227    12    0  

Overbelastning av hovedsikring?

 5     0
Hei! 

Først og fremst - jeg kan absolutt ingenting om strøm, ampere, watt og volt. Har prøvd å lese meg litt opp på forskjellig forum, men for en kontorrotte som meg er alt dette gresk.

Litt bakgrunnshistorie:

Vi bor i et hus fra ish 1975. Huset er ca 125m2 og vi er 2 stykk som bor her. I underetasjen har vi en varmepumpe og varmekabler i hall, på bad og på to soverom. I overetasjen er det kjøkken med komfyr/platetopp, vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin. For 2-3 uker siden ble vaskerommet i 2. etasje rehabilitert og det ble i den anledning installert varmekabler her også. 

I dag opplevde vi at hele huset plutselig ble mørkt. Første gangen på de tre årene vi har bodd her at dette har skjedd. Viste seg at hovedsikringen - type gammeldags skrusikring - hadde tatt kvelden. Da dette skjedde hadde vi både oppvaskmaskin og tørketeommel gående. 

For å fikse dette måtte vi tilkalle en elektriker som kunne komme med ny sikring. Han kunne fortelle at sikringsskapet virket veldig underdimensjonert da det er 35amp 1-fase. Når strømmen kom på igjen tok han en måling og så at vi brukte 34,3 amp. Jeg aner ikke hva dette betyr og er redd vi nå kommer til å slå ut hovedsikringen av den minste ting. Da han målte dette gikk hverken vaskemaskin eller andre elektriske husholdningsmaskiner. 

Bør jeg skru av alle varmekabler? Er 35amp alt for lite? Hva er alternativene her? Noen som har et godt svar?
Overbelastning av hovedsikring? - 1000009061.jpg - SandyMcPandy

HSt
   #4
 37,612     Lillestrøm kommune     0
Typeskilt er hva skapet er godkjent for ikke hva som er installert

Dere burde få undersøkt om dere kunne få lagt inn 3-fase og eller økt hovedsikringen

Ja dere bruker alt for mye strøm i forhold til størrelsen på hovedsikringen, dere burde kunne sjekke forbruk både på måleren eller i hvert fall ved å logge på nettselskapet sin hjemmeside

Start med å redusere temperaturen på gulvvarme det er varmepumper som må få maksimalisert varme

Ellers kunne et z-wave eller Zigbee system sørget for å sekvens styre noen av gulvvarme kretsene slik at de ikke står på samtidig men med er TS litt lite teknisk anlagt så er det spørsmål om hvor lett det er å programmere slik selv. Bytte termostater er elektriker jobb.
   #5
 152     0
Tre ulike fremgangsmåter:

Metode som har vært benyttet frem til nå er å unngå overbelastning. Ikke bruke for mange større forbrukere som varmepumpe, varmtvannsbereder , koketopp, stekeovn, vaskemaskin, tørketrommel samtidig.

Annet alternativ er å automatisere fordelingen. Fordeler belastningen utover i tid. Noen laster som varme i gulv, varmepumpe og varmtvannsbereder kan enkelt automatiseres. Vaskemaskin, tørketrommel, koketopp og stekeovn lar seg gjerne ikke styre automatisk.

Å oppgradere fra enfase til trefase og/eller større hovedsikring vil gi mer effekt tilgjengelig. Pris vil avhenge av hvor omfattende endringen er. Be om pristilbud fra elektriker, som undersøker med nettselskapet.

Skrusikringer kan tolerere overbelastning en kortere periode. Mulig har det fungert fint over tid pga overbelastning har vært kortvarig.
TSt
   #6
 14,998     0
Jeg har 48A  og har ikke opplevd problem men dette er 16A mer enn TS og tilsvarer 3680W.  Så hvis en kan oppgradere litt men ikke mye og det mangler 3 fas kabel inn til hus er dette en mulighet også.  Men jeg vil oppgradere til 3fas 64A  når sikringsskap skal rehabiliteres.  

På et større hus som ikke er bolighus som jeg drifter tok vi 3x63A hovedsikring en gang.  Det var når oljefyr var koblet ut og før varmepumper var i drift og vi hadde lånt el varmeovner.  Etter varme ble gjort om til varmepumper så har det aldri vært noe problem.  Men virker som om TS har en god del effekt i varmekabler som kan slå seg inn samtidig.
   #7
 25,077     Akershus     0
Jeg ser ingen plombering av disse sikringene. Da er det enkelt å bytte selv om det skjer igjen. Kjøp 35A sikringer på butikken. Skru av sikringsholderen, bytt sikringspatron og skrku godt til igjen.

Med 2*35A har du 230*35= 8,05 kW tilgjengelig. Det er ikke så mye.
Om du fikk oppgradert til 3-fase ville du hatt 230*35*1,73=14 kW En ser at med 3-fase får en nær dobbelt så mye, men i praksis noe mindre da en ikke klarer å belaste alle linjelederne likt og opp mot grensen på 35A

Å endre til 3*230V kan være enkelt dersom det er tre ledere i tilførselskabelen. En vet at den tåler 35 A. Den kan være tykkere og en kan gå opp i sikringsstørrelse. Dette må du få et firma til å vurdere.

Løsningen hos deg synes å være ganske umoderne. Innføring i metallrør til kombinert kortslutninsvern (KV) og overbelastningsvern (OV). I nyere løsninger står KV i stolpe eller gateskap og inntakskabelen går rett til hovedsikringsskapet uten dette svære støpjernsgreiene.

Du må se om det er gjort moderniseringer ute som gjør at du kan forenkle inne.

Første råd er å varme mest mulig med varmepumpe og unngå å kjøre for mange tunge laster samtidig - og ha noen skrusikringer i reserve.

Signatur

  (trådstarter)
   #8
 5     0
Hei!

Takk for gode og utfyllende svar!

Vi har kontaktet elektriker som skal få oppgradert og modernisert opplegget. I mellomtiden har jeg kjøpt ekstra sikringer og får passe på å ikke kjøre tunge laster 👍

Takk igjen!
TSt
   #9
 14,998     0
Pass på å skru godt til når en bytter. Er det ikke gjort det kan sikringer være varme så ikke "tøm" den ut i hånden. Gjerne koble ut automater med mye belastning på forhånd og koble de igjen etterpå.
   #10
 4,244     0
Gammeldagse sikringer som går pga overbelastning (og ikke kortslutning) vil vel alltid være varme, uavhengig av hvor godt de er skrudd til?