4,410    7    0  

Høy strøm i N på TN

 967     Stavangerområdet     0

Dette er forsåvidt ikke noe med bygning å gjøre, men jeg var på en konsertproduksjon i forrige uke. Der hadde de en stor LED skjerm som ble forsynt fra 3-fas 400V TN. Hver av modulene trekker kun på en fase og er følgelig tilkoblet mellom L og N. Alle modulene er fordelt over fasene for å belaste jevnt.

Når vi målte på L1, L2 og L3 får vi en strømbelsning på ca. 47-48A. Men når vi målte på N får vi en strømbelasning på 62-63A! Hvordan kan det være mulig? Fasevinklene skal jo utjevne hverandre slik at vi får nesten ingen strøm i N.

- Er det ujevn (ulinær belastning) på grunn av switch-mode supplyene i modulene?
- Er det målefeil pga. at mitt tangamperemeter ikke er true-RMS?

   #1
 22,342     Akershus     0
Hvordan er det disse smps virker? De strømforsyningene jeg har vært borti som laget mye "ramp" er de som ikke glattet strømmen noe særlig og brukte tyristorer (ol) men det var mange år siden.

RMS greiene vil kunne endre måleresultatet, men ikke så mye at effekten skulle forsvinne.
   #2
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Hadde du sett strømmene med et oscilloskop og vinklene, så kunne du regnet på dette vektorielt og sett at dette stemte.

Det er godt mulig at overharmoniske fra switchmode psu samler seg opp i N leder.

Et billig tangamperemeter kan bli forstyrret og gi gale verdier. Strømtrekket fra diodebroen i switchmode psu skaper forvrengte sinuser og da må du ha sann rms for å få fram virkeligheten.

Som du sikkert vet, hvis belastningen hadde vært ren ohmsk og alle fasene belastet mellom fase-n, likt, så hadde det ikke gått strøm i n lederen. Men det er jo i en ideell verden, som ingen lever i til daglig  Smile
   #3
 288     Geithus     0
Ved store belastnigner med overharmoniske strømmer går det mer strøm i N leder og vern og kabler må derfor dimensjoneres i henhold til det.
  (trådstarter)
   #4
 967     Stavangerområdet     0
Veldig forenklet er det vanlig med en diodelikeretter på AC for å lage DC i et SMPS. Dvs. den momentane spenningen på fasen må over spenningen på DC-siden før de begynner å lede. Det gjør jo at man får et inrush av strøm når diodene først begynner å lede. Dette er lastavhengig. Mer last = mindre overharmonisk.

Kan jo nevne at det er det er konkrete regulatoriske (CE merket) grenser på hvor mye harmonisk forvrengning man kan gjøre på nettet. En vanlig metode for å redusere dette er PFC (Power Factor Correction) og som har til mål å få lasta til å bli mest mulig resistiv.

Hvordan takler sikringer slike overharmoniske strømmer? Bryter de strømmen slik den ville med en ren jevn last, eller vil ikke disse strømtoppene omsette nok energi i sikringen til at de slår ut og dermed slår de ut senere?

Jeg har sett strømverdier i N på 80-90A på en 63A kurs. Men... Hvis denne lasten ikke er jevn, som det tyder på, _vil_ jo strømmålingen på multimeteret være feil når det ikke er true-rms meter jeg har. Må dra frem scopet tror jeg!
   #5
 22,342     Akershus     0
Vanlige sikringer bryter på to måter:

1: Temperatur. Dette er ved energi. Det et derfor man kan ha litt overbelatning over tid.
2: Magnetisk. Sikringen kutter momentant nås strømmen overskrider feks 3 ganger merkestrømmen.
   #6
 96     0
elektronikk som pc,lysrør,tv lager kluss i nettet som gjør at man får forskyvning på vinklene til stømmen . strømmen skal som regel være lav men her er det overharmoniske strømmer (tredje) som gir farlig høye strømmer i N-lederen.
   #7
 725     Lier     0
Om dette er noe dere gjør ofte så ville jeg sjekket at dere har utstyr med vern i n ledern også, mange som går på en smell og ikke har vern i n ledern.
Signatur