9,433
26
4
Jordfeil i lampe?
705
0
På soverommet hang det en takmontert lampe styrt av en bryter på veggen, som vi ønsker å bytte ut.
Jeg demonterte den gamle lampen som ikke hadde jording.
Deretter skrudde jeg i jordingen på den nye lampen. Selvsagt en rookie-mistake da jeg fikk støt når jeg skulle koble til ene lederen, til tross for at bryteren var av.
Jeg skrudde deretter av sikringen mens jeg koblet resten av lampen. Men da ville ikke sikringen på igjen..
Jeg demonterte deretter jordingen, og både lampen og sikringen fungerer helt fint.
Min konklusjon er derfor at lampen har jordingsfeil.
Spørsmålet er, kan jeg bruke lampen uten jording?
Kan det være feil med det elektriske i huset?
Meg og kona bor i et leid hus, så jeg ønsker primært å løse dette problemet selv, uten å kontakte hverken elektriker eller huseier..
Jeg demonterte den gamle lampen som ikke hadde jording.
Deretter skrudde jeg i jordingen på den nye lampen. Selvsagt en rookie-mistake da jeg fikk støt når jeg skulle koble til ene lederen, til tross for at bryteren var av.
Jeg skrudde deretter av sikringen mens jeg koblet resten av lampen. Men da ville ikke sikringen på igjen..
Jeg demonterte deretter jordingen, og både lampen og sikringen fungerer helt fint.
Min konklusjon er derfor at lampen har jordingsfeil.
Spørsmålet er, kan jeg bruke lampen uten jording?
Kan det være feil med det elektriske i huset?
Meg og kona bor i et leid hus, så jeg ønsker primært å løse dette problemet selv, uten å kontakte hverken elektriker eller huseier..
Det kan være tegn som tyder på at lampen har en feil som gjør at strøm går til jord. Men er du sikker på at dette er jordledning? Post gjerne et bilde.
Er det gjording på stikk og annet i det rommet, skal også denne lampen ha jord om den er ment for det.
Overledning er selvsagt ikke bra og bør utbedres, men det har i 100 år ikke vært krav til jording av utstyr i soverom. Det vil si at utstyr som kan ha overledning, godt kan henge i de tusen hjem uten at det merkes eller oppstår fare.
Fare ved overledning i et apparat oppstår først når det blir fare for berøring av 2 forskjellige spenningspotensiale samtidig. På et soverom med tørt gulv og uten vask, komfyr, kjøleskap eller annet ledende jordet utstyr er faren selvsagt mindre enn noe annet sted i huset. Først når du f.eks har 2 kilder med forskjellig berøringsmulige potensiale i nærheten av hverandre, slik at du kan få strømgjennomgang, oppstår fare.
I uheldigste fall kan 2 lamper i nærheten av hverandre, ha jordfeil fra hver sin fase. Er ikke lampene jordet, eller anlegget tilkoblet jordfeilbryter, vil ikke sikringene ryke, og du kan få støt ved berøring av begge 2 samtidig.
Et enkelt prøveinstrument kan avsløre om det er jordfeil på lampen.
Jordfeil bør utbedres uansett. Det som er skrevet over gir deg kanskje en liten forståelse av hva som er viktig og ikke fullt så viktig med elektrisitet.
Lagt til. Ser Logiman var ute med omtrent samme, men lar dette stå.
Om man mistenker at en lampe har en konstant jordingsfeil, er det svært enkelt å sjekke det med et multimeter.
Har man ikke multimeter bør man etter mitt syn ikke gjøre noe som har med tilkoblinger av elektrisk utstyr å gjøre, utover å sette i stikkontakter. Det er sjelden man kan se strøm uten måleinstrumenter. Det er en fordel å se hva man driver med. Jeg ville ikke kjøre bil med en papirpose over hue, og jeg ville ikke koble til en lampe uten en mulighet for å måle hva som skjer.
Et multimeter ville også spart deg for støtet. Nå er det riktignok sjelden at noen dør eller får alvorlig skade av 230 V (Det er en av grunnene til at man valgte denne spenningen), men en risiko er det (pluss at det er ubehagelig).
Selv det billigste og enkleste lille multimeter, med en kostnad tilsvarende et glass eller to med øl, er veldig, veldig mye bedre enn ingenting.
