27,591
15
5
Dobbeltmantlet bereder og behov for stor varmtvannstank
45
Akershus
2
Vi skal ha vannbåren varme. I første omgang tankte jeg å bruke en dobbeltmantlet bereder som varmekilde for gulvet. Samtidig ønsker vi nok varmtvann til at vi kan dusje 5 stk etter hverandre uten at det går tomt for varmtvann. Volumet til tappevann på dobbeltmantlede beredere er vel på ca 135 liter (Oso Multicomfort), noe som erfaringsmessig er for lite for vår familie.
Noen som har forslag til hvordan vi kan løse dette? Jeg er lite opplyst i VVS-kunnskaper, men er det mulig med 2 beredere; en for gulvvannet og en 300l for forbruk?
Noen som har forslag til hvordan vi kan løse dette? Jeg er lite opplyst i VVS-kunnskaper, men er det mulig med 2 beredere; en for gulvvannet og en 300l for forbruk?
og en elkasett til gulvvarmen.
en dobbelmantlet bereder har ingen ting å gjøre i et moderne vp anlegg
...og hvorfor er el. kasett bedre enn en dobbelmantlet bereder?
Skulle gjerne hatt en forklaring på det, så slipper jeg også å "velge feil" løsning
Are (Totalt inkompetent og udugelig, men de fleste sier at jeg er veldig snill og hyggelig)
ved 0C ute temp vil tur temp på varmeanlegget ligge rundt 30-35C
Hvis da vannet med 35C temp skal varme tappevannet i en dobbelmantlet bereder vil det bli fjasko.
teppevannet til måtte varmes med el.elemnt fra 35-65C
i teorine vil da vp varme vannet fra 7-35C
men da tappavennet vil ligge rundt 65C vil varmen far tappevannet gå over til gulvvarmen og få motsatt effekt, el.kolben i tappevannsmagasinet vil varme gulvvarmen.
kan utdype det nermere hvis det er ønskelig.
Mulig jeg er idiot, men dette med el-kasett; hvor skal denne monteres? Må man ikke ha en egen varmtvannstank til gulvvarmen også?
Hvor mye koster en typisk løsning med el-kasett (jeg tenker da bare på det som vil gjelde for gulvvarmen)?
el.kasetten varmer gulvvannet på samme måte som en dobbelmantlet bereder.
og du har ikke behov for noe magasin (bereder) til gulvvarmen
et annet greit alternativ er å bestemme seg for en vp løsnig og kjøpe innedelen og kjøre den på el. intilanlegget er komplett.
det blir ikke mange lappene dyrere.
eks IVT 290A/W
Vil du ikke kunne bestemme hvor varmt vann som luft/vann varmepumpen skal produsere? Dvs. kan varmepumpen varme vannet i bereder til 50 grader om du vil det?
Rart hvis det kun er mulig å varme vann til 35 grader med en varmepumpe.
Du har mange alternativer. Hvor mye varmtvann man bruker er svært variabelt. Vi er to voksne og to barn som kan dusje hver kveld med en 120l benkebereder uten at dette er noe problem. De fleste VVP leveres med varmtvannsbereder opp til 180l. Disse produserer varmt vann rundt 50 grader som er tilstrekkelig for de fleste. I tillegg er de satt opp med legionellasikring slik at dette ikke skal bli noe problem på grunn av den "lave" temperaturen. For de fleste som kun har dusj holder dette i massevis. De som har store behov for varmtvann (ungdommer i huset, badekar, osv.) ønsker kanskje å ha ekstra mye varmt vann og setter inn en ekstra bereder. Det er klart store besparelser å varme vann fra 40-50 grader og opp til 65-70 grader kontra å varme vann som holder 7-8 grader opp til tilsvarende temperatur. Du får i prinsippet igjen COP'en på varmepumpen. OSO har en LVP som leverer vann i samme temperaturområde som VVP og som kan kobles sammen med MCX-berederen du snakker om. Rørleggeren min bruker denne og sier den er helt super. Dersom du har bestemt deg for varmepumpe bør du kontakte noen leverandører og innhente tilbud. Gå for en VVP med innebygget VVB eller en LVP med separat bereder hvis du finner det mer økonomisk. Sørg for å få med en mulighet til å koble på en separat VVB senere dersom varmepumpen alene ikke leverer nok varmt vann. Å få dette til å fungere med gulvvarme eller radiatorvarme er HELT uproblematisk. Flere her inne har slike løsninger og kan sikkert uttale seg positivt om dette.
Edit: VVP=Væske-vann varmepumpe, LVP=Luft-vann varmepumpe, VVB=varmtvannsbereder
Kun dobbeltmantlet bereder er midre økonomisk i drift enn kombinert med en VVP/LVP, og da kan du like godt bruke en gammel VVB. I kombinasjon med VVP eller LVP begynner det å lukte fugl...