136    11    0  

Tilførsel til garasje med utleie

 286     Trondheim     0
Hei
Jeg skal bygge garasje med leilighet på toppen. 
I kontakt med nettleverandør så får jeg opplyst at jeg har en tilførselkabel som har 80A - 32kW.

De foreslår å legge om kabelen slik at den går til garasje og så videre til hovedhuset som har hovedsikring på 63A. 3x230v 

Leiligheten er 60kvm ca. Garasje vil være koblet til hovedhus.

I mitt enkle hode så går ikke dette. Vil det si at hybel sitter igjen med 17A hovedsikring? 

De skriver også at om samlet A er over 100A så må det trekkes ny kabel. 

TSt
   #1
 14 038     0
Dere vil ikke benytte så mye så felles fordeling på 3x63A  vil normalt holde mere enn nok.  

Men en trenger ikke sette så stor kurs på fordeling i garasjen.  Skal det være egen strømmåler så det blir eget abonement her ? Eller blir hovedhuset koblet på som en underfordeling ?  Anbefaler et lite skap på loftet i garasjen med lokal fordeling.  Der holder det sikkert med 3x32A f.eks. eller 3x48.  Da klarer ikke denne under noen omstendigheter å på egenhånd ta hovedsikring som plasseres i garasjedelen nede.  Skal det være separate målere så fordeler en med 3x32A her og 3x63 i hovedhuset som før.  I sum under 100.  

Så det som er foreslått er veldig fornuftig.  Noen avklaringer fra TS som kanskje er gjort men som ikke er med her trengs bare. 
   #2
 24 227     Akershus     0
Du har sjekket at det er tillat med to boenheter på eiendommen?

Litt pussig at ikke netteier begynner å prate om utvendige målerskap her.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 286     Trondheim     0
Takk for svar kjapt svar!

Hvordan terminologien er er jeg ikke sikker på.
Kabel som går til hovedhus i dag. Kappes sikkert og festes til skap i garasje. Så går det fra skap til hovedhus. Skap i garasje har da egen måler og abonnement.
Garasjedelen kobles til hovedhus.
Eventuelt så kan man kanskje flytte måleren i hovedhus ned i skap ved garasje, slik at jeg ikke trenger å trekke kabel fra hovedhus til garasjedel?

Så en 80A kabel kan belastes opp til 100A? Og hvordan beregnes de 32kw på 80 A? Dette har kanskje noe med trefas å gjøre?

Kan værre at det er snakk om utvendig målerskap, men står ikke konkret.

Ang to boenheter. Tomten er uten reguleringsplan, så tror det skal gå greit.

   #4
 340     0
"tror det skal gå greit"

Har du ikke sjekket med kommunen? Er jo søknadspliktig med ny boenhet.

Eller har du startet med å finne ut av strømmen?
   #5
 24 227     Akershus     0
80A, 3*230V, IT nett: 80*230*1,73=32 kW.
Signatur
TSt
   #6
 14 038     0
Tolker at E verket tåler en viss overbelastning når de skriver at det kan benyttes installert 100A i sum uten at det trengs ny kabel.  Men 80 vil være mer en nok for begge også regner jeg med.  Tilkoblingsavgift for vann / avløp kan komme i tillegg.  Sak  i dagsavis i dag om kr 200 000 for å koble til WC et sted.  

En må som andre påpeker mimimum søke og så avhenger det av om en må ha dispesasjon eller ikke hvis reguleringsplan eller større plan i kummune sier noe om boenheter.  

På strøm må en beregne å få krav om to utvendige målerskap.  De er ikke gratis.  
   #7
 24 227     Akershus     0
Netteier har litt varierende tilnærming. En kan ende opp med to stikkledninger, to målerskap, to strømabonnement. Masse styr ved inn og utflytting.

Personlig ville jeg sett på, å mate garasjeleoligheten fra hovedhusets 3*63A, ev med en undermåler. Da står en friere mhp ut og innflyttinger og en involverer ikke netteier. Ev også enklere å overta det selv om en stund. Står mange sokkelleiligheter tomme her omkring. Utleie er ikke SÅ morsomt.
Signatur

TSt
   #8
 14 038     0
Ulempen nå er at en har varierende strømpris så hvis leieboer alltid bruker masse strøm når den er dyrest så vil en betale for dette. I tillegg så er ikke denne løsningen helt etter boka. På studenthybler med 4 stk pr etasje og felles kjøkken er det 5 strømmålere. Men det blir i overkant men netteier har krevd dette.
  (trådstarter)
   #9
 286     Trondheim     0
Tja. Jeg har ikke gjort dette før, så yndersøker litt npr ting dukker opp. Skal få hørt litt med kommunen. Mulig jeg må flytte meg litt unna kommunal vei også.

Det blir ikke et rimelig prosjekt, men hadde vært digg med dobbelgarasje og skattefri inntekt om noen år. Snarere fganske mange år, før det er nedbetalt. Men tenker det er greit med eget abonnement på strøm
Takk for beregning på effekt, KjellG. Har en liten hybel som leies ut i dag med undermåler, og det er jo en ekstra sak man må huske på å gjøre.

Noen som har erfaring med å søke avvik til vegvesenet. Tenker å bygge 7m fra senter vei når greensen er 12.5m. Er det noe poeng å betale for søknad? Veien er i småhusområde.