#21
 575     Romerike     0
mrcasualty,

En ovn er en motstand. Motstandens størrelse er designet ut fra hvilken effekt ovnen skal gi på 230V (nominell spenning). Hvis spenningen øker så går det mer strøm gjennom denne motstanden og ovnen gir dermed mer effekt.

En elektrisk ovn gir IKKE konstant effekt med varierende spenning.


   #22
 22,342     Akershus     0

Det er vil lett å tenke på 220V anlegg kontra 400V anlegg, der snakker vi ofte om at strømmen minker når spenningen øker. Men husk, da snakker vi oftest om at effekten er den samme på begge spenningene.

Da er også R forrandret.
Eller stjernekoblet.
   #23
 1,185     0
Aha, det man kaller resistiv last?

Jeg er vant til å regne kun på motorer, som vel er betegnet som induktiv last.
Beklager det lille "trådkuppet", forvirring og nysgjerrighet tok overhånd.

Takk for gode forklaringer! Smile
   #24
 296     Tromsø     0



Siden når ble det startstrøm på ohmske laster?


Tja siden ca 1880 da Edison oppfant glodepearen?  Hvordan tror du motstanden forandrer seg naa du varmer opp et materiale fra 20 til 3300 grader?  ;D


TS ligger helt paa grensen hva vernet  er laget for, ca 15A. Ta et tangamp og maal strommen. Godt mulig den ligger hoyere i praksis.


Njaaa, ok da. Jeg kjøper den, men det er ikke det elektrikere flest mener med begrepet startstrøm.
Ellers er vi helt enige  Wink
   #25
 22,342     Akershus     0
Hvorvidt det kan kalles startstrøm kan sikkert diskuteres i det evige. Ved disse resistive lastene er det motstanden som endres. Slik er det ikke ved vanlig startstrøm.

Hvor stor endring man har i motstnd i en badtuovn vet eg ikke, men den er mindre enn i en halogenlame hvor temperaturendingn er stor. Kanske ts kan måle elemntet kaldt så vi kan se hva det er snakk om.
   #26
 744     Hønefoss     0

Njaaa, ok da. Jeg kjøper den, men det er ikke det elektrikere flest mener med begrepet startstrøm.
Er ikke elektriker ;-)

Poenget er at når du kopler til en hvilken som helst last kan du få en transient som kan knekke sikringer, samt at som andre har nevnt er motstanden mindre når materialet er kaldt, og at strømmen da blir større før du har oppnådd normal arbeidstemperatur. Men jeg fikk ikke med meg at denne tok sikringen først etter 10-15 minutter, dog.
   #27
 575     Romerike     0
Hvor mye toleranse pleier sikringer å ha? Hva med varmeovner?

Siden effektforbruket er så nært hva sikringen er ment å levere så tenker jeg at toleransene kan urøyve i dette tilfellet.


   #29
 570     Norge     0
Sikringene skal kunne overbelastes med 13% i minst én time - det tilsvarer over 7kW.

-andre laster på samme sikring?
-høy temperatur i sikringsskapet?


  (trådstarter)
   #30
 5,188     Østlandet     0
3-4 lysarmatur på same kurs, ja.

Riktignok går kursen vi en garasje så total lengde på kabel fra sikringsskap til badstuovn er ca 40-50 meter. Mulig lang kabel øker motstanden?
Når er motstanden i ledning/kabel størst? Har merket at kombisaga må hjelpes igang når det er svinkaldt ute. Nå i helga var det -15 grader eller mer, men sikringen klippet etter 10-15 min når tempen hadde steget i kabel/ledning.

Temp i sikringsskapet er vel romtemperatur.
Signatur