#11
 8,022     Bærum     0
Ang kurser til kjøkken virker det som det er konsensus om å ha utrolig mange kurser for å kunne kjøre micro, kaffemaskin, kjøkkenmaskin og vannkoker samtidig.

Hvor ofte gjør man egentlig dette?
Vi er en familie på seks, og har en eneste 16a på kjøkkenet. Komfyren går på egen kurs. Sier ikke at dette er optimalt, men sikringen har aldri gått. Er ikke storforbrukere av micro, men den tusler nå og går innimellom. Riktignok er det bare en bitteliten micro. Vannkoker går også jevnt og trutt, men alltid så kort at om noe annet skulle stå på så tåler sikringen noe overlast i en kort stund.

Oppvaskmaskinen settes stort sett på etter at måltider er ferdige, eller rett før leggetid,  og da er det ingen som bruker micro eller vannkoker uansett. Dette er dog ikke bevisst, det er bare slik vanene våre er.

Sikkert fint med egen kurs til alt, men kanskje lurt å tenke på familiens og egne vaner i forhold til hva som faktisk er påkrevet?

Skulle jeg pusset opp nå hadde jeg nok lagt opp en ekstra 16A, men noe mer enn det ser jeg ikke behov for her i huset i alle fall  Smile

  (trådstarter)
   #12
 208     0

Ang kurser til kjøkken virker det som det er konsensus om å ha utrolig mange kurser for å kunne kjøre micro, kaffemaskin, kjøkkenmaskin og vannkoker samtidig.

Hvor ofte gjør man egentlig dette?
Vi er en familie på seks, og har en eneste 16a på kjøkkenet. Komfyren går på egen kurs. Sier ikke at dette er optimalt, men sikringen har aldri gått. Er ikke storforbrukere av micro, men den tusler nå og går innimellom. Riktignok er det bare en bitteliten micro. Vannkoker går også jevnt og trutt, men alltid så kort at om noe annet skulle stå på så tåler sikringen noe overlast i en kort stund.

Oppvaskmaskinen settes stort sett på etter at måltider er ferdige, eller rett før leggetid,  og da er det ingen som bruker micro eller vannkoker uansett. Dette er dog ikke bevisst, det er bare slik vanene våre er.

Sikkert fint med egen kurs til alt, men kanskje lurt å tenke på familiens og egne vaner i forhold til hva som faktisk er påkrevet?

Skulle jeg pusset opp nå hadde jeg nok lagt opp en ekstra 16A, men noe mer enn det ser jeg ikke behov for her i huset i alle fall  :)


Her er du inne på noe jeg gjerne skulle visst, nemlig hva som er PÅKREVD. Jeg er jo enig med folket om at når man først tar kjøkkenet, så trenger man ikke kjipe på antall kurser, men dog trenger man ikke "skyte spurv med kanon". Det må jo finnes en gylden middelvei Smile
   #13
 1,519     Oslo     0

Her er du inne på noe jeg gjerne skulle visst, nemlig hva som er PÅKREVD. Jeg er jo enig med folket om at når man først tar kjøkkenet, så trenger man ikke kjipe på antall kurser, men dog trenger man ikke "skyte spurv med kanon". Det må jo finnes en gylden middelvei :-)

Om kriteriet for "påkrevd" er at sikringen ikke skal gå trengs neppe veldig mye. Det er ikke det samme som at det er en heldig løsning - simultankapasiteten på et kjøkken er ganske høy, f.eks er det ikke usannsynlig at stekeovn, oppvaskmaskin, koketopp og noen "benkeapparater" er i bruk samtidig. De kobler seg imidlertid inn og ut ganske hyppig, så det er kanskje ikke nok til at sikringen går.

Jeg har bodd i stor leilighet (135 kvadrat) med elektrisk oppvarming med 40A hovedsikring (ikke trefas en gang). Den gikk ytterst sjelden, til tross for at vi hadde varmtvann, induksjon, stekeovn, panelovner, vaskemaskin, tørketrommel, hjemmeunderholdning og alt det andre et moderne hjem inneholder.

Nå har jeg 3x100A på hovedinntaket til huset (sikret ned til 3x63A i skapet). Så "litt" mer spillerom nå.
   #14
 583     Auli     0
Jeg skal pusse opp kjøkken nå til våren.
Vi planlegger følgende:
1 kurs (20A?) til platetopp
1 kurs (16?) til komfyr, mikro og innebygget kaffemaskin (Disse går tilnærmer *aldri* sammen).
1 kurs (16?) til kjøleskap + oppvaskmaskin
1 kurs 16A?) til stikk, lys, squeezebox ++.

Dette er i mine øyne den gyldne middelvei. Det er godt med strøm for fremtiden, og samtidig på grensen til overkill i dag.
Signatur
   #15
 282     0
Se annen tråd om dette emnet her: http://www.byggebolig.no/index.php/topic,15065.msg285054.html#msg285054

Jeg ville lagt godt med kurser, så man kan benytte alle enhetene samtidig - og JA, jeg har hatt behov for det flere ganger ved juleselskap m.m. da går alle platene, komfyren, oppvaskmaskinen, vannkokeren, kaffetrakteren og microen samtidig....


1x25A Induksjonstopp
2x16A til to stekeovner
1x16A til micro
1x16A til lys og generell stikk i rommet fordelt ved spiseplass, ladestikk til mobiler, pc'er m.m.
1x16A til kjøleskap og fryser / kjølehjørne
2x16A fordelt på 3x doble stikk på hver kurs = totalt 6 stikk over over kjøkkenbenk til vannkoker, kaffetrakter, kjøkkenmaskin, m.m. f.eks. til høyre og venstre for oppvaskkummen
1x16A i reserve inni benken til Fremtidig Gasstopp/frityrsteker
2x16A til 2 stk. oppvaskmaskiner. - Utrolig deilig å ha en maskin med rent og en som går for å vaske det man nettopp har brukt.
1x16A til varmeovn/Varmekabler i rommet.

Da holder det en stund...

   #19
 8,022     Bærum     0
LOL. Bare 3x50A her. Det skulle gi en teoretisk effekt på rundt 86A enfas.

Hvis jeg ser på vintersesongen har jeg sikkert på varme som kontinuerlig drar 10A. Og så går det fort bort 10A til lys og annet forbruk. Da er det 66A igjen. Hvis jeg bare ser på et kjøkken alla det som er skissert så vil 3 stk 16A kurser gir 48A og hvis jeg skulle gønna på med en induksjonstopp på maks 25A så er jeg over dimensjoneringen for hovedsikringen.

Men klart - har man som sveitserhuset 3x140A er jo saken annerledes. Tror dog ikke det er helt representativt for gjennomsnittsboligen i Norge...
   #20
 25     rogaland     0
hihi...på kjøkkenet har me 15 A som er fordelt på både komfyr, vaskemaskin og tørketrommel, og 10A fordelt på lys på kjøkken og stove.

Må vente med å sette på tøy til etter me er ferdig å lage mat :p

Har 2 x 35A inn :p Gjett om eg gleder meg til nytt kjøken og nytt sikringsskap! Grin