52    2    0  

Hvordan måle spenning i vannkran?

 14     0
Hvordan sjekker jeg om det er strøm i en vannkran på et kjøkken med et multimeter.

Min mor sier hun noen ganger får bittelitt støt når hun tar på vannkrana på kjøkkenet sitt om morgenen. Så blir det borte til neste dag (det er ikke hver dag det skjer).¨

For litt siden så hun at hun så hun så blafring i lysstoffrørene på kjøkkenbenken også, men det er helt borte nå.

Kan ikke se at noe er galt i sikringsskapet henens (moderne sikringsskap med jordfeilbrytere). Hun bor forøvig i en blokk så det er andre leiligheter i nærheten. Vet også at det har blitt gjort en del elektrisk arbeid i oppgangen og kjelleren (byttet til LED belysning som skrur seg av og på automagisk)i det siste uten at jeg vet hvor omfattende det er og hva som er gjort.

   #1
 18 990     Akershus     0
Det høres ut til at du mistenker jordfeil eller dårlig utjevning.
Si komfyren. All strøm skal være inni komfyren. Det oppstår en feil og den ene interne lederen får kontakt med overflaten, platene. Om komfyren står i jordet kontakt vil strømmen søke mot jord, i ditt tilfelle vil jordfeilatomaten oppdage dette og koble ut strømmen.

Si nå at komfyren ikke står i jordet kontakt (eller feil på jordingen i kontakten.) Nå ledes spenning ut på overflaten av komfyren. Dersom du holder i komfyren og samtidig tar i krana, vil du kjenne spenningen og strøm vil passere deg mot krana som tradisjonelt står med metallrør helt til jord. Strømmen søker mot jord.

Mao. Om du står på tørre gulvet og tar i krana, skal du ikke kjenne noe. Måler du spenning mellom kran og alt mulig annet av metall i armlengdes avstand, skal du ikke få utslag om alt er i orden. Dette fordi jordlederen i stikkontakten går til skapet og er sammenkoblet med «alt annet av metall herunder hovedkrana. Med multimeteret måler dy fra krana til alt av metall som du når.

Det er en annen mulighet for et intenst, men svært kortvarig støt. Dette knyttet til statisk elektrisitet. Det kommer en borti ved å ta på enkelte biler. Har ikke vært borti slikt på kjøkken.
Signatur
TSt
   #2
 6 570     0
Det er mulig komme borti statisk elektrisitet, spesielt på denne tiden av året med spesielt tørr luft inne. Sko og gulvbelegg kan ha mye å si. Jeg fikk spørsmål fra en om hvorfor han opplevde dette på sitt arbeid og mitt svar med at han ikke kunne vente annet når han gikk og subbet var litt overraskende på personen.