#21
 256     0
Så det beste er å bruke to separate beredere? En for tappevann og en for golvvarme? Med forvarming av vannet som skal til tappevann.

   #22
 735     Det glade Sørland!     0

Så det beste er å bruke to separate beredere? En for tappevann og en for golvvarme? Med forvarming av vannet som skal til tappevann.


Ja det er best å ha dette adskilt fra hverandre. Jo lavere temperatur varmepumpen skal levere, jo bedre COP får du. Min pumpe kan produsere varmtvann helt opp til 65 grader og det gjør den utelukkende til den innebygde tappevannstanken. Jeg har i tillegg en "dum" 200 ltr akkumulator tank på gulvvarme delen, men det er bare for å gi maskinen bedre driftsvilkår, færre start/stopp. Dette er selvsagt ikke nødvendig, men volumet av vannet i sløyfene er ganske lite. Fordi vi er småbarnsfamilie med stort boblekar satte jeg også inn en ekstra vanlig 200 ltr tappevannstank i serie med varmepumpetanken. I stedet for at denne tar inn kaldt vann fra det kommunale nettet så mottar den varmt vann fra varmepumpetanken, dermed har jeg 400 ltr varmtvann tilgjengelig som kanskje er litt overkill. Men en 115 ltr bereder kostet mer enn 200 literen gjorde. ;D
Signatur
   #23
 1 267     0

ikke bra for COP!!! Dobbeltkapslet bereder er rett og slett ikke bra når man ønsker høyest mulig COP. Flere av de mest anerkjente leverandørene brukte dette mye for litt tid siden, men nå tror jeg ingen gjør det!? Rett meg hvis noen ser jeg tar feil!Her tar du feil!
Flere av de anerkjente merkene bruker dobbeltmantlet bereder.
   #25
 256     0

Det er egentlig ikke så lett å skrive på en kort og grei måte her. Det har med at enten så må varmepumpen produsere relativt veldig varmt vann til tappevannsdelen, noe som er svært ugunstig for COP, og så veksles varme over til gulvvarmedelen av tanken. Eller så produseres vann med relativt lav temperatur, som er bra for COP, til gulvvarmedelen og samtidig forvarmer tappevannet til samme temperatur. Deretter må tappevannet varmes videre opp elektrisk til mellom 50 og 65 grader. Da vil gulvvarme delen av tanken hele tiden "stjele" varme fra tappevannstanken som jo bruker en god del elektrisitet. Dette er slett ikke bra for COP!!! Dobbeltkapslet bereder er rett og slett ikke bra når man ønsker høyest mulig COP. Flere av de mest anerkjente leverandørene brukte dette mye for litt tid siden, men nå tror jeg ingen gjør det!? Rett meg hvis noen ser jeg tar feil!


Noe jeg fant fra en annen tråd på dette forumet:
Teoretisk skal vel nedre tank varme opp øvretank, sjå skisse under, og varmeelement er plassert høgt i øvre tank. Det er vel kun når vv forbruket er lågt eller vp ikkje går, at øvre tank kan varme nedre tank, og det er vel kun då ein ekstern tank kan redusera dette, men den vil ha større varmetap, så eg trur nok denne løysinga er den beste.

Er det noe fornuft i dette?
El-kassett vs. Dobbelmantlet bereder vannbåren varme - osooptima2.jpg - geirgr
   #26
 3 997     Oppland     0
Om det er den beste løsningen eller ikke tør jeg ikke si noe sikkert om, men den er i allefall bedre enn tidligere.
Faren er jo som nevnt at den øvre tanken som holder 60-65grader skal varme opp vannet til gulvvarmen og dermed "overkjøre VP, slik at du bruker varmekolben i varmtvannsdelen til å varme gulvvarmen.
Koster jo også en del mer Wink (veil. 19.000,-)

Men om det blir et problem i praksis vil vi vel først vite noe flere har testet dette i at års tid.
   #27
 256     0

Men om det blir et problem i praksis vil vi vel først vite noe flere har testet dette i at års tid.

Dobbelmantled bereder har vel vært brukt i mange år, så hvis dette er et problem så bør det vel ha vært oppdaget/dokumentert nå.

   #29
 846     Gran     0
Dobbelt mantlet breder fungerer utmerket i seg selv og hvis det skal kobles mot oljekjele.
Men som Britax nevner er det en dårlig løsning mot lavttemperatur anlegg.
Kjøp eller en akkumulatortank hvis man er usikker.
Dette er det mest fleksible enheten.
Ofte billigere også.
   #30
 9     Halden     0
Hei Geir.
Mye folk mange meninger....
Saken er den att di fleste av produsentene på varmepumpe om det nå er bergvarme eller luft/vann bruker en eller annen form for forvarming av tappevann. Jeg for min del har investert i en oso ep400 fordi det var den som passet best i forrhold til vårt forbruk av tappevand ol. Jeg kjører den i serie med en Viadruss u22 ved kjele som skal konverteres til pellets i løpet av sommeren. Har du mulighet for det er pellets ingen dum ide. Det er den eneste energikilden som ikke har steget i pris på di siste 8 år.
Så min anbefalin er dobbelmantlet da den er mere andvendelig på sikt.....

Trond