19,731
36
1
Hvorfor går LED-pærene i stykker hele tida?
90
Et sted uten naboer
0
Er det noen som kan hjelpe med en forklaring, har vært borti eller har en teori på hvorfor philips LED spotter tar kvelden/ryker.
Dette gjelder 5 spotter i en gang og 5 i en loftsgang. Er led spotter flere plasser i huset, men er bare i gangene de går.
Er det noen lure hoder som har forslag til løsning?
Dette gjelder 5 spotter i en gang og 5 i en loftsgang. Er led spotter flere plasser i huset, men er bare i gangene de går.
Er det noen lure hoder som har forslag til løsning?
Hvilke spotter er det snakk om, og hvilken dimmer?
Fungerer jo på badene, kjøkken, stue og utendørs.
Eller er det ingen som har opplevd havari på LEDspotter?
Har byttet flere pærer nå, og de går i løpet av få dager.
kan være dimmeren som har tatt kvelden? prøvd og bytte den?
Men dette er et TN anlegg. Så lurer på om det mulig at det kan dannes 400v over pærene på et eller anna vis, men klarer ikke se noe som skulle gjøre det
Har du målt spenningen når du justerer lyset opp og ned? Kan det være overspenninger, spikes?
ny type snart, der de har endret forkobling tilpasset elko GLE/ Ipas KED dimmere, elko gli er jo egentlig
noe som er gått ut på dato, GL for glødelampe er jo borte snart, og I for induksjon definert som
jernkjernetrafo er heller ikke mye brukt, så hvorfor dette ble en "greie" vet jeg ikke...
men vi er jo fremdeles i starten av LED teknologiens verden ... nye led lyspærer kommer hele tiden
på markedet og teknikken blir stadig bedre... produsentene finner hele tiden forbedringer som
gjør at man får større og større lysutbytte pr watt..
det som er dumt, er at det fremdeles jukses på RA indeks, slik at man ikke kan stole på fargerenheten...
Har nå forsket litt på pærene og har funnet ut at det er en motstand som ryker inni der. Den går fra pinnene på pæresokkelen og inn til strømforsyningen i pæren via en kondensator. Men hva som tar livet av disse er uvisst.
En jeg kjenner som er elektronikknerd mener at pulser og små overspenninger ikke skal ta livet av disse og at RCfilteret på inngangen sannsynligvis er det for å begrense støy ut på nettet fra switchetransistoren.
Så LEDen i pæra virker fortsatt, men er switchmoden som tar kvelden. Så nå må jeg finne ut om det er grums fra strømnettet eller noe selvdestruerende i elektronikken i pæra som er skyld i dette.
Skal i hvert fall ikke gi meg før jeg vet årsaken til at de går. Kan jo være noe annet utstyr i huset som gjør det, men klarer ikke å se hva det skulle være. Er jo ikke noe vanlig problem i en enebolig dette, og LEDspottene virker fint i de andre rommene.
Hva kan man bruke for å måle/se om det er pulser overspenninger jevnlig i strømnettet? Et vanlig multimeter klarer ikke å fange disse.
Har dere lysstoffarmaturer på samme kursen så kan jo dette være et spor å sjekke?
Siden det er like spotter, men kun i gangen de ryker, må det være noe som ikke er likt.
Kontaktfeil, varmgang, tynne ledninger, dårlig kjøling eller som nevnt over, noe elektrisk på kursen som skaper transienter.
Det er i bunn og grunn bare to ting som kan få en motstand til å gå i stykker, og det er varme og mekanisk belastning. Mekanisk belastning er lite trolig, så da gjennstår det varme som årsak. Den mest vanlige årsaken til varme er høy strøm. Din venn "nerden" har nok rett i at motstander vanligvis ikke skal ryke pga korte overspenninger, men det er jo selvsagt avhengig av lengden og størrelsen på de. Er du sikker på at det er en vanlig motstand? Kan være en sikring, de kan se like ut, ikke alt er rørsikringer. Jeg er litt usikker på hva du mener med at den går inn via en kondensator? Er motstanden blitt svart? Som i at den er brent?
Hvis det er koblet feil slik at du har 400V, så bør du se at det lyser mye mer enn på de andre pærene i huset med samme dimmerinnstilling, ellers kan spenningen selvsagt lett måles.
Hvis du har pulser i strømnettet vil disse være på alle kurser, så rart om det kun påvirker den ene armaturen. Jeg ville nok brukt et oscilloskop til å måle dette, men det kan en vel trygt si at ikke er så veldig mange som har hjemme. Du kan be de som leverer strøm til deg å sjekke, de har krav om å levere innenfor visse grenser, så de har helt sikkert mulighet til å måle om det er noe galt.
