131    3    0  

Gammelt modem uttak for internett

 9     0
Hei, 

Holder på å rive tapet og kom over et gammelt Internett modem uttak. Ledningene ser ut til å gå bak en list, som er satt på betong. Lurer da på :

1. Noen som har en aning om hvor denne kabelen går? Går deN ut av leiligheten? (Er i borettslag)

2. Har jeg lov å fjerne slikt eller må en elektriker gjøre det?

Takk for svar.
Gammelt modem uttak for internett - IMG_20210917_140121.jpg - amatørsnekkeren

   #1
 21 705     Akershus     0
Gitt at dette er gamle greier fra tiden med ADSL over kobber-telefonledning.
Da kan alt rives som har med gammelt nett å gjøre. Du trenger ingen elektriker, Telenor klipper ned kobbernettet. Alt er på vei ut. Det er ikke sikkert dette er modemtilknytning i det hele tatt, kan være ren telefon, ser slik ut på kabelen.

Er det ren telefon, forsvinner det rett ut av huset et sted, bare ev med noen små koblingsbokser. Er det sammenkoblet med ADSL, er det litt mer bokser, ut med det, vi går over til fiber eller 5G.
Signatur
   #2
 3 153     0
Behøver ikke ha (hatt) med modem / ADSL / Internett å gjøre i det hele tatt. Det kan ha vært en direkte analog telefonlinje, og ikke noe mer. Hadde slik kontakt i mange år selv. Først analog, deretter ISDN, og så ADSL sammen med ISDN. (Du kunne ha ADSL sammen med analogtelefon også; jeg ble sponset av jobben til å skifte til ISDN så snart det ble tilgjengelig.)

Jeg fikk lagt opp flere slike kontakter rundt omkring i huset for å kunne plugge inn ISDN-telefoner i ulike rom - da var ADSL-en skilt ut, så det handterte bare taletelefoni og eventuelt datatrafikk over ISDN, med maks 128 kbps hver vei.

Uansett er det bare å rive ut nå. Det er en mikroskopisk sjanse for at kablene fortsatt er i kontakt med en sentral, så der du kapper kabelen kan du jo for sikkerhets skyld sørge for at det ikke er kortslutning mellom lederne, hvis sentralen ved en feil skulle komme til å sende ut et ringesingnal på linja - om jeg husker rett går det ut fra sentralen med 48V (men pga. motstanden i de sytråd-tynne lederne faller spenningen raskt med større avstand til sentralen).

Jeg rev ut kablene med et visst vemod for noen år siden. Selv med de aller siste lyd-forbedringer i mobiler og IP-telefoni er de ikke oppe på den kvaliteten vi hadde i ende-til-ende ISDN-telefoni. For ren samtaletrafikk har vi aldri hatt noe bedre, og vil antagelig aldri få det tilbake.
   #3
 21 705     Akershus     0
Enig med keal om talekvaliteten. Gamle gråpus M67 og Tastafon M80 var blant verdens beste. Med ekslusiv dataslot pr samtale var det ingen forsinkelser eller forstyrrelser ut over transmisjonstiden.

Spenningen ut fra en vanlig analog sentral var 48V likestrøm. Uten noen belastning lå den ene tråden på jord og den andre på -48V. Med et vanlig apparat med røret av, lå spenningen på trådene ca på -15V og -38V.
Spenningen sies å være negativ fordi dette minimerte korrosjon i sentralen. Alle releene hadde jernkjerner og som var skrudd fast i jordede jernstativer. Da var det en fordel at alle kobberledninger og spoler lå under dette

Ved ringing ble det lagt til en vekselspenning på opp mot 90V, 25Hz. Straks en løftet av begynte det å gå en likestrøm og ringespenningen ble frakoblet.
Signatur