3,618    26    2  

Billig løsning for vannåren varme

 95     0
Jeg holder på og planlegge et nytt hus, og sliter med å finne frem i dette med vannbåren varme. Vi vil ha en rimelig løsning som alternativ til elektriske varmekabler, og som er forberedt for varmepumpe på sikt. Fikk informasjon fra en rørlegger at det var en grei sak med dobbelmantlet VVB, da kunne man legge opp til pumpe på sikt. Dette skulle også være relativt billig.

Snakket siden med en annen rørlegger som sa det gikk mange timer på en sånn løsning. Han anbefalte noen ferdige Toshiba greier eller Nibe. Da var det om jeg har forstått det riktig bare fordelingsskap til vbv rett inn på enheten, evt kjøpe en enhet med fordelingstokk.

Jeg legger rør i støp selv og skal ha 8-9 soner. Hva tror folket, kan det lønne seg og kjøpe en større, mer avansert og dyrere enhet fra f.eks Nibe, og spare inn en del av pengene på montering? Da slipper man vel unna alt av shuntventile, sirkulasjonspumper etc.

   #1
 5,415     Langhus     1
Frem til du skal fyre med noe annet en ren strøm har du ikke behov for å koble til vannrørene engang. Det viktigste er at de faktisk er der slik at du kan bruke dem hvis du senere ønsker en mer miljøvennlig energikilde.
Signatur
   #2
 6,009     Finnmark     0
Komplett elkassett system  med shunt og sirkulasjonspumpe koster vel ca 10000 kr.....det er billigste måten,  om man ikke liker DIY prosjekt..
Du trenger også styring til kurser med samlestokker, det finner du feks på:

www.buildahouse.no

Beskrivelser,  veiledninger må du se på danske siden

www.buildahouse.dk

Kjør igang gulvvarme med engang,  bedre komfort;)

Varmepumpe løsninger blir fort dyrt, og siden du vil ha det billigst mulig; elkassett Wink


Signatur
   #3
 705     Vestlandet     0
Hvordan er prisen egentlig for ferdig lagt varmekabler/varmefolie kontra ferdig lagt rør for VBV med elkasett pluss alt annet som hører til? Ingen egeninnsats.
   #5
 919     Norge     0
Jeg har hørt ca 700kr/kvm for varmefolie, og ca 1000kr/kvm for vbv uten varmekilde.
Varmekilden varierer vel fra 10'-200' ish.
   #6
 6,009     Finnmark     0
Ca 1000 kr kvadratmetern for folie/ kabel og sikkert nesten likemye for nedlegging av rør.......
Pris på komplette VBV installasjoner er ofte veldig høye!!
Signatur
   #7
 3,412     Akershus     1
Skal du ha vannbåren varme til en lav kostnad er det et av de rimeligste alternativene å legge rør selv (for eksempel fra buildahouse.dk) og forsyne dem med varmtvann fra en luft-til-vann-varmepumpe fra JULA:
https://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/innendorsklima/oppvarming/varmepumper-luft-vann/luft-vannvarmepumpe-416108/

Da får du et skap som ser ryddig ut fra utsiden. Endel arbeid som en rørlegger ellers ville ha gjort er ferdig inni skapet. Akkumulatortank og pumpe er inkludert. Du kan bruke dingsen som varmtvannsbereder også, med en del av varmen fra varmepumpen. Det gir billig varmtvann til dusjen.

Utbygging i etapper betyr at du pådrar deg kostnader tidlig uten at det gir noen nytte før senere. Ta heller alt i ett jafs hvis du har mulighet.
Signatur

   #8
 24,542     Akershus     0
Uansett, rør er greit, deretter bør du kjøpe minst mulig frem til du vet hva som skal være den endelige løsningen.

For å få lunk i gulver kan en bruke en gammel varmtvannsbereder, sirkpumpe og en åpen vanndunk i øverste etasje. Da får du ikke mer enn 2-3kW oppvarming. Snaut, men selve gulvet er ikke kaldt. 
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 95     0
Okay, så det er med andre ord forskjellige løsninger for et relativt rimelig anlegg. Jeg er relativt teknisk anlagt, men ikke såpass at jeg tar på meg mye av dette selv, det må monteres av noen som har peiling på det.

Jeg får med en kompis som er rørlegger til å legge rørene i betongen, men ikke stort mer enn det. Tror jeg skal klare og få en noenlunde okay pris på rør og utstyret ellers også fra hans firma.
Det jeg er forespeilt er en Oso EPC 360 med rør og festeskinner samt fordelingsskap. Trenger man da varmekasett etc?

Egentlig så er det beste å støpe inn rør, sette opp fordelingsskapet og egentlig ta en ny runde med innhenting av priser etc før man evt bestemmer hva man varmer det opp med. Er klar over at det er mulig å skaffe en billig vannpumpe på jula, men jeg tror jeg jeg heller vi ha "bedre" utstyr enn det. For å si det sånn, slipper jeg unna med 60 000kr på rør og utstyr ferdig montert er det samme pris som elektriske kabler, så kan man siden kaste på en varmepumpe til 50-60 000kr.
  (trådstarter)
   #10
 95     0
Har forresten fått tilbud fra build a house på rør og styring. Er det nødvendig med varmefordelingsplater? Jeg skal montere på skinner og støpe med stålfiber armert, altså uten armeringsmatter er planen.