13,488    20    0  

Bytte ut elkassett og frittstående varmtvannsbereder mot dobbelmantlet bereder?

 13     0
Hei.

Jeg bygget meg et hus i 1984/85 og la da inn Wirsbo gulvarme med Nobø 9kw (3-fas 230v) elkassett. Dette anlegget har stort sett fungert greit i alle år, men elkassett og den frittstående varmtvannsberederen (Oso 300l 3kw) begynner jo å dra på åra, spesielt elkassetten (Et par ganger i løpet av de 4 siste årene har den hengt seg opp og slo seg ikke av, selv om ønsket temperatur var oppnådd).

Har derfor så smått tenkt å bytte disse 2 komponentene ut med en dobbelmantlet bereder og bruke varmekolbene i bunnen av denne til å varme opp gulvvarmen. Har akkurat nå mulighet til å kjøpe en 12 år gammel 300 l dobbelmantlet bereder (Oso EP300) til noen få tusenlapper og tenkte kanskje og installere denne i stedet for elkassetten og berederen jeg har i dag og samtidig så ville jeg ha mulighet til å knytte en eventuell fremtidig luft/vann varmepumpe til denne og dermed ha mulighet til å dra nytte av en slik varmepumpe på en enkel og rimelig måte.

Men har lest litt her i diverse posteringer at noen mener dette er en dårlig løsning og ønsker derfor tilbakemeldinger om mitt skisserte forslag og evt. hvorfor dette er en god/dårlig løsning og kanskje forslag til en bedre løsning……………..

   #1
 48     0
Å bytte ut el-kassetten med en dobbelmanlet bereder skjønner jeg ikke hensikten med. Jeg byttet el kassetten med en luft vann varmepumpe med innebygget 270l varmtvanns tank for tre år siden, og om et par års tid har jeg spart igjen hele kostnaden. Jeg kjøpte min fra MIBA men det finnes flere alternativer:
http://www.miba.no/butikk/luft-vann-varmepumpe/ecodan-next-generation-140/
http://www.toshibavarmepumper.no/Produkter/Varmepumper-luft-vann/Toshiba-kWsmart/
   #2
 6     0
Jeg har et slikt oppsett i dag (gulvvarme/ EP300/LV VP), jeg forstår ikke helt hva enkelte mener med at det er en dårlig løsning, det fungerer utmerket hos meg.

Det å montere en 12 år gammel bereder hadde jeg ikke gjort med mindre dette er en jobb du greier selv og at prisen på den brukte berederen er nærmest symbolsk. Er det slik så bare sett i gang, du trenger heller ikke å pensjonere den gamle elkasetten før den kreperer, antagelig er termostaten din ikke helt bra og bør skiftes, det kan vel ikke være så vrient?

Den største besparelsen ligger i varmepumpen, det er kanskje i den enden du bør begynne.
   #3
 8,022     Bærum     0

Jeg har et slikt oppsett i dag (gulvvarme/ EP300/LV VP), jeg forstår ikke helt hva enkelte mener med at det er en dårlig løsning, det fungerer utmerket hos meg.


Poenget er vel at dersom du har L/V-pumpe trenger du strengt tatt ingen dobbelmantlet bereder for gulvvarmen sin del. Skal man legge opp nytt opplegg til gulvvarme med L/V-pumpe er det bedre å bruke en elkassett til backup og en varmeveksler til evt forvarming av varmtvann i en egen vanlig  bereder.
   #4
 6     0
Tja, det kan være greit å ha et lite eller gjerne stort varmelager, spesielt hvis en skulle ha en varmekurs eksempelsvis baderom som sommerkjøres, da legger du varmen på lager med vp som da slipper å gå hele tiden, så har man jo og mulighet for å tilknytte andre varmekilder på systemet og dermed økt fleksibilitet.
   #5
 5,725     0
Kjører du gulvvarmen innom eit betonggulv eksempelvis på badet, er det langt meir varmelager der enn du får i ein 170 liters oso tank.
15 m2 med 10 cm betong tilsvarer 750 liter vatn og gir heilt ok kjørertider på vp.
   #6
 3,573     buskerud     0
Er da ikke 750 l i et helt gulvarme anlegg?! Ihvertfall ikke et rom..
Tar jo bare sekunder å fylle slik kurs, hadde det vært 750 liter hadde det tatt timesvis å fylle opp.. Ref tar jo lenger tid å fylle en ti liters bøtte enn det tar å fylle en kurs med vann;-)

Men poenget er fortsatt legitimt, selv om de fleste vp montører mener at pumpa bør jobbe mot en tank på noen liter..
   #7
 63     0
Det var vel betongen som varmelager obygre mente. At den tilsvarte 750 liter vann.

   #8
 3,573     buskerud     0
regnet med det, men blir det riktig i forhold  det Vp bør ha å jobbe mot? Var bare litt nysgjerrig på det
   #9
 5,725     0
Energimessig er det rett, men betongen må bruke varmeledning mens om ein brukar tank med vatn sikrulerer jo dette vatnet, så heilt rett vert det ikkje nei.
Eg skal ta og rekna på det ein kveld eg kjedar meg.
   #10
 12     Sørlandet     0
Cozmo; hvordan koble opp varmeveksler for forvarming av varmt vann til vanlig 200L ozo bereder, har du forslag, tenkte å gjøre det. Har el kassett og L/V varmepumpe og vanlig ozo bereder, må vel være noe å spare på å koble varmeveksler mot denne?

Takker for svar!
Signatur