#1681
 2,856     0

Kjøkkenwattmeter forsvant vel for ca 50 år siden. Hva var nominell spenning da, 220/380?

Ja. Det er mindre enn 50 år siden vi gikk over fra 220/380 til 230/400, men nøyaktig hvor lenge vet/husker jeg ikke.

   #1682
 90     0
Ja, jeg har ikke levd så lenge at jeg har erfart 220V så det vet jeg ikke.

Jeg totalrenoverer et hus fra '67 og der var det wattmeter på kjøkkenet. :)
   #1683
 25,351     Akershus     0
Rødboka 1977 bruker 220 i noen få eksempler. Ser ingen definisjon av nominell nettspenning.
Signatur
   #1684
 7,686     Bærum     0

Så den brukes kun til måling av strøm gjennom en krets, skal det aldri kobles noe last til(annet enn måleinstrument)? Noen fordeler med denne metoden i forhold til et vanlig amperemeter som kobles i serie eller tangamperemeter, siden dette tydeligvis blir brukt enkelte steder?
Tangamperemeter er en strømtransformator hvor du kan åpne kjernen. Lederen du måler er primærviklingen i transformatoren.
   #1685
 967     Stavangerområdet     0
Her var det 220V og wattmeter på kjøkkenet. (Og 400V TN-C-S inntak). Anno 1974.
   #1686
 101     0
Ved fasekompensering senker vi den reaktive effekten, vil dette føre til noen endring i styrken til magnetfeltet? Mao. Har størrelsen på den reaktive effekten noe å si for magnetfeltet, eller vil det forbli uendret hvis man øker cos phi fra 0,85 til 0,98, er det viktige at det kun er noe reaktiv effekt for å skape magnetfeltet?
   #1687
 25,351     Akershus     0
Du må tenke på hvor du reduserer den reaktive effekten. I utgangspunktet trekker motoren din reaktiv effekt fra kraftverket og du kan måle det på inntaket. Kraftverket får ohms tap i sitt nett. Setter du opp et kondensatorbatteri hjemme, vil den raktive effekten sett ved inntaket synke, men ikke målt ved motoren.
Signatur

   #1688
 101     0
Hvordan kan den reaktive effekten forbli uendret ved motoren hvis den ikke lenger går igjennom tilførselsledningene og inntaket?

Et annet spørsmål:
Rundt en leder som fører en strøm er det et magnetfelt, vil det si at det må være noe reaktiv effekt i kretsen, eller dannes dette magnetfeltet rundt lederen av kun aktiv effekt(cos phi 1)?
   #1689
 25,351     Akershus     0
Vi ser bort fra transiente forhold. Reaktiv effekt vil opptre mellom kondensator og motor. I et tapsfritt system vil du ikke se dette på inntaket. I et virkelig system vil du se litt, det er det som forsvinner i ohms tap i ditt system.

Et rett ledningspar vil ha noe kapasitans og induktans. Ved 50 Hz er det vanligvis neglisjerbart innenfor ditt inntak. På høyeffektoverføringer innfører en fasekompensering og faseomkasting for å utjevne dette.
Signatur
   #1690
 967     Stavangerområdet     0
Magnetfelt oppstår alltid når det går strøm i en ledning. Punktum.

Den reaktive effekten i en AC-kobling er koblet til hvor mye induktans magnetfeltet ser, dvs. hvor mye det motsetter seg endringer i magnetfeltet/strøm. Induktans er en måte å lagre energi. Når systemet motsetter seg en endring i strøm, må man bruke energi for å "lade" opp induktansen. I AC vil da denne energien leveres tilbake når man endrer strømmen andre veien. Denne "oppladingen" og "utladingen" av magnetfeltet er denne reaktive effekten man ser og den gjør ingen arbeid fordi man pendler mellom lagret magnetisk og elektrisk energi. Men den øker strømmen i kabelen og dermed ohmsk tap (med faktor I*I*R). Ved å koble på en kondensatorpakke på en motor f.eks. kan man få denne reaktive effektlagringen til å pendle mellom å være lagret som magnetisk energi og som kapasitiv energi i kondensatorene.