#711
 22,342     Akershus     0
Dette er strømmen vernet skal løse ut på etter en time med overbelastning.

Dette er vanligvis 10-90% høyere enn den nominelle verdien på vernet.

   #712
 447     Norge     0
Dvs hvis en 10A sikring har  I2 på 1,45 så skal vernet garantert løse ut ved 14,5A belastning innen en time.Det er derfor noen produserer automater med lavere I2 nå for å fortsatt kunne bruke aktuell kabel,bare med lavere overbelastning/varmgang i kabelen.kort fortalt.
   #713
 44     0
Har et spørsmål angående TN-nett.
Leste at en av fordelene med TN-nett er at fordelingsnettet kan ha et mindre ledertversnitt(som igjen gjør det billigere) fordi strømmene blir lavere i når det er 400V.
Vil ikke strømmen kun bli mindre når man benytter seg av de 400V (slik som motorer), noe som er meget sjelden i boliger? Og dessuten, er det ikke den totale effekten som er avgjørende for hvor varm lederen blir, ikke kun størrelsen på strømmen?

Har også hørt at det ikke er nødvendig med jfb på TN-nett(ihvertfall før). Hvorfor?
   #714
 7,686     Bærum     0
Ikke helt lett å forklare uten en tegning. I TN-nettet kan du tenke deg at lastene er koblet i stjerne mens de i IT-nett er koblet i trekant. Du kan Google dette så finner du sikkert en tegning. Det er riktig at det er effekten som omsettes i kablene som skaper varme. Imidlertid er motstanden nærmest konstant så det er størrelsen på strømmen som bestemmer effekten. P= I*I*R. I et TN-nett er nøytrallederen koblet sammen med jordleder. Blir det jordslutning fra aktiv fase får du kortslutning og sikringen vil gå.
   #715
 4,387     0
Strømmen blir lavere i fordelingsnettet. Strømmen for å overføre en gitt effekt ved 400v  blir bare 58% sammenlignet med 230v.   
Når du er nede på kursnivå vil begge systemene overføre 230 v og strømmen vil bli lik enten tilførselen er IT eller TN. Dette gjelder enfas/ tofsas.
Trefasebelastningene på TN vil trekke bare 58% kontra 230v. 

Varmeutviklingen i en leder er bestemt av strømmen i lederen. Enkelt uttrykt som motstand i lederen x strømmen x strømmen. 

Før regnet man med at jordfeil i TN anlegg ville løse ut sikringen. Nå kreves det jordfeilbryter på nesten alt der vanlig dødelige har adgang.     
   #716
 44     0
Ok, men si det kun brukes 2-fase i leilighetskomplekset, skal tversnittet være det samme på TN som på IT-nett, da?
   #717
 7,686     Bærum     0
Hvis du med tofase mener kobling mellom faselederne i et TN-nett vil du få 400V i kontaktene. Tror ikke det er noen leiligheter som har det. Ellers er det vel samme tverrsnitt i TN-anlegg som IT-anlegg i spredenettet i huset.

   #718
 4,387     0
Tofase er ikke vanlig i TN. Hvis du mener to ledninger inn, en fase pluss PEN-leder (kombinert N og PE leder)  så vil det måtte dimensjoneres som om det var IT 230v.
Det er kun der du har belastning på alle tre fasene at strømmen minker og tverrsnittet kan reduseres.   
   #719
 22,342     Akershus     0

Tofase er ikke vanlig i TN.

= 400V i det vanlige fordelingsanlegget.

Ledninger dimensjoneres etter strømmen som går igjennom dem. Det er derfor fordelingsnettet har spenning på 100vis av kV for å kunne ha nogenlunde tunne ledere og minske tapet i overføringen.