Skal ikke være noe annet utstyr som lager støy som kan ødelegge, da alt som selges har krav om å ikke generere støy som kan forstyrre/ødelegge andre apparater.
Ser at Elko KED 600 er beregnet for Led, men på Elko 400 GLI står det bare Glødelamper, 230 halogen GU10
http://elby.no/Lysbryter-og-Lysdimmer/Lysdimmer/Lysdimmer-RS16-400GLI-for-gloedelampe-El
Kjøpte hus fra 1942 i 2004. Har siden da renovert, revet, pusset opp, tegnet om og bygget på.
Jobber som teknisk tegner i et RIB-firma på Ringerike som tilbyr Tjenestene: Energimerking/prosjektering-byggeledelse/byggteknikk/forvaltning-tegning/taksering/ansvarlig søker.
Har oppussing av eget hus som hobby
Er her på forumet kun som privatperson.
https://byggebolig.no/garasje-anneks-og-smahus/garasje-ombyging-av-hus-fra-1942/msg851318?last=True#msg851318
https://byggebolig.no/tilbygg-pabygg/ombygging-av-hus-fra-1942/msg796479?last=True#msg796479
https://byggebolig.no/garasje-anneks-og-smahus/soppelskur-for-3x140l-og-1x240l-dunke/msg923765?last=True#msg923765
Sjekk litt lengre ned i SG sin katalog, der er en oversikt over hvem dimmer som passer til hva:
http://sg-as.no/SG%20UPLOAD/cat/sg_web.pdf
Skal høre med nettleverandøren om de har en "nettanalysator" som kan kobles til. Så kan jeg i hvert fall utelukke eller få bekreftet, at det er pulser i nettet som er skyldige.
Javel? Ikke på samme kurs engang? Da sliter jeg i såfall big time her...
Og hvilke pærer er det snakk om her?
230V LED, 12V LED koblet på elektronisk trafo eller LED koblet på konstantstrømdriver?
Har du noen eksempler? Litt for avansert for den lille hjernen min dette ;D
Uansett vil jeg gjerne se dokumentasjon på dette.
Dersom en lampeprodusent åpent sier at deres produkter ikke kan brukes på strømnettet som er tilgjengelig for allmenheten og sammen med andre godkjente produkter, er det i mine øyne en falitterlæring.
SG anbefaler dette på sine produkter og de bruker philips pærer. de sier at kapasitiv LED ikke går bra på samme kurs som induktiv last pga spenningspeak som ødelegger LED pærene og at dette er en tommelfingerregel...
Er det ingen god løsning på denne problematikken?
en dag hadde alle gått, ingen fungerte lenger.
hvis det er som volvo-142 sier, så skjønner jeg jo nå hvorfor...
både lyset i boden og lyset på vaskerommet er lysstoffrørs-armaturer, som ligger på den kursen.
Er et likeretter trinn med en glattekondensator i disse pærene. Dvs, ventilene vil begynne å dra strøm når spenningen over glattekondensatoren synker, dvs tilsynelatende induktiv last.
http://www.elko.no/wsp/elko2_nor/frontend.cgi?template=list_spm&func_id=1050&main_id=1129
Induktive laster som kobles inn og ut skaper ofte skadelige støyspenninger på over 8000V på det lokale nettet i en bolig. Erfaring har vist at transistordimmere ofte ødelegges av disse støyspenningene. For å beskytte dimmerene bør det installeres transientvern over lysrør, reléer og kontaktorer, eller over tilførselen til dimmeren.
Fant noe hos SG etter mye leting.
http://sg-as.no/SG%20UPLOAD/cat/led_2011.pdf
Der skriver de at "Ved støy på kursen kan Transientvern (RC Ledd) brukes".
"Kan"... Ikke bør, anbefales eller skal. Og når dette ikke står i montasjeanvisningen til lampen så er det vel et fåtall som monterer transientvern.
Den finnes: http://www.elhandel.no/catalog/product_info.php?manufacturers_id=21&products_id=6630070&osCsid=79hk79dnmmu6t0b9qbe4e44or7
Som forøvrig ikke er dyre saken.
Trådstarter (og andre med samme problem) får kjøpe inn en slik og montere og gi tilbakemelding om pærene fortsatt ryker.
Jeg mener fortsatt dette burde vært innebygget, men produsentene mener vel at det ikke er deres problem. Led lampen kom sist og må derfor tilpasse seg lysrøret, selv om lysrøret er årsaken til problemet... Minner om høna og egget ;D