Det lar seg gjøre rent teknisk å bruke en lampe med jordingsfeil ved at man lar være å koble til jord, spesielt i en taklampe i et tørt soverom, men jeg ville ikke gjort det. Risiko og eventuell lovlighet har Logiman og snektriker vært inne på. Elektrisk utstyr med feil bør repareres på en forsvarlig måte, eller destrueres og kastes.
Det er bare i TN-nett ("400V anlegg") at enpolte brytere gjør en vanlig lampe spenningsløs. Dette forutsetter også riktig kobling av bryter.
Feilen er ikke lett å avdekke med den informasjon vi har. Kan være feilkoblet bryter i TN-nett, 2. jordfeil i IT/TT, evt. jordfeil i TT-nett med god jord/distribuert jord fra E-verket. Evt overslag pga feil/dårlig kobling av lampen.
Dette må tas med en klype salt, og kommer an på nett type, samt evt skjevspenninger.
Bryteren på veggen bryter bare ene lederen, og sammen med jord er jo det tydeligvis "godt nok" for å få støt/strøm som jeg fikk.. Helt klart noe jeg vet, bare jeg får brukt hodet i mer enn 2sekunder og forsovidt irrelevant i forhold til temaet.
Ledningene i taket er gul/grønn, som jeg koblet til jord/gul/grønn på lampen i tillegg til brun og blå. Huset har vært totalrenovert de siste 10årene, blant annet med nytt sikringsskap med automatiske sikringer. Etter utseende på stikkontakter (og vurdering av alder på ledningene i nevnte tak) antar jeg at også at resten av det elektriske anlegget er skiftet.
Jeg skal innom biltema en tur nå i ettermiddag likevel, så jeg kan jo plukke med meg et multimeter også. Hvor skal jeg måle eventuelt? Mellom lederne og jord?
En indikasjon på at det er en jordfeil får du med en summerfunksjon på multimeteret. Lampen må da være frakoblet. Har du kontakt mellom en av fasene og metallet i lampen, er det overledning. Du kan eventuelt også måle via ohmmeteret på samme instrument, men du får uansett bare en sikker indikasjon om det er gjennomgang til jord og dermed jordfeil, den andre veien får du ikke sikker måling uten en megger.
Det tryggeste er å bytte lampen med en annen, f.eks dobbeltisolert. Da er du trygg for enhver overledning.
Helt ærlig ser jeg ikke forskjellen på å bruke den opprinnelige lampen uten mulighet for jord, eller min egen lampe uten jord tilkoblet. Det er i hovedsak spørsmålet, og da lurer jeg på hva jeg skal måle..
Så er jeg selvsagt innforsått med faren for støt dersom jeg er borti to "forbrukere" med jordingsfeil samtidig, eller er det andre faremomenter her også?
Alternativt, hvis det ikke er lampen det er feil med, er det jo jordfeil i huset, og noe huseier må orienteres om og rettes opp i..
Hei. Jeg er enig med deg, du har jordfeil!
Er lampen i rom med betonggulv eller bad osv? Slik at du kan komme i kontakt med jord. Hvis ikke så hadde jeg levd fint med lampe uten jord. Og siden du tydeligvis ikke har topolet brudd i bryter(du fikk strøm med bryter av) så går jeg ut i fra at du kan bruke den uten.
Bluesman
Det er vel rett å anta at da er et IT nett?
Måler jeg mellom jord på lampen og lederne får jeg ikke opp spenning, men kanskje jeg må bruke en annen innstilling?
Kjøpte dette multimeteret http://www.biltema.no/no/Verktoy/Maleverktoy/Maleinstrument/Digitalt-multimeter-15133/
Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK)
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-06-19-739
Veiledning til § 6 Kvalifikasjonskrav for den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg:
Hva ufaglærte kan utføre: - tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt.
Man kommer ikke noen vei med dette, forskriften er tydelig. De fleste medier tar feil når de skal uttale seg om lovverk innen el installasjon.
Rådet til Torango er det beste du får. Det blir ikke dårlig av den grunn at man ikke vil ta imot.
Beklager, men det svaret konkluderer på ren synsing.
HaakonMD: Når du sier at sikringen slår ut: mener du da skrusikring, automatsikring eller at en jordfeilautomat slår ut på jordfeil? Du har ikke nevnt noe om jordfeilvern. Dersom du ikke har jordfeilbryter, og ikke TN nett, så skal det noe til at sikringen slår ut på jordfeil (evt mulige scenarioer nevnt tidligere i tråden)
Når lampen er koblet fra, skal du ikke finne noen spenning noe sted. Spenninger kommer fra spenningskilder, som kraftverk (generatorer/dynamoer) eller batterier.
