     0
Trafoen tilkobles ikke jord, den danner et galvanisk skille.
   #7
 1 199     Oslo     0
Fast kobling med Wago - s-l1600.jpg - dereriJeg tar opp en tilfeldig, gammel (men god) Wago-tråd. Bl. a. er det viktige kommentarer fra sOPp her.

Disse, for meg, nye Wago-komponentene så jeg nylig på eBay.de. Dette er nyttige produkter.


Signatur

   #8
 4 146     OSLO     0
Fast kobling med Wago - s-l1600.jpg - dereriJeg tar opp en tilfeldig, gammel (men god) Wago-tråd. Bl. a. er det viktige kommentarer fra sOPp her.

Disse, for meg, nye Wago-komponentene så jeg nylig på eBay.de. Dette er nyttige produkter.
hva er så nyttig med dem, i forhold til standard wago? den typen der en gammel utgave, de grå wagoene er faset ut for lenge siden, med nye mer moderne

man kjøper stort sett aldri el-utstyr fra ebay. kan være jalla-kopi

tviler de der noen gang kommer til norske butikker, er ikke sikkert det er wago som har lagd dem en gang....
   #9
 2 281     Sørlandet     0
https://www.led-spot.no/products/ac-box-koblingsboks

En sånn er vel det som minimum burde ligget oppå overskapene her. Dersom man må skjøte utenom bokser/brytere/egnet tilkoblingssted.

Ellers så syns jeg de gjennomsiktige wagoene mid lukke/åpne virker bedre enn de grå.


(Er ikke elektriker og ovetlater det som oftest til trikkeren)
   #10
 952     Nordpolen     0
Nytten er at man kan skøte kabel i feks ett skap, vil bli ryddigere enn om man kommer inn på samme siden.Dog så foretrekker jeg skøtehylser på sånne jobber