ANNONSØRINNHOLD

Enkel håndtering av hvem som kommer og går i huset er bare én av mange muligheter med smarthus. Illustrasjonsfoto: Smartly

Publisert av ByggeBolig

Smarthus som gir deg hvilepuls? Selvsagt er det mulig.

Det er stor etterspørsel etter smarthus og bruken av teknologi i hjemmet er i stor vekst. Men det kan være vanskelig å bestemme seg for hvor smart huset faktisk skal være og hvilke behov du egentlig trenger å dekke. Det du sannsynligvis ønsker er et akkurat passe smart hus – et hus som er akkurat så smart at du styrer det som er viktigst for deg.

Uante muligheter

I utgangspunktet gir smarthusteknologi uante muligheter til styring av de fleste funksjoner i huset, blant annet varme, lys, strykejern, kaffetrakter, tørketrommel, dører og ventilasjon. For mange kan det nok høres forlokkende ut å la teknologien styre hele huset, men det er ikke sikkert det er en god løsning. Salgsdirektør Ketil Granbakken i Smartly understreker at det er dine behov som må avgjøre hvilke løsninger man velger.

- Det er fornuftig å starte med å sjekke behovene til alle som bor i huset og deretter vurdere hvilke løsninger man velger, sier Granbakken og utdyper:

- Er ikke valgene basert på reelle behov ender du fort opp med et anlegg som er mer komplisert enn du trenger og som koster mer å installere. Dessuten ender du i større grad opp med masse kjekt å ha-funksjoner som du kanskje aldri bruker, forteller Granbakken.

På denne måten er det også lettere å avgjøre hvilke løsninger du trenger å investere i ved oppstart og hvilke løsninger du kan ta på litt lenger sikt.

- Derfor er det blant annet viktig å velge en smarthusleverandør som sikrer at du enkelt kan utvide anlegget når du har behov for det, forteller Ketil.

Fjernstyring fra telefonen

Når man leser seg opp på smarthussystemer blir man fort møtt med muligheten for fjernstyring av sitt eget hus via apper på mobiltelefon og nettbrett. Dette er en viktig del av smarthus og gir deg muligheten til å styre alle funksjoner i huset ditt fra én enhet uavhengig av om du er hjemme eller ikke. Du kan blant annet se hvem som ringer på, skru av og på lys, skru av og på strykejern, stille inn varmen og optimalisere ventilasjonssystemet.

- Dersom du velger løsninger fra Smartly får du dørtelefon som håndterer video i tillegg til tale. Dersom noen ringer på døren kan du se hvem det er via appen og åpne døren for vedkommende. Det er veldig praktisk om du for eksempel skal få besøk av en håndverker mens du er på jobb, forteller Granbakken i Smartly.

Med smartdør er også håndtering av nøkler en saga blott. Nøkkelen byttes ut med kode eller en nøkkelbrikke. Resten ordner du via appen, der du selvsagt også kan holde kontroll på hvem som kommer og går om det skulle være ønskelig.

- En viktig del av vurderingen når det gjelder kontroll med hvem som kommer og går er graden av overvåkning. Her kommer ting som personlige preferanser, alder på barn og grad av tillit inn i bildet, understreker Ketil Granbakken.

Men bryteren er ikke død

Fjernstyring av huset ditt har mange fordeler, men man kommer likevel ikke unna at fysiske brytere er praktisk. For selv om telefonen nærmest har blitt en integrert del av kroppen, er det vel egentlig ingen som ønsker å måtte fiske frem telefonen hver gang man skal slå på et lys? Det kan i noen tilfeller være upraktisk. Derfor er det fremdeles behov for brytere og termostater som gjør at du kan betjene belysning og andre funksjoner slik du alltid har vært vant til. Men bryteren trenger likevel ikke bare være en helt vanlig bryter av den grunn.

Bryterne fra Smartlys partnere kommer i moderne design, er trådløse og kan plasseres akkurat der du selv ønsker ved hjelp av din elektriker. I tillegg finnes multibrytere som håndterer flere ulike funksjoner i en og samme bryter. Færre brytere gjør huset enklere å bruke - smart ikke sant?

- Alle hus bør ha en såkalt scenariobryter. Scenariobryteren gir deg mulighet for å slå av/på, dimme og veksle mellom normal og full belysning for alle lys- og varmekilder i hele huset når din elektriker har installert løsningen, oppsummerer Granbakken.

Bilde av Smartly scenariobryter
Med en scenariobryter styrer du enkelt all belysning og vame i boligen. Foto: Smartly


Ved utgangsdøren plasseres et eget styringspanel slik at du kan styre funksjoner i alle deler av huset når du kommer og går. Et sted hvor alt kan styres i tillegg til styringen via app er viktig for folk flest.

Utvid anlegget ved behov

Et smarthus bør leve i harmoni med sin eier og dekke de behov som til enhver tid gjelder. Derfor er det viktig at det er enkelt å utvide og endre anlegget når nye behov oppstår, for eksempel ettersom barna i huset blir eldre og mer selvstendige eller man rett og slett bare ønsker en enda smartere bolig.

- Smartly er som et byggesett. Du kan kjøpe én del nå, og senere oppgradere løsningen med andre deler. Dess flere byggeklosser du har, jo smartere blir boligen din, forteller Ketil.

Huset som kjenner deg

For at et smarthus faktisk skal være smart, er det en stor fordel at det kan tilpasses og lære av din oppførsel og dine vaner. Hvis du tenker gjennom din egen hverdag, vil du raskt innse at mange av de tingene du gjør er repetetive. Du gjør de samme tingene dag inn og dag ut til omtrent samme tidspunkt. Du slår på lyset når du står opp, slår det av når du legger deg, justerer ned temperaturen når du skal sove osv.

Et smarthus lærer seg din dagsrytme. I Smarthus med Smartly-teknologi kan med enkle forhåndsinnstillinger lære seg å varme opp huset til komforttemperatur når du er hjemme eller til sparemodus når du er borte.

- Men det er selvsagt mulig å overstyre disse tingene fra appen på telefonen eller nettbrettet om det skulle vise seg at dagen blir annerledes enn planlagt, skyter Ketil i Smartly inn.

Med smarthus kan du også tilpasse systemet slik at at det automatisk utfører gitte operasjoner når definerte hendelser eller tidspunkter inntreffer. For eksempel at belysningen i tv-stuen dempes og solskjermingen på vinduene går ned i det du slår på TVen.

- Det er denne typen ting som er kjernen i smarthus. Det handler om å ta i bruk teknologi på en slik måte at den løser folks behov, gir kontroll over energiforbruket, passer for deg og din familie og kan benyttes av alle på en enkel måte, avslutter Ketil Granbakken.

Om du er interessert i en smart bolig som gir deg hvilepuls, tar du kontakt direkte med installatør eller melder din interesse til Smartly.