22 008    48    1  

Teoretiske elektro spørsmål

 4     Norge     0
hei, jeg vet ikke om dette er akkurat det rette stedet å stille disse spørsmålene, men jeg prøver likevel! :)
Jeg skal besvare disse spørsmålene, men forstår visst ikke så mye... Noen som vil hjelpe meg til å forstå?:)

1. Hvis spenninga konstant er 230V hjemme, hva skjer med strømmen i en av strømkretsene hjemme når motstanden blir redusert? og hvordan bruke Ohm's lov til å forklare?

2. Hvorfor er strømmen hjemme vekselstrøm, og ikke likestrøm?

3. Hva menes med at en stikkontakt er jordet? Og hvorfor er det viktig at stikkontakter på bl. a bad og kjøkken er jordet?

4. Hva skjer egentlig inne i et adapter?

   #2
 938     0
1 : Ohm var ingen dum mann han serru, Han sa at U = I * R ( Spenning = Strøm * Motstand ), så da klarer du vel matten selv..

2 : Akkurat hvorfor er jeg faktisk litt usikker på, men en tanke er jo at 16A DC dreper deg Smile  Sikker tnoen elektrikkere her som vet dette bedre.

3 : At en stikkontakt er jordet betyr at den har jord. Idag skal hele huset være jordet. Spesiellt viktig er det på våtrom som du sier. Da feil jording der kan føre til at kveldsdusjen ikke blir like trivelig :)

4 : Det spørs hvilket adapter det er det Smile Fins jo bare 1^10^999999999 forskjellige adapter ute å går. Men noe vanlig er jo er strømadapter, dette tar somregel 230VAC ned til si 19VDC som din laptop bruker for å lade seg...
   #4
 239     0
Når motstanden minker, øker strømmen. Se Ohms lov som er beskrevet over.
Det er viktig at stikkontakter har jording, hvis det blir jordfeil på et apparat vil feilstrømmen gå i jordlederen og ikke gjennom deg som person hvis du tar i apparatet samtidig som du tar en annen plass som er ledende. Strømmen tar alltid den korteste veien.
Det som skjer i et adapter er at 230v går inn på adapteret, inne i adapteret blir spenningen transformert ned til f.eks 12V og likerettet. Dvs. at det kommer likestrøm ut isteden for vekselstrøm. Elektroniske komponenter liker ikke vekselstrøm.
   #5
 471     Eide på Nordmøre     0
Strømmen i hjemmet er vekselstrøm fordi det er best egnet for overføring over lange avstander, altså fra kraftverket til hjemmet. Ved bruk av likestrøm vil effekttapet i overføring blitt så stort at vi måtte ha hatt et kraftverk i hvert eneste nabolag.
PS: Jeg er ikke elektriker, men jeg mener å vite at dette er hovedårsaken til at det brukes vekselstrøm i kraftnettet.
Signatur
   #6
 21 485     Enebolig     0

Sopp, hvor er du???  ;D


Hæ, gikk jeg glipp av noe  ;D Måtte ha en pølse skjønner du.

1. Svaret er gitt ved ohms lov. Når motstanden minker, så øker strømmen. For å finne ut hvor mye strøm et apparat bruker, så tar man spenningen og deler på motstanden. En varmekabel på 75 ohm trekker da 230\75 = 3,067 ampere.

2. Man distribuerer vekselstrøm blant annet fordi den er grei å transformere opp og ned til andre spenninger. Det var Nikola Tesla som "vant" strømkrigen mot Edisons likestrøm. Likestrøm brukes likevel ofte i sjøkabler fordi tapet er mindre, men det kreves kostbart utstyr for å omforme det til vekselstrøm.

3. Greit forklart av volt. Når man tar på et apparat med jordfeil, så er det kjekt at jordlederen av kobber leder bedre til jord enn selve kroppen. Grunne til at det før var jord kun på bad og kjøkken er at det er større sjans for ledende omgivelser pga vannrør, fuktighet osv.

4. Det man kaller adapter er som regel en liten trafo som transformerer ned spenningen til laptoper, mobiler osv.
   #7
 22 853     Akershus     0

Strømmen i hjemmet er vekselstrøm fordi det er best egnet for overføring over lange avstander, altså fra kraftverket til hjemmet. Ved bruk av likestrøm vil effekttapet i overføring blitt så stort at vi måtte ha hatt et kraftverk i hvert eneste nabolag.
PS: Jeg er ikke elektriker, men jeg mener å vite at dette er hovedårsaken til at det brukes vekselstrøm i kraftnettet.


Som sopp også nevner: dette er delvis feil. Tapene i en DC overføring er mindre enn i en vekselstrømoverføring. Det er derfor det benyttes DC f.eks. mellom Kristiansand og Europa.

Vekselstrøm har imidlertid mange fine egenskaper: den er billig å transformere opp til høyere spenning og derved mindre tap og den er greiere i forbindelse med mange motorer. Strømmen skapes i dag også som AC i alle kraftverk og det trengs dyrt omformerutstyr for å lage DC og for eventuelt å "transformere" den opp til en høyere overføringsspenning.
Signatur

   #9
 938     1
Skal du dra den skikkelig langt med å rekne på ohms lov da, så kan du innføre vinkler på strømmen siden det er AC, da får du skikkeli hårete og fine svar Smile

Å for å ikke snakke maanage sider med rekning Smile
   #10
 1 307     Hardanger     02. Man distribuerer vekselstrøm blant annet fordi den er grei å transformere opp og ned til andre spenninger. Det var Nikola Tesla som "vant" strømkrigen mot Edisons likestrøm. Likestrøm brukes likevel ofte i sjøkabler fordi tapet er mindre, men det kreves kostbart utstyr for å omforme det til vekselstrøm.
Ville det vært noen fordeler/ulemper med å ha likestrøm i hus?
Signatur