186    2    2  

Punktplasseringsmøte med elektrikeren

 7     0
I forbindelse med total omlegging av elektrisk opplegg, skal jeg snart ha punktplasseringsmøte med elektrikeren. Har noen erfaring fra et slikt møte? Hva må jeg ha tenkt på på forhånd?

   #1
 1 353     0
Du bør vel tenke hvor du skal ha ting som trenger strøm, alt fra vaskemaskin til tv og lamper, lønner seg å ha mange nok kontakter, blir som regel for lite uansett.
Du slipper skjøteledninger om du treffer riktig.
   #2
 305     2
Her kan du legge innsats nå, og spare masse irritasjon (og skjøteledning) senere.

Møblering - stikkontakter i forhold til sofa og seng og alt annet.
Lading - hvor lader dere mobiltelefoner og nettbrett. Hva med å installere en eller flere USB-lader i veggen, det gir brannsikker lading (usb-ladere fastinstallert i veggen gjør at du slipper å bruke brannfarlige ladere).
TV og dekodere - hvor skal dette stå? I dag og kanskje om noen år?
Hjemmekontor med PC og datautstyr - stikkontakter og evt nettverk?
Fiberinntakt og ruter - hvor og kanskje med overspenningsvern?
Panelovner eller varmepumpe - planlegg nå og få disse på rett plass, også i forhold til andre møbler
Juletre og juletrelys
Tekniske apparater på kjøkken - hvor?
Skotørker
Vaskemaskin og tørketrommel

Antall stikkontakter: hvis du legger opp til fast lys (integrerte spotter eller lysskinner), så trenger du ikke så mange stikkontakter. Har du sentralstøvsuger så trenger du heller ikke så mange. Men det er et lovfestet minimumskrav pr rom, som elektriker kan fortelle.
Vi bygget hus for mange år siden og tok kraftig i med stikkontakter. Så tenkte vi ikke på at vi samtidig la opp til fast lys i nesten alle rom og sentralstøvsuger. 3/4 av alle stikkontaktene i huset har stått ubrukt.