13,991    30    2  

Påkobbling av strøm til hus.

 131     Langtvekkistan     0
For en stund siden kjøpte jeg meg et lite gammelt hus jeg pusser opp.. Strømledningen inn til huset ble plukket ned da gammle eier ikke hadde betalt strøm regningen. Før jeg kjøpte huset forhørte jeg med e-verket om det ville bli dyrt å koble på strømmen igjen, noe det ikke skulle bli hvis ledningen fremdeles hang på stolpen (noe den gjør). Da jeg tok kontakt med everket igjen, så var det pluttselig ikke så lett å koble den på da det var litt for langt kabel strekk, slik at de måtte inn med en ny stolpe noe som iallfall tok 3 mnd. (kabelen har hengt på huset de siste 50-60 årene). Alternativet var å grave ned en kabel, jeg måtte selv koste kabel, rør graving og samt en el-boks (som skulle stå ute på veggen). Tenkte at så tykk 3-fas kabel sikkert kostet 1000 kr per meter, og at det sikkert var snakk om et strekk på 150 meter (pga noen tomtegrenser og sånt), så bestemte meg egentlig for å vente på stolpen. Tilslutt ble vi enige om at hvis jeg grav selv, til en trafo som stod litt lengre unna, skulle de dekke kabelen (hvis jeg kostet 110 mm rør, på egen tomt + EL-boksen). Nå har jeg gravd en 300 meter lang grøft (80 cm dyp og 60 cm bred), og hadde i dag besøk av elektrikkeren (han var gal tror/håper jeg ?) .

Første han sier er at skapet er for lite så det må byttes. Det var heller ikke jordfeilbryter på alle kurser så det måtte inn. Det var forsåvidt noe jeg hadde regnet med (de automatsikkeringene som sitter der nå er nok 10 år gammle, så klare for utskifting - sitter også jordfeilbryter til bad der).

Andre ting som ikke var i orden i henhold til kravene.
* Det manglet egen kurs til oppvaskmaskin.
* Det var ikke (max) 2.5 meter mellom stikkene på kjøkkenet (?)
* Ovnen hadde ikke egen 25A kurs + egen 16A kurs.
* Vaskemaskin hadde ikke egen 16A kurs.
* Kontaktene i stua manglet jording (i dekslene).
* Flere av lysbryterene var merket elko, men ikke den typen de brukte ?

+ MYYE mer jeg ikke klarte å få med meg (han skravla så synsykt mye og fort) .

Jeg driver å pusser opp bad og hadde lagt noen k-rør/fleksirør selv, det var ikke utført av en fagmann så det måtte trekkes på nytt (ikke noe forklaring på hva som var galt.). Lurte også på om han kunne titte på varmekablene, men de kunne han ikke godkjenne siden det var fra biltema. Jeg kunne heller ikke bruke gips under varmekablene, da det luktet så fælt hvis det gikk hull på membranen å gipsen ble våt . (trodde løpet var kjørt hvis det ble hull på membranen  (?)

Han lurte også på hvaslags belysning jeg skulle ha på badet og kjøkkene, da svarte jeg LED. Da fikk jeg beskjed om at det kunne jeg ikke montere selv, det var så livsfarlig at det måtte gjøres av en autorisert elektriker (det gikk så mye strøm i de ledningene osv...) Trafoene/switch mode supply'ene måtte stå i egene skap.. Han kunne gjøre det for 600 kr per spott + lampa, ledninger mva. osv..

Han ville også flytte sikringsskapet fra 2 etg ned i kjelleren. Det er fint når 80% av annleget er skjult, og jeg nettopp har rivd ned gips, paneler i hele 1 etg og lagt/mdf plater.

Her vi leier nå har vi hatt besøk av en trikker fra samme firmaet flere ganger, her tar det stadigvekk fyr i skapet (matingen til glassikkeringene som brenner), anlegget her er godkjent det (noe som er helt uforståelig for meg )

Er det noe påeng i å kontakte en annen elektriker, eller må vi følge alle kravene for ny bygg pga. den nye kabelen ? Sånn jeg skjønte det fikk ryker vi fort på 100-150 lapper her.

Btw dette er et snart 100 år gammelt hus, tipper ledningsnettet ble renovert en gang på 90 tallet.

   #3
 22,342     Akershus     0
Dette er egentlig et gammelt anlegg. Utkoblingen var midlertidig. Hvis du ikke endrer for mye på dette slipper du å gjøre alt det som forespeiles.

