994    25    8  

Trekkerør i nytt hus er tett

 4     0
Hei

Flyttet inn i nybygget hus for et par mnd tilbake. Fikk nylig blåst fiber inn til huset men så viser det seg at trekkerøret fra sikringsskap til stuen er blokkert av noe. Gutta som la fiber ga rimelig fort opp så jeg kontaktet leverandør av elanleggget til huset. De gjordet noen tapre forsøk i et par timer uten at de kom gjennom, elektriker mistenker at det er blitt slått spiker gjennom røret.

Spørsmålet er hva gjør jeg nå? Er det mulig å bytte ut et trekkerør uten å måtte rive ned veggene? Elektriker tilbydde seg å flytte sentralen inn til teknisk bod men det er egentlig ikke noe god løsning ettersom jeg blir stuck med kun et trådløs nettverk som har sine begrensninger. Kan jeg kreve at entrepenør rydder opp i dette? Et alternativ er at jeg bygger opp et mesh nettverk men dette vil jo koste noen kroner. Takker for tips til forslag og tanker rundt dette.

   #1
 15 453     Akershus     0
Hadde en slik. Spiker fra stender i innvendig vegg gikk rett gjennom rør i yttervegg. Skar ut et godt stykke av sponplate i delevegg for å komme til og trakk ut spikeren.

I ditt tilfell må en forsøke å lokalisere hvor røret går og hvor det stopper. Der lete etter mulig spiker. En kan muligens lete etter røret vd å dytte inn en trekkefjær av metall og lete med en kabelsøker. Får du bort spikeren, kan røret brukes som det er - elektronene renner ikke ut Wink
Signatur
HSt
   #2
 16 508     Sørum     0
Elektronene rennet forøvrig ikke i en fiber ...

Kan du få lagt fiberen åpen f. eks bak noen lister ? Det er veldig liten diameter på den hvite plaststrømpen de bruker som hylse for fiberen. Holder selv på å prøve å finne trasé til fiber i gammelt hus, de kunne bruke telefon ledning trekkerør men så er det litt klønete å komme til starten av dette nede i kjelleren også.
  (trådstarter)
   #3
 4     1
Tror vi har klart å lokalisere noenlunde hvor det stopper, røret går i taket mellom første og andre etasje så må evt. slå ut noen plater der, elektrikeren ristet bare på hodet og sa det var ikke noe de ønsket å gjøre og det ville bli kostbart, nå har jeg jo garanti på et nybygget hus og forventer at ting bare skal funke. Bak lister er ikke et alternativ da veien frem er veldig kronglete, legge fiberen ute langt husveggen er faktisk mye lettere. Har sendt forespørsel til entreprenør så får vi se hva de kommer av forslag til løsning. Tenker de foreslår den billigste løsningen som er mulig å finne Smile
   #5
 15 453     Akershus     0
«Elektronene rennet forøvrig ikke i en fiber ..  :D Fotonene renner heller ikke ut av spikerhullet.. Poenget var at det har ingen betydning om det er et spikerhull i røret, det behøer neppe å skiftes.

Her ser en ulempen med de systemene som drar fiber frem til «hussentraler» , Altibox?

Hos oss er fiberen terminert i kontakt i kjelleren. Kort snor over til fiber/ethernet RJ45 modem. Herfra vanlig ethernettkabling frem til der det passer å ha ruter. En mye mer fleksibel løsning ved ev omgjøring.

Ad fiber, ja den er tynn, men gammel regel var at bøyeradius var langs kanten på en CD. Kan nok gå ned til Colaboks, men under det er litt sjansespill.
Signatur
   #6
 305     0
Ad fiber, ja den er tynn, men gammel regel var at bøyeradius var langs kanten på en CD. Kan nok gå ned til Colaboks, men under det er litt sjansespill.

intresant regel, ingen i fiberbransjen som har funnet på hvertfall, eller kanskje den gjaldt i "1970". du kan jo f.eks lese databladet på draka sin installasjonskabel som er en helt vanlig type å bruke innendørs, http://media.draka.no/2016/10/phb-10-19B.pdf . hvilke krav til bøy som gjelder kommer helt an på produsent, kabeltype. og om du skal kveile hele kabelen, rørene i kabelen, eller enkelt fibere.
HSt
   #7
 16 508     Sørum     0
På hytta dro de utefiberen helt inn, byttet bare til tynn strømpe på veien. Montøren sa at på denne gjalt dette med CD-diameter men at erfaringen viste at de ikke hadde problemer med krapperer kurver så vi føler ikke kravet var svaret. På by-installasjoner har jeg inntrykk av at de skjøter ute, er ikke dette for å få en mer fleksibel fiber inne ? Når dere graver må vi levere der dere ønsker i huset var tydeligvjs innstillingen. Her hjemme ble fibergrøften ferdig i går.

   #8
 15 453     Akershus     0
Draka tillater krappere bøyer enn min gamle tommelfingerregel. Takk for info.

Her blåste de fiber til garasjen, stiv, svart, 4 fiber, ca 4,5 mmØ, deretter kunne jeg bare bestille hvor langt inn i huset jeg ville ha den. Husker ikke om det var de eller jeg som hadde ansvaret inne. Noen dager etter kom fibersveisemannen og satte på pigtail. Jeg rådet naboene om å få fiberslutten i et kjellerrom hvor det var liten sannsynlighet for noen omgjøring.
Signatur
HSt
   #9
 16 508     Sørum     0
Her er rådene motsatt for Altibox har en god trådløs ruter og den bør ikke stå å surmule i et hjørne i kjelleren.

Det var denne sorte stive utefiberen han bøyde på plass på hytta, han fortalte dette at det faktisk var 2x2 fibre i den sorte kappen.
   #10
 15 453     Akershus     0
Ruteren står i biblioteket, matet med UTP kabel lagt av meg for mange år siden. Det som står i kjellerboden er kun fiber/ethernet-konverteren. Dermed er det enkelt for meg å plassere og ev flytte ruteren. Annen ruter kan også brukes, særlig om en ikke har bredbånds fasttelefon.
Signatur