25,158
40
1
Kabelsko fra Clas Ohlson, hva er slike egentlig beregnet til?
1,818
Skogsvåg på Sotra
0
Har en "case" med en ny sauna: Satt den opp, koblet til, fikk kun varme i 2 av 8 elementer. Åpnet ene koblingsboksen, for å se at ledningen inn på en ringsko (er vel det det heter når en har kabelsko formet som en ring, beregnet for skruer) som står på et relé har løsnet/brent av. Dette er en ledning som går mellom relé på printkort og strømuttakene til elementene. Utfordringen her er at det går ganske store strømmer gjennom denne. Totalt bruker saunaen 2800W, og 6 av 8 elementer får strøm gjennom denne ledningen.
Forhandler var her, og ville sette på en ringsko fra Clas Ohlson, med å bruke en billig-tang.
Den originale ringskoen har ring med liten diameter, for å passe inn i det smale sporet til forskruingen på releet. Ringskoene fra Clas har for stor diameter til å passe inn. Jeg sa til fyren at jeg ikke syntes dette var noe særlig betryggende, så han avsluttet arbeidet. Han mener det er trygt, jeg mener det er utrygt.
Jeg sa og at jeg ville foretrekke at en kompetent elektriker tok seg av dette arbeidet (det er vel et krav på alt arbeid på 230V, så...). Jeg mener at her burde det vært brukt helt andre kvaliteter på både ringsko og spesielt pressverktøyet. Jeg ville iallfall aldri selv våget å bruke slike kabelsko til så store strømmer.
Noen som kan hjelpe meg videre her? Jeg kan ta noen bilder, om det hjelper?
Forhandler var her, og ville sette på en ringsko fra Clas Ohlson, med å bruke en billig-tang.
Den originale ringskoen har ring med liten diameter, for å passe inn i det smale sporet til forskruingen på releet. Ringskoene fra Clas har for stor diameter til å passe inn. Jeg sa til fyren at jeg ikke syntes dette var noe særlig betryggende, så han avsluttet arbeidet. Han mener det er trygt, jeg mener det er utrygt.
Jeg sa og at jeg ville foretrekke at en kompetent elektriker tok seg av dette arbeidet (det er vel et krav på alt arbeid på 230V, så...). Jeg mener at her burde det vært brukt helt andre kvaliteter på både ringsko og spesielt pressverktøyet. Jeg ville iallfall aldri selv våget å bruke slike kabelsko til så store strømmer.
Noen som kan hjelpe meg videre her? Jeg kan ta noen bilder, om det hjelper?
Signatur
Jeg ville valgt en uisolert kabelsko til dette formålet altså en uten plastikk i forskjellige farger, samt presset med momenttang. For å få riktig kontaktflate bør hullet være tilpasset boltens størrelse.
Når det gjelder hvem som kan utføre dette er det nok ikke krav til elektriker for å utføre reparasjon av elektrisk utstyr, men en form for kompetanse er helt klart på sin plass. Finnes sikkert noen krav angående dette i FKE.
Greieste er vel kanskje å få omlevert ovnen, så kan forhandler reparere den å selge den til en uvitende kunde
Disse presskoblingene skal tåle denne strømmen med god margin hvis de er presset riktig. Man skal/bør bruke en ordentlig tang.
Jeg tenker og slik. At det må en person som er kvalifisert, med godkjente sko og tilhørende verktøy.
Det er derfor jeg reagerer på at en ukvalifisert person med sko fra Clasern og tilhørende kjip tang skal få lov å plukke på noe som er mildt sagt brannfarlig.
For endel år siden (flere 10-år?) var badstuer veldig i fokus fordi den hadde unormalt høy andel av brannårsaker i Norge. Nå var det rett nok med de gammeldagse badstuene som nok trakk en god del mer strøm enn disse moderne stråleovnene, men likevel. Det er mye varme, knusktørt treverk og nokså store strømmer.
Jeg har brukt over normalen stor mengde energi og kroner i å brannsikre vårt gamle trehus. Da frister det lite å sitte stille og se på en fyr som knapt vet forskjell på Volt og Watt herje med strømmen til badstuen.
Min "barnelærdom" er da at alt "høyspent" (over 60V?) er det godkjent elektriker eller annen autorisert person med fagpapirer som skal plukke på. Burde ikke det gjelde i dette tilfellet også?
Forøvrig dro jeg av ringskoen på strømførende ledning, uten å bruke makt, se neste bilde.
Høyspent er noe annet, du tenker på 50V (lavvolt) Her finnes det forøvrig også begrensninger på hva ufaglærte kan gjøre selv.
