117    3    1  

Koble til ny spot med gammel ledning

 2     0
Hei,

Rev ned en gammel spot skinne der strømtilførselen kom direkte fra taket. Hadde en gammel dobbel bryter på vegg som styrte hver sine tre lyspærer. Elektriker har vært her og montert dimmer der den gamle bryteren var. 

Tenkte det ikke skulle være noe problem å koble på ny LED spot fra taket, men denne ledningen i taket har hvit, sort og brun leder i tillegg til en bar kobberledning til jord. Dimmeren på veggen er koblet på brun leder. Måler ca 130V over hver av de og jord. Over sort og brun er det 230V. Hvit måler 0 mellom både brun og sort.

Koblet først waco klemme på jord og på sort. Hvit til N og Brun til L. Dette fungerte ikke. Er det noen som har en ide om hva som er feil her? Eneste stedet i huset som ikke har standard blå, brun gul/grønn.

Takk for alle svar som ikke direkte henviser rett til å ringe trikkern

   #1
 4 023     OSLO     1
har du prøvd og koble til over brun og sort? kan være gjort noe rart der tidligere ang fargevalg


evt ta noen bilder og legg ut her


selvfølgelig er det vel best og ringe tilbake til trikkeren din, og høre om han kan komme innom igjen Smile
   #2
 20 761     Akershus     0
Blir ren gjetning:
Gjetter på at det her er gammelt 230V IT-nett. Målt på en tilfeldig stikkontakt bør en måle ca 132V mellom hver av kontakthullene mot jordklypa.

Gammelt opplegg, blå, brun, gul/grønn fra skapet til bryter. I bryter fortsetter f.eks. brun til brun i kabelen med hvit, sort, brun + blankjord (PR kabel)
Blå fra skapet splittes til inngangen på hver av bryterne. Etter bryterne ligger det spenning mellom brun og hvit og brun og svart alt etter hvilken bryter som er slått på. Spotgruppe 1 koblet mellom hvit og brun, spotgruppe 2 koblet mellom sort og brun.

I nytt opplegg vet vi lite. Dimmer kan ha 2,3 eller 4 klemmer. Hvis en antar 2 klemmer:

Brun fra skapet er gjennomgående og fortsetter som brun. Blå fra skapet går gjennom dimmer og fortsetter på sort. Hvit er kanskje ikke i bruk basert på målingen din. Begge spotgrupper er parallellkoblet og koblet mellom sort og brun.

Om du nå fjerner gammel spot og kobler ny spot mellom sort og brun, bør det funksjonere. Imidlertid, fargene her er vill gjetting.

Du kan kanskje avklare dette ved å sette dimmeren til fullt lys og måle spenning mellom brun, hvit og sort etter tur mot jord. Bør være 132V. Mål spenningen mellom ledningene med dimmer oppskrudd og dimmet.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 2     0
Takk for svar. Koblet over brun og sort og det funket fint. Så nå er alle nye spotter på plass med dimmer som fungerer og alt Smile Du var nok rimelig spot on i den ville gjetningen der, Kjell