6,268    5    0  

Hobbytegning over koblingsskap for utendørs basseng, noen gode råd?

 30     hordaland     0
Heisann.
Tenkte å teste dette forumet og se om man kan være så heldig å få noen gode tilbakemeldinger. Vet at det er mange flinke folk der ute så sjansen er vel stor..?    ::)

Vi planlegger et utendørs svømmebasseng og har så smått begynt å se på det elektriske.

Den første utfordringen (og dermed også første spørsmålet) er at husets sikringskap er fullt. Har blitt fortalt at vi har et såkalt 230V TT -nett (230V, 3 faser + jord). Bassengets elektriske komponenter vil nok tilsammen kreve en 32A-sikring.  Jeg kan fjerne en eksisterende kurs og dermed frigjøre plass til en ny 3-fase sikring. Men så spørsmålet, bør man ikke ha en jordfeilbryter i tillegg til et overbelastningsvern? Finnes det komponenter som kombinerer dette i en enhet?

Setter så all lit til at svaret på første spørsmål blir JA. Basert på det kommer en skisse (uten bruk av standard symboler  Grin ) over hvordan jeg ser fom meg at koblingsskapet i pumperommet vil se ut. Grovt fortalt, hvis ikke sirkulasjonspumpen kjører så skal heller ikke varmepumpe og "klorinator" kunne kjøre. Her er det fritt frem å kommentere! Alle råd mottas med takk. Er det i det hele tatt mulig å gjøre det på denne måten? Finnes komponentene jeg har skissert?

Hilsen Turbo

   #1
 296     Tromsø     0
Du har planlagt, og det er halve jobben  ;)

Komponentene du skisserer finnes, og kombinert sikring og jordfeilbryter finnes.

Siden du har en hovedsikring i "hovedskapet" trenger du ikke sikring i "teknisk skap", servicebryter kan være kjekt å ha men kanskje ikke nødvendig.

Egen sikring til ur/styring trengs ikke, denne henter tilførsel fra samme sikring som sirkulasjonspumpe,
kanskje klorinator kan gå på samme sikring også. Hvis det er noe ala kloringsanlegget vi bruker ombord er det ikke store greiene.

Egen sikring for varmepumpe er bra.

Lys og stikk ville jeg kjørt på samme sikring, md mindre du absolutt vil ha de fordelt pga redundans. I så fall, helt greit.

Jordfeilbryter på alle kurser er ihht forskriftene, men jeg er usikker på om du trenger det på hovedsikringen. Hvis man må ha det, må den være 100-300mA og ikke 30mA. Hvis ikke blir hovedsikring å ryke samtidig med kurs-sikringene ved jordfeil.
Ang. hovedsikring, pass på å monter et overlastvern og ikke en "vanlig" sikring, ellers får du samme problematikken som nevnt over.

Spørsmål:
Hvorfor skal ikke varmepumpen kjøres med mindre sirkulasjonspumpen er i gang?
   #2
 3,704     Ringerike     0
Hei

Hyggelig at dere tenker å bygge basseng.

Som badebassengeier kan jeg sikkert bidra med noe erfaring.... lest om vårt prosjekt?

Vårt el-opplegg:
Vi har en 20A (3-fas) kurs i hovedskapet som sitter etter en jordfeilbryter. 4kvmm til underfordeling i badehuset. Der har vi 5 kurser, 1stk 3-fas stikkontakt og resten 1-fas: Lys og stikk (16A), varmepumpe (16A C-karr), teknisk (pumpe og styring) 16A og utelys via ur (10A). Dette har fungert godt.

Meg bekjent (utrygg mark) er det ikke behov for egne jorfeilbrytere på underkurser når du har sikret hovedkabel (?)

Du klarer deg fint med en 16A (1-fas) kurs til pumpe (maks 1,5kW), styring og saltklorinator (maks 500W).
Du må minst ha en 16A C (treg) for varmepumpe. Vi hadde 10kW og den løste ut vanlig 16A i startøyeblikket.
Du klarer deg fint med 16A til lys og stikk event. nok med en 13A.
Du bør nok ha 16A (3-fas) til motstrømsaggregat (ca 3-3,5kW) relativt dyre saker......

Vi bruker klor og har automatisk kloring med en gjennomstrømsmodell som ikke behøver strøm. Vi har også en mellomstor pumpe på ca 550W (avhengig av størrelsen på bassenget)

Til BravoPapa:
Varmepumpen bør ikke gå med mindre det er sirk på vannet da det er der den avgir varmen den produserer. Normalt sitter det en flow-vakt på vp som sikrer dette.

I tillegg er det normalt også en termostat. Fordel om den har forsinker så den ikke strarter for ofte i forhold til at vann som er i rør får raskt lavere temp når anlegget har stått rolig litt. Vi hadde 60 sekunders forsinkelse.