Derimot kan du sjekke motstand. En jordfeil i lampen vil arte seg som en lav motstand (kortslutning) mellom jordlederen og en (eller begge) faseledere. Multimeteret ditt har ser ut til å ha "summer". Snektriker gav deg noen hint om hvordan du sjekker en slik jordfeil med "summeren". Noen flere hint: Still hjulet på multimeteret så den peker omtrent slik en timesviser på en klokke står klokka halv seks. Hold elektrodene på måleinstrumentet borti hverandre slik at de kortsluttes. Du skal da høre en lyd; kanskje en summende lyd, men mer trolig en pipelyd. Du har altså en kortslutningsdetektor! Hold så den ene elektroden på måleinstrumetet på jordledningen på den frakoblede lampen, mens du pirker borti de andre lederne med den andre elektroden. Hvis du hører lyd igjen, har lampen jordfeil.
Selv liker jeg tall, så jeg ville stilt multimeteret på Ohm, vist på instrumentet ditt med den greske bokstaven Omega. Hvis lampen er i orden skal du instrumentet fortelle deg at motstanden er for stor til å kunne måles, selv når du stiller inn på det mest ambisiøse måleområdet. En verdi på mindre enn mange tusen Ohm mellom jord og en faseleder er bevis på en jordfeil i lampen.
Det kom en kommentar om at multimeteret ditt ikke viser eksakte verdier. Det stemmer sannsynligvis; typisk har et slikt multimeter for massemarkedet en presisjon på pluss/minus noen prosent (avhengig av instilt funksjon og måleområde). Når vi måler etter kortslutninger i ei lampe er det mer enn godt nok - da gidder vi ikke å bry oss om prosenter, og nøyer oss heller med å telle antall sifre i måleverdiene!
Det kom også en kommentar om at det ville vært riktigere å bruke megger. Det stemmer. Multimeteret sjekker motstand ved å koble inn en liten (ikke følbar) spenning og måle strømmen som eventuelt oppstår. En megger kan koble på mye større (mer relevante) spenninger og derved gi riktigere resultater. Men en megger er mye dyrere enn instrumentet du kjøpte og har et mer begrenset bruksområde, og for feil i en lampe vil et multimeter vanligvis være tilstrekkelig til å påvise en eventuell feil.
Å henge opp ei taklampe i en krok og koble til strøm via "sukkerbit" eller kontakt er lov for en vanlig forbruker, hvis forbrukeren som gjør det har kunnskap nok til å gjøre det på en trygg måte. Så tips om kobling og måling her er kanskje det som skal til for å gjøre denne jobben lovlig
Hadde en tvmontør innom i dag, og han var tilfeldigvis elektriker.
Han ba meg ta ut alle pærene, koble til lampen og sette en og en pære i.
Og hvis jeg fikk kortslutning, var det en av pærene/kontaktene som er problemet.
Ellers var det bare til å drite i jordingen ettersom det aldri ville være noen reell fare med en taklampe på soverommet i et hus hvor alle sikringer har jordfeilbrytere.
Jeg koblet hvertfall til jord, og testet alle pærene. Lampa lyser, sikringen flipper ikke ut og jord er koblet til.. Ikke vet jeg hva som har vært problemet..
Uansett, tusen takk for hjelpen alle som har vært konstruktive..
Lyspærer kan kortslutte, og at du har jordfeilautomater forandrer saken. Da kan du trolig også se om denne har slått ut på kortslutning eller jordfeil.
Det som blir feil er, at du har koblet til jord (dersom dette er et rom som ellers ikke har jordet utstyr)
Ettersom sukkerbit er kroneklemme, så klarer ikke jeg å forstå forskriften på en annen måte enn at jeg har lov til å koble dette selv.
Sikringen slo ikke ut. Den ville ikke slå seg inn igjen etter at jeg koblet til lampen med jord for første gang. Nå som jeg koblet jord til, med sikringen på- fungerte det helt fint.
Jeg er nok heller ikke den rette til å vurdere om jeg har kompetanse nok eller ikke siden jeg er inhabil, men det jeg imidlertid gjorde, var å spørre om noe jeg var usikker på- slik at jeg kunne få rett kompetanse til å utføre oppgaven, og sånn sett tilfredsstille forskriften.
Du har kun lov dersom lampen henger i krok og ikke er festet med skruer.
Dersom du har jordet stikk, så skal også lampen være tilkoblet jord.