1,301    11    1  

To kurser i samme rør

 653     Norge     0
Jeg skal ha to oppvaskmaskiner på kjøkkenet, og i den forbindelse ønsker jeg å ha to kurser til dette slik at oppvaskmaskinene kan kjøres samtidig. Eneste reelle muligheten er da å trekke to kurser i det eksisterende trekkrøret. Elektriker har bekreftet at det går fint, men svarer ikke konkret på det jeg spør om. Kanskje noen her inne kan være mer konkrete. Jeg liker å forstå hvordan ting henger sammen Smile

Det er et 16mm stålrør støpt i betongdekke fra sikringsskapet og inn til leiligheten. Vil gjette på ca 4-5 meter. Der dette kommer ut er det en overgang til 20mm k-rør, og deretter ca 3 meter med k-rør i isolert vegg fem til en enkel veggboks. Altså totalt ca 7-8m. I dag er denne kursen en Eaton xDigital 15A med 2,5mm2 kabel. Punktet med overgangen mellom stålrør og k-rør er for øvrig for tiden tilgjengelig da veggplate ikke er satt på akkurat her ennå.

1) Kan det trekkes 2 x 13A på denne kursen? Jeg ønsker fortsatt Eaton xDigital-sikringer. Elektriker har bekreftet at dette går fint, men jeg får ikke regnestykket til å gå opp med forlegningsmåte, strømføringsevne og reduksjonsfaktor. Han har helt sikkert rett i at det går fint, men jeg lurer på utregningen. Er usikker på hvilken I2-verdi de 13A xDigital-sikringene har, så mulig det er dette som får regnestykket til å gå opp, eller andre faktorer jeg ikke kjenner til.

2) Når det trekkes to kurser i samme rør, er det fortsatt greit å bruke felles jordleder? Vet det var det tidligere, men usikker på om noe har endret seg. I dette tilfelle er det altså snakk om 2 x 13A med 2,5mm2 kabel i et 16/20mm rør. Det ser ut som 5 kabler går greit å trekke i 16mm rør, mens 6 kabler kan bli litt trangt.

3) Når man trekker to kurser i samme rør, er det da vanlig/best å bruke 2xblå/2xbrun/jord og merke to av kablene i hver ende, eller blå/brun/grå/svart/jord? Jeg har avtale om at jeg kjøper inn materiell selv, og har en del 3G2,5mm2 stående, men usikker på om det er bedre med 5G2,5mm2 til dette.

4) Kursene kommer ut i samme enkle veggboks under kjøkkenbenken. Er det beste å sette på et blindlokk og monteres 2 stk. på-vegg dobbeltstikk (ett til hver kurs) rett ved siden av, med PR ut gjennom blindlokket? På den ene kursen skal det også kobles på strøm til en berøringsfri kjøkkenkran. Denne trekker minimalt med strøm, men jeg trenger derfor dobbeltstikk på i hvert fall den ene av kursene.

5) Jeg har en annen kurs jeg også vurderer å bytte til to kurser. Her er det 20mm k-rør hele veien fra sikringsskapet. I utgangspunktet trenger de kursene bare å gå i samme rør i ca 2 meter i isolert vegg før de kan splittes i en veggboks og gå videre i hvert sitt rør. Er det noe som bør/kan gjøres annerledes med denne kursen? Det vil f.eks. være plass til 6 kabler i røret her. Bør det da trekkes 2 x jord helt fra sikringsskapet? Og gjør lengden på kun ca 2 meter i samme rør at man evt. kan redusere eller se bort fra reduksjonsfaktor og trekke 2 x 15A her?

   #3
 143     0
Elektriker trakk 2 kurser i samme rør, med felles jord hos meg. Dette ble gjort for noen måneder siden, så jeg regner med at det er lov.
Signatur
TSt
   #4
 14,509     0
Jord skal være samme tverrsnitt som øvrige ledere ble reglene endret til, tidligere kunne jord være i mindre tverrsnitt.
  (trådstarter)
   #5
 653     Norge     0
Elektriker trakk 2 kurser i samme rør, med felles jord hos meg. Dette ble gjort for noen måneder siden, så jeg regner med at det er lov.

Da høres det ut som det skulle være greit fortsatt.

Jord skal være samme tverrsnitt som øvrige ledere ble reglene endret til, tidligere kunne jord være i mindre tverrsnitt.

Blir 2,5mm2 på alt her, så da skulle det også være greit.

Men disse andre tingene som 1), 3) og 5)? Anyone?
   #7
 3,587     0
Ad 1): Hvorfor vil du ha 13A, oppvaskmaskin bruker vel neppe mer enn 10?

Bør man spinke og spare på et slikt punkt? Har det noen som helst gevinst, utover noen få kroner spart, å velge sikringer (og tilsvarende kabeldimensjon) som er "akkurat så vidt store nok"?

Selv skifter jeg ut alt som er av 10A til 15/16A, for å ha litt å gå på.

Det har i et betydelig antall tråder de siste årene vært oppe at det aller meste av motorer trekker betydelig mer enn merkeeffekt ved oppstart. En del moderne innretninger som f.eks. induksjons-koketopp kan gi svært stygg belastning på el-nettet, langt mer enn det merkeeffekten i seg selv avslører. Selv "klassisk" type last - glødetråder og varmeelementer - trekker signifikant mer strøm inntil de er varme, selv om det ikke er på noen måte å sammenligne med motorer.

Selvsagt velger man "trege" sikringer, som tåler kortvarige startstrømmer langt over merkeeffekt. Men jeg vil ikke basere marginene på det. Og kanskje noen kommer og plugger et annet apparat, som trekker noen hundre watt, inn i samme stikk (oppvaskmaskiner er vel som regel tilkoblet via stikk; de har ikke fast tilkobling til en dedisert kurs), og så er kapasiteten overskredet.

Nei, å spinke og spare her tror jeg er en dårlig idé.

   #8
 24,668     Akershus     1
Kanskje tittelen gir et hint: to kurser i samme rør?
Om det går eller ikke går kan bero på siktingsstørrelsen og ledningsevne. Mindre sikringer, større mulighet for to kurser.
Signatur
   #9
 5,743     OSLO     0
oppv:
Trekk om kursen til 5x 1,5 og sikre hver oppvask med 10A. det holder fint til oppvask


TS sitt punkt 5:

gitt at det er 20mm rør, kan du fint her trekke 5x 2,5 og sikre med 2stk 15A
   #10
 4,193     0
En oppvaskmaskin har en motor som bruker omtrent ingenting og et varmeelement hvor man som regel utnytter en 10A sikring.

Så hvis man vet at det er oppvask kursen er laget for så er det av akademisk betydning om det er 10, 13, eller 15A sikring.