Som styring for tider osv så brukte jeg en liten PLS fra Omron (Zen) som jeg selv programerte.

Hobbytegning over koblingsskap for utendørs basseng, noen gode råd? - 01 Skiss røropplegget.jpg - Bidda
Hobbytegning over koblingsskap for utendørs basseng, noen gode råd? - 04 El-skap-1.jpg - Bidda
Hobbytegning over koblingsskap for utendørs basseng, noen gode råd? - 05 El-skap-2.jpg - Bidda
Hobbytegning over koblingsskap for utendørs basseng, noen gode råd? - Bilde 06-05-19 kabling.jpg - Bidda
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 30     hordaland     0
Se her ja.  :)
Tenkte meg at dette forumet var rette plassen å henvende seg. Kjempegøy å få god respons så raskt.

Til BravoPapa. Gode tips du kommer med her. Kommer til å fjerne sikringen på timer-kretsen og heller mate den fra samme sikring som sirk-pumpen. Irriterene at jeg ikke så den selv... Klorinatoren tror jeg skal få beholde sin egen kurs i tilfelle denne må taes ut av drift på et eller annet tidspunkt. Stikk og lys er litt "ullent" ennå ettersom jeg ikke har alle detaljer klar på hvor og hvor mange punkter dette blir, så to kurser blir det nok i allefall.
Ellers ser jeg at Bidda allerede har svart ang varmepumpen og forklaringen er selvfølgelig helt riktig. Modellen jeg har bestilt har som Bidda skriver innebygget flow-vakt og temp-styring, men jeg velger å sikre en ekstra gang med å bryte strømmen når ikke sirkulasjonspumpen går.

Til Bidda. Hei! Selvfølgelig har jeg vært innom prosjektsidene dine.  ;D
Første gangen var vel for to-tre år siden. Det var da jeg forstod at det faktisk er mulig å kunne bygge seg et utendørs basseng selv. Så du får ta til deg heder og ære for å være en kjempegod inspirasjonskilde.
Takker ellers for  detaljert svar ang sikringene og størrelsene på disse. Ser at du har en C16A sikring på din varmepumpe. Jeg må nok ha noe tilsvarende. Pumpen jeg har bestilt leveres kun som en fase og har et oppgitt maks strømtrekk på 18! ampere. Dette er selvfølgelig bare startstrømmen men synes likevel det er høyt. Jeg vil i tillegg ha rundt 25 meter fra pumperommets koblingsskap og bort til varmepumpen, men her er det vel kabelkvadraten som må dimensjoneres tilstrekkelig... (ser lappene fyke no ja....).

Hilsen Turbo
   #4
 3,704     Ringerike     0

....... Klorinatoren tror jeg skal få beholde sin egen kurs i tilfelle denne må taes ut av drift på et eller annet tidspunkt.


Du kan jo sette den på stikk eller via bryter, så slipper du ekstrakost med sikringer.

Modellen jeg har bestilt har som Bidda skriver innebygget flow-vakt og temp-styring, men jeg velger å sikre en ekstra gang med å bryte strømmen når ikke sirkulasjonspumpen går.


Ville ha sjekket om det er lurt i forhold start/stopp programvare osv.

Så du får ta til deg heder og ære for å være en kjempegod inspirasjonskilde.


Takker, bare hyggelig å kunne bidra.

....vil i tillegg ha rundt 25 meter fra pumperommets koblingsskap og bort til varmepumpen......


Huff da, vil det si at du også får 25 x2 = 50m med rør til fra varmepumpen?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 30     hordaland     0
Hei igjen Bidda,

Ja, det blir lange rørstrekk til og fra varmepumpen dessverre. Ca 25 meter til- og 15 meter i retur til innløpsdysene. Har økt sirkulasjonspumpens kapasitet (og tilhørende filter) med rund 1m3/t i forhold til leverandørens anbefalinger og i tillegg økt rør dimensjonen fra 50 til 63mm2 på dette strekket. Håper det skal bli "go sos" som vi sier på Vestlandet.
Skal også lage til noen isolasjons kanaler av XPS-plater for å prøve å begrense varmetapet.

Varmepumpen skal i følge leverandøren både tåle og takle å bli kjørt på denne måten. Men skal innrømme at jeg har en ørliten skepsis selv også. Spesielt om kontaktoren åpner mens varmepumpen går slik at den ikke får "stengt ned" på normalt vis. Om det nå ikke skulle fungere så er det jo bare å koble seg utenom kontaktoren og la den innebyggede flow-vakten ta seg av styringen. Kontaktoren vil man jo alltids kunne bruke i andre spennende prosjekter, eller?  ::)

Når det gjelder saltklorinatoren...  Ja... jo..., jeg ser den med å spare en sikring til. Kanskje ikke så dumt.  Wink Takk igjen Bidda.

Hilsen Turbo