31    1    0  

Legge opp til 2 dimmere til samme downlights (trappedimmer)

 4     0
Hei! Holder på å totalrenovere huset mitt, og i den forbindelse blir alt av vann, avløp og elektrisk byttet ut når jeg likevel tar ned alt av vegger og bygger opp igjen.Alt av rørleggerarbeid utføres av rørlegger. Da jeg ikke ønsker å risikere noe kluss der. Men jeg har en bekjent som driver elektrofirma og jeg har inngått en avtale med han om at jeg kan legge opp K rør fra sikringsskap til tak/veggbokser/downlights osv, så kommer han når det nærmer seg ferdig og kontrollerer før han kobler nye sikringer i sikringsskap og kobler til alt av kontakter, downlights og brytere.Jeg tegner sikkert en blink på ryggen min her, men vil si at jeg har en ganske grei basiskunnskap for hvordan det elektriske fungerer. Nok til at jeg er komfortabel med å regne ut belastning på en kurs og dimensjonere sikring og kabler deretter osv. Men når det gjelder litt mer avanserte ting er jeg usikker.Jeg ønsker å legge opp noen downlights over trapp, disse vil jeg gjerne at jeg kan styre både fra topp og bunn av trappen. Har forstått det slik at det finnes dimmere med endevender hvor man kan koble disse sammen og de vil jobbe sammen? Da må jeg vel trekke en kabel mellom disse?Evt finnes det piller fra plejd el.l som gjør samme jobben på en mer elegang måte?Ønsker gjerne å legge dette opp så profesjonelt som mulig slik at elektrikeren får en enkel jobb som han kan føle seg komfortabel med å godkjenne. Har derfor lagt opp separate strømkurser for stikkontakter (16A) og strømgiver til lys (10A) og merket/dokumentert hvor alt går tydelig. Har også lagt opp 6mm2 (25A) til platetopp og egne kurser til ovn (16A) og kombiovn (16A) samt egen kurs til oppvaskmaskin (16A) hvor kjøleskap også kobles til. Egne kurser (16A) til vaskemaskin og tørketrommel. Huset har fjernvarmeanlegg og trenger derfor ikke varmtvannsbereder, det innstalleres også gulvvarme så jeg har ikke regnet med kapasitet til panelovn på alle rom, selv om det er fullt mulig å ha noen på kursene jeg har lagt opp.Oppsett pr nå ser slik ut:

U.etg: 45m2

16A Tørketrommel

16A vaskemaskin

16A stikkontakter

10A lys

Denne etasjen pusses ikke opp nå, men har trukket nye kabler i eksisterende K-rør samt lagt noen nye K rør der det var K rør i stål (liker i tanken på stål og kabelbrudd)

Varmekabler bad er koblet ut pga jeg syns oppsettet virket sketchy, skal renovere etasjen neste år og klarer meg fint uten vk på bad.1.etg: 45m2

16A stikkontakt fordelt på 3 soverom pluss bad

Ingen varmekabler på bad, har vannbåren gulvvarme)

10A lys

Kan evt koble opp en ekstra 16A til denne etasjen f.eks til bad (hårføner trekker vel 2000w ish) men ser ikke helt behovet da jeg tviler på total belastning vil overstige 3600w på noe tidspunkt. Det er gulvvarme i alle rom og hele huset isoleres godt inkl nye 3 lags vinduer, så ser ikke for meg at det blir behov for panelovner osv.2etg: 45m2

25A platetopp. Egen type kontakt (typ komfyrkontakt)

16A ovn

16A kombiovn m mikrofunksjon

16A oppvaskmaskin (kjøleskap kobles også på denne)

16A stikkontakt til kjøkken og resten av stue. 

(Har vurdert 2 separate kretser pga kjøkkenmaskiner kan trekke mye strøm. Men landet på at det nok går fint med 1, da stuen ikke vil trekke mye strøm (ca 150-200w)

10A lysUtendørs:

40A Elbillader 32A/7.4kw

Egen 16A til garasje og stikkontakter terasser i tilfellet jeg ønsker å montere terassevarmer el.l i fremtiden 

   #1
 3 790     Asker     0
Elko ESH funker til dette.

Forøvrig bruker elektrikker overraskende kort tid på å trekke et helt hus forutsatt at alle vegger er åpne. Hele bygget tok 2-3 dager hos oss. Og der er det MANGE punkter.

Usikker på om jeg ville brukt downlights. Heller bygget i vegg og punkt i tak.
Signatur