114    4    3  

Støy fra stålrør i vegg

 2     0
Hei. Vi fikk totalrenovert kjelleren nå nylig. Da fikk vi ført ned trefase til et nytt underskap fra hovedskapet i andre etg. Første del av trefase går i hvert sitt stålrør fra skapet oppe og over til korrigerte i etg skillet første/kjeller. En fase per rør, 63A sikring. 
Vi hadde fire 16mm rør som kom ned og det ene ble brukt som jord. Problemet nå er at det støyer ganske mye fra veggen i første og andre etg der disse stålrørene ligger. Jo høyere strømforbruk i kjeller, jo mer during kommer fra veggen. 
Har sjekket jording, og alle rør er godt jordet til stålskapet oppe. Er det bare å åpne opp veggen i første og andre og skru fast de gamle trekkerørene eller trengs det større inngrep?
Noen som har gode tips til å eliminere denne 50hz støyen? 

   #1
 3 823     OSLO     2
fasene kan ikke være i forskjellige rør, må være i samme rør!

har vært borti det samme problemet før, vi måtte rydde opp etter en tidligere elektriker som hadde gjort den feilen der.
da måtte vi legge åpen kabel fra skapet i 2etg, via loftet, på utsiden av huset, og ned i kjelleren til underfordelingen der
   #2
 255     Nord-Jæren     0
Stålrørene dine ender opp som hvert sitt trafoblikk i en ringkjernetransformator (der selve trafoen er smultringformet og ledningene er viklet rundt smultringen) eller ringkjerneinduktor (spole med kjerne, se bilde under). I dette tilfellet er hver leder da viklet 1/2 gang rundt blikket (går gjennom, grønn ring på bildet). Da magnetiseres hvert rør med et pulserende magnetfelt, og tiltrekkes/frastøtes hverandre med 50Hz. Så får dette alt av plater og stendere som det er festet i til å vibrere tilsvarende.


Løsninger:
- Best: Bytte til plastrør, eller som @alt_er_mulig skriver over putte de i ett felles stålrør (da blir summen av strømmene gjennom røret null, og ikke noe magnetfelt oppstår.
- Alternativ dersom det er mulig (og du ikke vil involvere elektriker): Øke avstanden mellom rørene til 2-3 ganger rør diameter. Da vil de fremdeles være magnetiske, men ikke påvirke hverandre i like stor grad. Trolig vil dette redusere problemet betraktelig, men ikke eliminere det helt. Om rørene kun står fritt i vegg og du ikke får skilt dem der de går gjennom svill/stender, kan du sprike de litt med f.eks. en isoporkloss (aller helst hardpresset mineralullplate, eks. 20mm glava trinnlydplate i stabel) der det går og se om det hjelper. 
(- Om du først har åpen veggen, pass på at hulrommet er fylt med mineralull (ikke overfyll). Da demper du også resonanskassen (gitarkassen) til veggen, slik at denne (og alle andre) ulyden ikke får svinge fritt (og forsterkes) der. Uisolerte hulrom med tette platelag er en uting i boliger, og bør generelt unngås. Hjertesukk fra en som jobber med lyd)

Edit: Jeg får ikke til å lenke til deg, @alt_er_mulig. I det jeg skriver inn underscore forsvinner dialogboksen for å lenke. Vet du en mulig fix?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 2     0
Takker for svar. Da får vi se hvor mye vi gjør før vi pusser opp gangen der rørene går. Blir nok til at vi bytter til plastrør fra bunn til topp. Var det jeg fryktet, med hadde håp om at det kunne jordes eller noe som en midlertidig løsning. Tror ikke fruen hadde vært fornøyd med en åpen vegg + støy.
   #4
 3 823     OSLO     1
ja, få inn 40 eller 50mm plastrør, fra tavle til tavle, som du kan tre kabel eller PN i