3,342    6    3  

Hvordan fungerer varmekabel/bryter?

 222     0
Jeg har fått lagt varmekabel. Kabelen som kommer opp har to ledere. Betyr det at kabelen alltid vil levere maks styrke når den er på, eller regulerer ned brytere med termostat strømmen som sendes gjennom? Hvordan fungerer det i så fall uten at regulatoren blir varm?

TBL
   #1
 360     Lørenskog     2
Det er to ulike metoder :
- Termostat regulering via temperatur føler som legges i gulvet. Om du ikke har montert termostat kan romføler brukes. Da er varmekabel koblet inn frem til det er varmt nok, og den kobles ut. Temperaturen synker og varmekabel kobles inn igjen,.

- Effekt regulering. Settes regulator til 50% kobles varmekabel inn 50% av tiden, 1 minutt på, 1 minutt av. Ved 10% kan det være 1 minutt på, 9 minutter av.

Felles for begge er at varmekabel kjøres på full effekt i tiden den er på. Å faktisk endre effekt gjøres normalt ikke.
   #2
 2,843     0
PWM-regulering, for eksempel. Altså relativt korte strømpulser med en viss duty-cycle, f.eks påslått 50% av tiden. Om du har en regulator, altså. En termostat gjør forsåvidt noe av det samme, men med mye lengre tidsperioder, både avslått og påslått; termostaten kutter ikke strømmen før det kan merkes av føleren at temperaturen har økt over fraslagspunktet, og tilsvarende når den synker og kobler inn. Den tiden det går strøm, så begrenses ikke strømmen av annet enn motstanden i kabelen.

Se under avsnittet "Power delivery":
https://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-width_modulation
   #3
 3,595     0
Eller helt manuelt Smile

Jeg hadde en reguiator, tydeligvis med PWM-regulering, med svært lite glatting. Det gikk vel tilnærmet firkantpuls-stil brudd ut på varmekabelen, som ga høyfrekvens-felter som induserte betydlige spenninger i f.eks. personer som sto under dusjen. Avhengig av luftfuktighet og jeg vet ikke hva målte jeg opp til 60V når jeg berørte den ene pinnen på et voltmeter og stakk den andre bort jord/armatur. Mer typisk var spenningen 20V, men om det ikke "stakk" var det likvevel merkbart når jeg berørte krana.

"Heldigvis" sviktet regulatoren totalt. Siden jeg står i en oppussingsfase, fjernet jeg den helt og koblet direkte fra bryter til kabler (uten å tilalle elektriker for å gjøre det...) i påvente av helt nytt opplegg. Nå er det 0V mellom meg og armaturen. Varmereguleringen gjøres ved at jeg slår på varmen om kvelden når jeg går til sengs, og av før jeg tar morgendusjen. Det er mer enn nok varme i betongen til å tørke opp fuktighet i løpet av arbeidsdagen. TIl vinteren blir det nok at jeg slår på igjen litt før jeg går tl sengs, så det er lunt ved kveldsstellet.
TBL
   #5
 360     Lørenskog     1
Tror gulvføler vil være mer nøyaktig, ved at da måles temperaturen der varmen er. Men, da må du legge ned gulvføler under gulvet. Er gulv og lister ferdig er det litt jobb å få den på plass, men det er naturligvis mulig.

Om det kommer kald, eller varm luft på romføler kan den bli "forvirret". Den bør være montert litt skjermet.

For så slippe føler kan du bruke regulator, som beskrevet lenger opp i tråden. Ulempen er at ved vær skifte kan det bli kaldt / varmt. 

Har selv nettopp kjøpt to stk Heatit termostater, disse kan både bruke gulvføler, ekstern romføler og innebygget romføler.
Men, det som er spesielt er støtte for Z-Wave - for smarthus system.
Om du ikke har eller har planer om Z-Wave system kan t.d. RS Elko Super TR PH være et godt valg, koster litt mindre. Støtter også gulvføler (følger med i pakken) og romfomføler, slik som Heatit, men ikke Z-Wave.

(ps  jeg har en ubrukt RS Elko Super TR PH til salgs, kjøpte den før Heatit. Om noen ønsker den si ifra. Helt ny, og original i eske.)
  (trådstarter)
   #6
 222     0
Takk igjen!
Har et påbegynt z-wave-system, så tenkte derfor å gå for nettopp den termostaten.
Har også egentlig rør klart til gulvføler, men kappet det og lagt list over siden jeg tenkte at romtemperaturen sikkert uansett var best å regulere temperaturen. Termostaten blir stående lengst vekk fra inngangsdøren, så satser på at det kommer til å fungere ok. Hvis ikke kan jeg alltids ettermontere gulvføler.