Joda, jeg kan få tak i en trikker, og få denne til å fikse opp. Har trikker på huset for tiden, vet han har jobbet endel med kobling internt på UPS-er og ymse sentraler, så vil tro han har vært borti det. Har selv en 500 kroners presstang fra elfa.se for isolerte sko, men jeg mener å huske at den var for spenninger opptil 48V elns... Har prøvd nå å se litt på elfa-siden om litt mer spesifikasjoner på de kabelskoene de har der, uten at jeg ble særlig klokere.
Problemstillingen er at saunaen er flett ny, har aldri vært i bruk pga forskjellige feil, så jeg mener jo at forhandler selv skal fikse opp i dette. Men de virker mildt sagt inkompetente på elektro (ikke bare i dette tilfelle, har kjøpt bla.a. utendørs boblebad hos samme forhandler, som mangler jordfeilvern, og med beskjed fra de om at det ikke er behov for det, selv om den engelske manualen tydelig beskriver at det skal være det).
I mangel av mer egnet ord brukte jeg høyspent
Snakket nettopp med en bekjent som driver endel med tavlemontasje offshore. Han var usikker på regelverket, men han hadde aldri vært med på å bruke isolerte kabelsko som var egnet til annet enn lavvolt. På høyere spenninger brukte de alltid u-isolerte, som evt ble isolert etter at pressingen var foretatt. Og det brukte verktøy med moment for pressing, han mente at det var et krav på alt som ikke var lavvolt. Uten at han kunne henvise til noe regelverk elns...
Brannfarlig? Til det motsatte er "bevist", så er det brannfarlig for min del ::)
Se utdrag fra en kjent leverandøe under:
Isolerte kabelsko og skjøtehylser
Isolerte kabelsko
Ledermaterialet til Abiko isolerte kabelsko er kobber (Cu) for alle skjøt-, ring- gaffel-, pin-, og bladkabelsko. For flatstift- og rundstift er ledermaterialet messing (CuZn). Vi leverer også et begrenset utvalg i bronse. Alle isolerte kabelsko fra Abiko er fortinnet, for å ha en god korrosjonsbeskyttelse. En del typer kan også leveres forgylt eller med annen overflatebehandling.
Isolasjonen er i hovedsak av vinyl (PVC). Utformingen av isolasjonen på nær alle isolerte kabelsko fra Abiko er slik at det skal være enkelt å stikke inn kabelen slik at alle kordelene kommer inn i kontaktpressområdet. Dette kalles ”Easy Entry”.
Godkjenninger. En isolert kabelsko oppfattes ofte som en ”hobby-sko” fordi enkelte kvaliteter av denne brukes på forbrukermarkedet. Isolerte kabelsko i kobber fra Abiko er imidlertid testet for spenninger over 690 Volt, og de aller fleste av våre isolerte kabelsko har også en egen UL-listing. Fordelen med en isolert kabelsko er at den ikke må etterisoleres, og man sparer ressurser rundt dette.
UL tester kun opp til 600 Volt, vi har derfor fått utført tester hos Det Norske Veritas over 690 Volt hvor de aktuelle isolerte kabelsko i kobber besto prøvene. Isolerte messingkabelsko har en begrensning på 300 Volt. Maksimal temperatur på vinyl isolerte kabelsko er 75ºC, på nylon isolerte kabelsko er 105 ºC, arbeidstemperaturen bør ligge godt under dette.
Kabelsko fra Abiko kan kontaktpresses med presstenger levert fra Abiko Norsk AS med flere. Om man ønsker en garanti på forbindelsen men ikke benytter pressverktøy fra Abiko, må Abiko Norsk AS kontaktes.
Maksimal strøm for de enkelte kabelskotverrsnitt er
0,5-1,5mm² Cu 19 Amp / CuZn 10 Amp
2,5mm² Cu 27 Amp / CuZn 15 Amp
4-6mm² Cu 48 Amp / CuZn 24 Amp
Isolasjonen på krymp-isolerte kabelsko (med lim) smelter ved 150ºC, og har deretter en arbeidstemperatur mellom -10º og + 105ºC.
Så kan forhandleren seile sin egen sjø.
Det som bekymrer meg litt er uttalelsen fra forhandler når jeg "arresterte" ham i å utføre dette. "-Vi har alltid reparert på denne måten på vårt utstyr." Javel... Så en av de store på badstuer, boblebad og SPA i Norge skal bare få fortsette å ture løs med potensielt brannfarlige koblinger? Kanskje egentlig ikke mitt problem, men likevel.... :-\
Noen tanker rundt dette? Hva jeg som privatperson kan gjøre, om jeg bør bry meg?
