7,248    7    0  

Hvordan innstallere kabler, prosjektor og spotter i lydhimling?

 6     Oslo     0
Hei,

Vi har kjøpt et hus under oppføring og ønsker å ha en hjemmekino i kjellerstuen. Vi ønsker lydhimling for å lydisolere opp til 1. etg.

Men hvordan løser man da trekking av kabler til prosjektor/bakhøytalere, montering av prosjektor, samt eventuelt montering av spotter? Har forstått at dette vil perforere lydhimlingen og gjøre at den mister sin effekt - eller?

Jeg har søkt mye på dette forumet og andre steder på nettet og funnet en del tråder som toucher inn på temaet, men det er gjerne bidiskusjoner i hoveddiskusjonen, og det gis ingen entydige svar. Derfor tenker jeg denne tråden er på sin plass, og jeg vil tro dette temaet opptar stadig flere fremover.

Er det noen av dere dyktige fagfolk der ute som har gode forslag til løsning av problemet?

Er den beste løsningen å legge en kasse oppunder taket rundt i hele rommet der man kan montere spotter og legge kabler? Er dette en kurant løsning?

Er det ikke så farlig å perforere lydhimlingen?

Eller er det egentlig en umulig oppgave å skjule kabler dersom man har lydhimling?

Er lydhimling vits i å ha på et nytt hus, eller vil lydisoleringen være god nok i seg selv?

Jeg er dessverre ingen handyman og har ingenting med byggingen av huset å gjøre, men totalentreprenøren har gode referanser, så jeg regner med at det er dyktige folk som bygger det.

Takker for alle mulige svar!  Smile

   #1
 21,481     Enebolig     0
Et hull i lydhimlingen og den er ødelagt. Løsningen vil være å lekte ned under lydhimlingen. I dag kan man få brukbare downlight ved å lekte ned så lite som 48mm.

"Lydisolasjon" i dagens hus er ganske god. Det er dører, trapper ol som gjør at lyden høres godt.
   #2
 25,352     Akershus     0

Et hull i lydhimlingen og den er ødelagt. Løsningen vil være å lekte ned under lydhimlingen. I dag kan man få brukbare downlight ved å lekte ned så lite som 48mm.

"Lydisolasjon" i dagens hus er ganske god. Det er dører, trapper ol som gjør at lyden høres godt.


Hvordan avviker "dagens hus" fra "tidligere hus" og hvilke perioder snakker vi om?
Signatur
   #4
 1,333     Bergen     0
Lag tett lydhimling først, kabler føres i himling eller vegg og ut rett under himling der lerret skal plasseres. Bygg så en innkassing under himling der spotter, lerret m.m. integreres. Om nødvendig lages der en inspeksjonsluke, åpne hylles osv i tillegg.
Signatur
   #5
 25,352     Akershus     0

Mer isolasjon selvfølgelig.


Isolasjon i form av mineralull hjelper lite. I eldre hus ble det brukt leire. Dette ga en bedre lydisolasjon. Mineralull i bjelkelaget var vel i bruk fra ca midten av 60-tallet?

Signatur
   #6
 21,481     Enebolig     0
Det er helt sikkert en grunn til at man bruker både Glava, luft og Rockwool i lydvegger. Et tonn med leire er ikke særlig aktuelt lenger. Jeg har bodd i et slikt hus, og var ikke videre imponert når jeg kunne høre naboen fise.

Det finnes mangfoldige hus der det er helt tomt i etg skillet. Og mange steder er skilleveggene tomme. Selvfølgelig er isoleringen mot lyd bedre i nye hus.
   #7
 1,333     Bergen     0
Leire kan fungere mot trinnlyd fordi det øker vekten av bjelkelaget. For luftlyd er det om å gjøre å få det tett - kommer det luft igjennom så blir det lydlekkasje også. Derfor er det svært viktig at der fuges mellom tak/vegg og at der brukes en fugemasse som forblir elastisk over tid. Akryl som malerne bruker er ikke bra nok.

Prinsipp for god lydisolering er trinnlyddemping over bjelkelag, isolasjon i bjelkelag og flere lag gips forskjøvet i tak. Samt fuging. Lydbøyler er også bra å få med seg - mot trinnlyd.
Signatur