#11
 38,286     Lillestrøm kommune     0
Du kan ikke kjøre stor vannkoker og stor micro på samme kursen samtidig men ikke noe i veien for å ha flere stikk lenge alt ikke brukes samtidig. En mulighet er å se på om en kan oppgradere en kurs fra 10 til 16A ved å trekke om kabler.

Varmepumpe skal etter standarden ha egen kurs

  (trådstarter)
   #12
 398     0
Av en eller annen grunn pleier jeg ikke å kjøre de elektriske apparatene samtidig. Kanskje derfor sikringen aldri går.

Oppgradere kurs fra 10 til 16A på kjøkkenet. Må da alle kabler til stikkontakter og lamper byttes i dette rommet? Og kan de ev. trekkes inni veggen der det er gjort tidligere? Sikringsskapet er i 1. etasje, kjøkkenet i 2. etasje.
Signatur
   #13
 360     Lørenskog     0
Vet ikke om det finnes ledige rør i skapet siden huset er fra 70-tallet.

Oj ja, skrev feil. Varmepumpens kurs er 16A.

Spørsmålet gjaldt kursen til kjøkken på 10A. Her er det totalt, (ikke tatt med komfyren): 4 stikkontakter med 2 støpsler i hver. Ønsker skifte ut den ene stikkontakten til en med 4 eller 6 støpsler. Er dette mulig uten lage ny sikring/kurs eller kabel?


Om det er mulig å koble flere stikkontakter på en eksisterende sikring/kurs varierer. Det er flere faktorer her.

Første krav er hvilke type kurs det er, er kursen mer enn 16A (t.d. 20A eller 25A) kan der ikke kobles standard stikk kontakter til kursen, da en standard kontakt aldri skal være over 16A. I hus fra 70 tallet er det normalt 10A på kurser for stikk kontakter.

Det viktige er at den totale belastningen på kursen / sikring aldri er over sikringen sin grense.
En 10 A kurs kan da totalt belastes 10 A x 230 V = 2300 Watt = 2,3 kW (kW=kilo watt).

Kurser for spesiell bruk, som varmepumpe, varmtvann, koketopp, stekeovn er det gjerne krav / ønske om å ikke koble andre forbrukere til, uansett.

På et kjøkken vil det være flere stikk kontakter under overskap. Disse har ofte kortvarig bruk, kaffetrakter, brødrister, lys, mikser, og andre kjøkkenredskaper. Dermed går det (normalt) fint å ha flere kontakter, da alle kontaktene ikke brukes samtidig, eller belastes så mye.

Men, å koble oppvaskmaskin, mikrobølgeovn og panelovn på samme kurs kan gjerne være uheldig - total belastning kan bli for mye i perioder og sikringen kan gå.

Å legge opp flere kurser vil da være en fordel, men har den ulempen at det må legges ny kabel fra sikringsskapet. Er det ingen ledige rør vil det medføre kabel lagt utenpå vegg. Det vil teknisk fungere fint, men ser ikke pent ut. Eller å åpne vegger, og legge inn rør = oppussing.

Dermed blir det å regne ut hva total belastning blir, og eventuelt legge opp flere kurser.
Eller å huske å ikke bruke apparater som er på samme kurs samtidig.

Jeg bor selv i hus fra 70 tall. Sikringer kunne gå før, men etter elektrisk anlegg er oppgradert med flere kurser, og bedre fordeling i sikringsskapet har det ikke hendt på mange år, som er slik det skal være.
   #14
 360     Lørenskog     1
Av en eller annen grunn pleier jeg ikke å kjøre de elektriske apparatene samtidig. Kanskje derfor sikringen aldri går.

Oppgradere kurs fra 10 til 16A på kjøkkenet. Må da alle kabler til stikkontakter og lamper byttes i dette rommet? Og kan de ev. trekkes inni veggen der det er gjort tidligere? Sikringsskapet er i 1. etasje, kjøkkenet i 2. etasje.


Har forstått elektrikere / retningslinjer er mer restriktive med 16A kurser enn før. Om kabel ligger i rør kan det være mulig å dra ut 1,5 mm2 kabel og trekke inn 2,5 mm2 kabel. 2,5 mm2 sikres normalt med 15A idag slik jeg har forstått.

Når jeg pusset opp kjøkkenet for en del år siden brukte elektriker røret til kjøkken wattmeter for to nye kurser. Kan være smart å se etter om du har et slik rør liggende. Det sparte meg for en del arbeid eller en åpen kabel. (Sikringsskap i 1. , kjøkken i 2. etg. her også.)

Det er gjerne bedre med to 10 A kurser, enn en 15/16A kurs.
   #15
 25,358     Akershus     0
Kjøkken fra 1933. En ny 15A og en 20A. Taklys fra gammel 10A. Her er induksjonstopp, mikro, kombiskap, vannkoker, vaffeljern, stekeovn, benkelys, eggkoker, oppvask. En må tenke seg litt om. Sikringene har aldri gått. En får litt inntrykk av at «en kurs til hver stikkontakt er å overdrive litt selv om dette eksempelet er litt spartansk for å slippe åpent anlegg.
Signatur
   #16
 38,286     Lillestrøm kommune     0
Er det lett å trekke om kabel så er bytte fra 1.5 til 2.5mm2 det jeg tenkte på, med unntak av faste lyspunkt må all kabel byttes på denne kursen
  (trådstarter)
   #17
 398     0
Helt ny sikrin = ny kurs. Det må da legges kabel fra sikring til forbruker. Dersom dette er forutsett under bygging kan det finnes ledige rør ut fra skapet. Hvis ikke må en vurdere å åpne veggen eller legge kabelen synlig.

Hvordan kan man se om det er ledig rør i sikringsskapet?
Jeg tror ikke det er det hos meg, for ellers hadde vel ikke elektrikeren lagt kabelen til varmepumpen helt åpent. Den fikk ny kurs med egen stikkontakt.
Signatur

   #18
 1,674     0
Er stikkontaktene dine jordet? Tror det er krav på kjøkkenet nå, er ikke heller lov å ha ujordede og jordede kontakter i samme rom.
  (trådstarter)
   #19
 398     0
Ja, på kjøkkenet er det bare jordete kontakter.
Signatur
   #20
 15,401     0
Som noen skriver kan det være at du har et rør til gammelt watt meter som kan kanskje ikke er i bruk evt som akn kobles ut. Annen kilde er bryter for regulering av varmtvannsbeholder. Nye har gjerne ikke slik mulighet evt kan bryter flyttes til beholder slik at en må gå dit for å evt regulere. På denne måten kan du få et ledig rør. Ellers er det ikke så vanlig å trekke ekstra rør, men jeg fant et tomt i taket på vaskerommet og kjøkkenet er over dette så da berget jeg.