Nok et resultat av å spare noen kroner på å benytte "billigdritt".
Høiax ba meg bare kontakte elektriker som kunne fikse problemet og sende regningen til dem.
Klin umulig å si hvordan skoene fra Clas Ohlson er. Jeg har brukt de til ymse lavvoltsprosjekter, og de har holdt greit, bedre enn enkelte sett fra Biltema. Uten at dette sier en dr... om kvaliteten. Har spurt Clas Ohlson om de har noe info om disse, avventer svar fra de.
Det er akkurat slike historier som du Sandhaug kommer med, som skremmer meg m.t.p. å la ikke-kvalifiserte til å koble i vei på en sauna. Eller å bruke materiell som det ikke finnes grundige beskrivelser på. Markedet flommer jo over av juks og fanteri på alt elektrisk, så... :o
En annen ting er hvordan resten av det elektriske er på sauna-en. Ser mildt sagt ut som et katastrofeområde på printkortene ::)
Tar en tlf til DSB en av dagene, for å lufte noen tanker rundt dette.
De hylsene jeg har i skrinet går i str orden 1,5, 2,5 og 4 kvadrat. Med andre ord så er de godkjente for ganske så alrighte strømmer såfremt riktig presstang blir benyttet. Ikke hatt problemer med det heller selv på rimelig strømkrevende prosesser. (Varmebatterier som omtrent ligger konstant inne med 18 Ampere belastning)
Klart at her hvor du enkelt kan ta å dra av kabelskoen så er ikke dette godt nok spør du meg, spørsmålet er hva blir dyrest og mest arbeid for deg? er du veldig glad i å følge prinsipper så går du noen runder med leverandøren og får noen flere grå hår og kanskje ikke et bedre produkt?
Eller så ber du elektrikeren din som allerede er der til å se over tilkoblingene og få tak i nye kabelsko som han kobler til og problemet (burde) være ute av verden.
Vet selv at en dårlig kabelskotang (av billigutgave som f.eks til 49,90,- på Biltema) fører til at ledning inni kan sitte svært lett.
Hullet i kabelsko bør være såpass trangt at det nesten ikke er klaring mellom hull og skrue.
Leverandøren her burde i dette tilfelle hatt kabelsko som er tilpasset skrue ikke noe 'tilfeldige greier' som er kjøpt på nærmeste butikk, samt en tang av minst nogenlunde kvalitet.
http://www.biltema.no/no/Verktoy/Handverktoy/Tenger-og-Sakser/Kabelskotang-44200/
Skikkelige tenger med retursperre koster ikke mer enn et par hundrelapper, og finnes også på Biltema:
http://www.biltema.no/no/Verktoy/Handverktoy/Tenger-og-Sakser/Kabelskotang-12675/
I anførte montering vil en god pressing på nevnte sko gå "greit" en god stund - men hvor lenge en "god stund" er - er likevel usikker.
Har du betalt for dette - så krev pengene tilbake! Synes i tillegg dette er så opplagt feil montert - ikke mindst på et varmeanlegg som trekker stor strøm og er på noe som er i nærhet av vann - at du gjerne kunne tilbyde "montør" dealen at du rent faktisk er meget snill om ikke du anmelder han.
Selv fra en amatør's synspunkt er dette "langt over grensen".
Men fortvilelsen og forbannelsen tar meg litt når jeg har holdt på med denne saunaen siden Juli, for å få den til å fungere som den skal. Har vært mange feil på den (manglende bæring i gulvet, knekk i glassdør, m.m), og forhandler har mildt sagt vært skamtreg og temmelig uvillig til å fikse opp i alle feilene. De er visst mest opptatt av å reise rundtom i landet og selge flere sauna..
Egentlig hadde jeg mest lyst til å be om å få pengene tilbake. Firmaet vil da tilby meg rundt 5.000,- for Sauna-en, som veiledende koster 24.000,- Årsaken er at jeg kjøpte den sammen med et "Softub" boblebad, og da mener forhandler at all rabatten jeg fikk når jeg kjøpte komplett pakke skal trekkes på saunaen siden den står med 0,- på fakturaen... Regner det som uproblematisk å få en langt mer fornuftig sum om jeg gidder å gå hele veien om forbrukerrådet/forliksråd, men ting tar vel tid der og...