Hvor er "langtvekkistan"?
   #4
 483     trondheim     0
Tror du gjør lurt i å benytte deg av noe andre ja. Hørtes litt vel overivrig ut han du har fått, hehe.
Signatur
   #5
 5     Levanger     1
Jeg er selv elektriker med fagbrev, og for å si det sånn så bør du kontakte et annet firma, for det den såkalte elektrikeren du har hatt i hus sier er jo bare tull. Han refererer til forskrifter som gjelder NYE anlegg registrert etter 1/1 -11, og disse forskriftene gjelder selvfølgelig ikke for eldre hus. Elektrikeren som utfører arbeidet kan faktisk selv velge om han vil bruke nye forskrifter eller såkalte "forskrifter fra byggeår" om han skal gjøre arbeid i huset ditt, så lenge det ikke er snakk om totalrenovasjon selvfølgelig, da vil det jo være naturlig å følge de nyeste forskriftene for å få et best mulig elektrisk anlegg.

For å ta noen punkt:

Jordfeilbryter er ikke KRAV på samtlige kurser dersom det er en gammel installasjon, det er kun på bad og utvendig installasjon det er KRAV om jordfeilbryter.

Egen kurs til oppvaskmaskin er heller ikke noe KRAV, men det er kjekt å ha. Det som var veldig vanlig før i tiden var å kjøre komfyr og oppvaskmaskin på en felles 20A kurs, (evt. VVB). Dette er ikke ulovlig så lenge det tilhører en gammel installasjon. Vanlige stikkontakter (f.eks til oppvaskmaskin) er kun godkjent opp til 16A, det er derfor ikke lov å utføre denne typen installasjon den dag i dag.

Å ha en "max-avstand" mellom stikkontakter på kjøkken er bare tull. Dette er selvfølgelig helt opp til kundens ønske. I de nyeste forskriftene står det derimot en del punkter om minimum antall stikkontakter pr påbegynte kvadratmeter gulv i forskjellige rom, og minimum antall stikkontakter bak hver plass det skal stå TV apparat, og en del andre "praktiske" ting, men dette er jo for å sikre forsyningen med fast installasjon for å slippe skjøteledninger. Men fortsatt ikke krav på gamle installasjoner uansett om det er oppussing.

Ingen krav til jording i stikkontakter på stue så lenge det er gammel installasjon.

Så lenge lysbryterne er CE merket og godkjent, har det vel ingenting å si hva de er merket med.




   #6
 3,109     Norge     0

Elektrikeren som utfører arbeidet kan faktisk selv velge om han vil bruke nye forskrifter eller såkalte "forskrifter fra byggeår" om han skal gjøre arbeid i huset ditt


Dette er sikkert rett, men som kunde kan du bestemme om du vil bruke en slik handtverkar.
   #7
 5,111     Sørnorge     0
Om man bygger på et gammelt hus, er det gamle eller nye forskrifter som da gjelder?
F.eks. om man bygger ut stua - trenger man da et minste antall stikk pr m2? Gjelder det da pr "ny m2", eller gjelder kravet for hele rommet?

   #8
 5     Levanger     0
Så lenge det blir registrert som nytt tilbygg så vil nye forskrifter automatisk bli gjeldende. Har ingenting å si om du "utvider" et rom, det er like fullt et nytt bygg, ergo nye forskrifter.
   #9
 314     0
Hvis du bygger om "i større grad", så vil nye forskrifter gjelde.
Altså, dersom du skal legge opp nye stikk i hele stua, så gjelder nye forskrifter.
Dette er en vurderingssak for elektriker

Angående varmekabler fra Biltema, så er jeg helt enig med han..


Du bør uansett gå til 2-3 bedrifter, og be om pristilbud. Mye enklere.
   #10
 5,111     Sørnorge     0

Så lenge det blir registrert som nytt tilbygg så vil nye forskrifter automatisk bli gjeldende. Har ingenting å si om du "utvider" et rom, det er like fullt et nytt bygg, ergo nye forskrifter.


Men i hvor stor grad gjelder de nye forskriftene? F.eks stua der jeg bodde før - 5x7 meter og kun 4 enkle stikk uten jord. Om man bygger på slik at stua blir 7x7m, så har man bygd på 10m2. 10m2 skulle vel kreve to doble stikk(?). Eller blir det slik at hele stua blir omfattet av de nye kravene, slik at man må kable opp hele rommet på nytt? Holder det evt å henge de nye stikkene på eksisterende kurs, eller må man trekke opp nytt fra skapet, med jording og jordfeilbryter?