33,990
23
7
Skifte automatsikring
3
2
Hei.
Opplevde i går at automatsikring på komfyrkursen koblet seg av, for så å ikke ville vippes opp igjen, selv etter at hovedsikring ble slått av. Sånn jeg forstår det kan dette bare bety at sikringen er kaputt?
Kan jeg i så fall selv bytte ut kaputt sikring med ny (samme 16A strømstyrke)?
Opplevde i går at automatsikring på komfyrkursen koblet seg av, for så å ikke ville vippes opp igjen, selv etter at hovedsikring ble slått av. Sånn jeg forstår det kan dette bare bety at sikringen er kaputt?
Kan jeg i så fall selv bytte ut kaputt sikring med ny (samme 16A strømstyrke)?
(og i tilfelle du ikke tuller, NEI du kan IKKE rote rundt i sikringsskapet selv)
bare vent litt, så kan du vippe opp igjen, må avkjøle seg
- men du burde få sjekket om du evt har en jordfeil på kursen
hvis du nylig har byttet komfyr eller noe er endret, så har du kanskje for liten kurs ?
- burde ikke røre i sikringskapet : )
Noen automater detter ut i en mellom stilling mellom av og på og må trykkes i av posisjon før de kan legges inn igjen, noen jordfeilautomater har delt automat og jordfeil del, da må jordfeildelen resettes før du får lagt den inn igjen.
Så hvilken type automater/jordfeilautomater har du?
Sikringen kan være slapp, noen ganger kan man være heldig å få den til å henge etter gjentatte forsøk.
Det er verken lov eller fornuftig å gjøre noe på det faste el anlegget som ufaglært, inkludert sikringsskap.
Elektrikerne på forumet er sjelden frekke, det er stort sett andre som pisker opp den stemningen.
Det stemmer, dette skjedde etter at vi anskaffet ny stekeovn med en maksimal effekt på 3200W - så hvis ikke regnestykket mitt er helt på villspor så skal 16A være mer enn nok (3200W/230V = 13.9A)?
Ovnen fungerte bra de første par dagene på den overnevnte kursen, før da sikringen som nevnt ikke ville vippes opp igjen. Vi testet ovnen på en annen ledig kurs (16A til lys og stikk) og dette fungerte fint.
Bryteren på sikringen er som noen av dere nevner noe slarkete, ved at den hverken står av eller på. Skal forsøke igjen nå som den har vært avkjølt et par dager. Igjen, takk!
Ellers ville jeg tro at den er kald nok til gjeninnkobling etter en time uten belastning, trolig før det og.
Problemet mitt er relativt sammenfallende med trådstarter sitt.
Vi har et relativt gammelt hus, men i forbindelse med oppussing i 2006-2008 omtrent, ble det satt inn nytt sikringsskap med automatsikringer, og det ble lagt opp noen nye kurser, primært til kjøkkenet.
Alt har ruslet og gått fint siden, av og til har sikringer gått som følge av overbelastning (2200w støvsuger er ofte synderen).
I dag kom vi ned til mørkt kjøleskap, som vi fikk koblet over på en annen kurs, heldigvis.
Jeg har koblet fra alt som stod på den gjeldende kursen; kjøleskapet, en microbølgeovn, en tv, mobillader. I tillegg er det på kursen "hardkoblet" belysning på kjøkkenet, både i tak og under benkeskap, og begge disse "lyskursene" har dimmere og hver sin dimmekontakt.
Dimmebryterne er av typen hvor man trykker inn for å slå av/på, deretter dreier på hjulet. Jeg vet derfor ikke ut ifra bryteren om den er av eller på, men har forsøkt uten hell å vippe sikringen opp, den spretter umiddelbart ned igjen, for så å trykke én gang på hver av dimmerne og så forsøke sikringen igjen med samme resultat.
Jeg opplever ingen smell eller annet fra sikringen, den bare "detter" ned igjen.
Er det da sannsynlig at det er sikringen i seg selv som det er noe feil med?
Det virker ikke mulig for meg å dytte den lenger ned i "ned-posisjon".
Legger ved et par bilder og en liten videosnutt, så håper jeg på hjelpsomme innlegg.
Dette passer selvsagt litt dårlig på en lørdag, og i morgen skal vi ha gjester, men jeg skal vel alltids klare å koble om på andre kurser det som måtte trengs (og stearinlys er jo koselig...)
Mvh
Christopher
Link til video:
http://youtu.be/Di42spKU4qI
Da blir det elektriker til uka, ja.
Er dette noe som "bare skjer", eller har elektromontøren som var her ikke gjort en 100% jobb?
I mitt amatørsinn tenker jeg at om først jord er på plass på skikkelig måte, så skal det liksom ikke forsvinne helt eller delvis..?
Ser vi for oss mange timers jobb i feilsøking, eller vil en elektriker mest sannsynlig raskt finne feilen og raskt kunne fikse den, tror du/dere?
Jordfeil innebærer ikke at jord er borte. Tenk deg at du har masse apperater på kjøkkenet med metalloverflate. Alle disse flatene er hardkoblet til jord eller via jordet stikk til jord.
Så oppstår en feil ved at en av faselederne får kobling til metallet, dvs jord. Noe strøm forsvinner til jord og jordfeilfunksjonen i sikringen slår ut strømmen.
Slik jordfeil kan være slurv fra elektrikker f.eks ved at en ledning ikke har vært skikkelig festet. Det kan også oppstå ved at det skjer en isolasjonsfeil i et apparat. Derfor er første test å frakoble så mye apparater som mulig. Her er det kanskje feil i et jordet lysarmatur, neppe i dimmer.
Du kan forsøke å fjerne alle lyspærer/lysrør (uten at jeg har tenkt på om det bringer deg noe videre)
Under overskapene, derimot, har vi 12V-spotter som naturlig nok styres av en trafo/boks.
Disse pærene går støtt & stadig - de er rimelige men det er jo litt kjedelig likevel.
Planen min har vært å bytte trafo til noe som kan ta (dimbare) LED-pærer, både da jeg vil tro disse vil vare mye lenger men også fordi i dag så blir faktisk overskapene varme inni dersom spottene står på fullt (som de ofte gjør gjennom den mørke årstiden).
Jeg mistenker derfor at det er koblingsboks/trafo til spottene under overskapene som kan være en synder her, så kanskje jeg bare skal legge inn et bytte av denne i samme operasjon? Er vel kanskje fortsatt en elektriker-jobb, eller kan jeg gjøre sånt selv?
Feilen ligger nok en annen plass.
Hvis du har utelys på denne kursen, slå av bryteren for utelyset.
Noen andre stikkontaker som kan gå på denne kursen som du ikke har fått plugget ut utstyret som er koblet til (sjekk naborom)
Slik som det ser ut vil jeg tippe automaten (har vært borti endel defekte møller / eaton vern).
Hvis det ikke er vernet (noe som en innleid trikker vil kunne sjekke veldig kjapt) så må du beregne litt tid til feilsøking. Litt avhenning av størrelse av kursen og omfang så går det fort to - tre timer. Alt ettersom hvor heldig man er når man begynner og skru opp stikk / brytere og måler hver sin rettning etter feilen.
Mange slike lamper er merket "maks 10W" og kan smelte dersom man benytter 20W.
Primærside av trafo må kobles av elektriker med mindre den leveres ferdig med plugg fra produsentens side. Effekten må også være maks 200VA.
Bildet er ikke trådstarters; tråden ble "hijacket" i innlegg #12.