Så har gått noen runder med meg selv på hva jeg egentlig gidder å gjøre for å få meg en fungerende sauna. For sauna vil vi ha! Så jeg skal få trikkeren til å se på denne koblingen, og evt gi meg en anbefaling på om å fikse denne koblingen er nok til å gi meg et sikkert produkt.
Akkurat nå har jeg egentlig mest lyst å pelme skiten ut av huset. Men....
Det vet jeg ikke. Ser du på øverste bildet så ser du hva den skal monteres på (på "L").
Dette er ikke akkurat rakettforskning, men litt sunt bondevett er en fordel.
Just sayin'...
Det gjer den nok ikkje, det er langt tjukkare gods i ein skikkelig kabelsko. Og eg har montert mange av begge slag.
Men godt nok til dette er nok begge vil eg anta så lenge dei er montert korrekt.
Skikkelig kabelsko:
Clasohlson kabelsko:
I mitt hode er det ganske vesentlig å være dønn sikker, og ikke bare anta og tro, hva som er godt nok. Det er da litt strømmer som skal gå gjennom denne lille tassen, samt at det er i en sauna. Saunaen i seg selv går til rundt 70 grader, så kommer egenvarme fra ymse elektriske kretser, så jeg vil tro det er nokså høy varme det er snakk om. Da vil jeg tro at kvaliteten på stålet/legeringen begynner å bli vesentlig for å sikre god kontakt i mange år.
Frister lite for min del å tenke "det går sikkert bra med en sko fra CO", når man ikke _vet_.
Har sett nok av dårlige koblinger i mitt liv til ikke å stole på "kanskje" lenger
Hvor mye trekker denne badstua maksimalt forresten?
Den som leser får svar....
Jepp, det er et poeng. Printkortene ser forjæ.. ut med mye søl av flussmiddel, komponenter som står på halv åtte, og ledninger som kommer opp i flere interessante vinkler
For en som har plukket litt på gamle Tandberg-produkter er det så det gjør vondt langt inn i loddebolten, så og si
Men: Har riklet endel på de andre ringskoene som jeg vet bærer litt belastning, og de holder rimelig greit faktisk. Så det virker som at det var den ene som var dårlig presset. Det var litt svartsvidd rundt den skoen og stumpen på ledningen, for koblingen virket i noen ytterst få minutter før den "poppet".
God humor har du! Den skal du ha ;D
Tja, norske KPS drev med "kinaproduksjon" så tidlig som i 1974, brente koblinger grunnet manglende kunnskaper i fabrikken.
Det husker jeg faktisk! Vi hadde en KPS oppvaskmaskin, som i løpet av de mange årene vi hadde den (til ca 1988) trengte 2 nye programur og alle loddingene måtte gåes over. Møkkamaskin. Holdt bare i 13-14 år ;D
Nå må ikkje du henge deg opp i slike små detaljer, og har du meir å klage over kan du sende klagen til Elby, det er dei som sel desse for 1.5mm2 kabel...
Foreløpig så trekker vi ut pluggen når vi ikke bruker saunaen, men vurderer å gjøre et par tiltak for å forhindre og evt varsle så tidlig som mulig.
Nå tenker jeg høyt her, så bær over med meg:
Jeg merker at stikket som nå benyttes til saunaen, samt PR-en som går til stikket (nyere RS1090 påveggs, 2,5 PR) blir god og lunken. Faktisk like lunken som når jeg brukte dette stikket til vask og tørk, samtidig! Det aner meg at saunaen trekker en god del mer enn det det skal. Tar forøvrig under en halvtime å nå 70 grader.
Liker ikke helt tanken på å trekke ut stikket hver eneste gang, men vil likevel kunne bryte strømmen helt. Både pga brannfare og for ungenes del.
Er det legalt å få satt opp en vippebryter med mulighet for låsning med hengelås, og koble sladd direkte inn i en slik? Eller _må_ det gå via et stikk? Sauna er ikke direkte fastmontert, men veier så mye at det er urealistisk å klare å flytte på den, uten å demontere den.
Har Autronica (Autroprime) branndeteksjon, vurderer å sette en egen detektor inn i selve saunaen. Noen med erfaring på om dette fungerer?
Litt mere info,var på tlf tidligere :)
Finnes egen varmedetektor som kan brukes i badstu, trenger også en tilpasningsenhet på sløyfen(BN-304 el lignende). Vil da slå ut på 140 grader. Må også oppdatere Autroprimen til siste programvare.Om det er løsningen på ditt problem får du avgjøre, jeg ville heller vurdert en type av tidsur/utkopling av ovnen
Ante meg noe slikt ja