#51
 5,725     0
Eg vill valgt vp. rett mot elkassett i dag da det er billigere! og noko enklare å setja opp, eg hadde ein vvb som var ok så å byta denne var bortkasta.

Men eg visste ikkje betre da, trudde vp. en måtte gå mot tank.

jaja 10000 rett ut av vinduet, sjølv om enova jo dekka 20%...
Siste redigering: Tuesday, April 27, 2010 6:03:04 AM av oblygre

   #52
 3,573     buskerud     0
takker. Det inntrykket har jeg og. dessuten går det langt mindre feite kobberør og.

dessuten som folk sier over, det er jo bare kjøpe en akkumulator tank hvis man skal ha vp seinere.

rørleggern min har en ctc elkasset til 90 m2 gulvarme..  funker som gull den.

han har samme temp på kolben som på gulvarmen, han ville ikke kjørt høyere temp i kolben og hatt en termostat ventil før gulvarmen heller, som noen mener man trenger. tempen synker litt på vannet når alle kurser åpner, men bare for en kortere stund... 6kwh gir bra effekt og varmen kommer fort nok tilbake.

han er tilhenger av minst mulig fjas heldigvis.

   #53
 5,725     0
Heilt enig med røleggaren din...
Ein treng ikke kjøre shuntgruppe hvis ein har elkassett (og da fortrinnsvis med forsinket innslag), termostat må ein ha på elkassetten uansett.

Så sant du ikkje skal ha utetemp. kompensering, veit ikkje om elkassett termostatene støtter det, min har iallefall ikkje det, og da forusetter ein termostater i alle rom.

Eg kjørte det slik i fem år år før eg installerte vp., fungerte glimrende både på betongplate og trebjelkelag.
   #54
 3,573     buskerud     0
du hat hatt litt av vært, fint å vite at det funka fint. Du husker vel ikke mye om strømforbruket, men kan aldri tenke meg at det slår panelovner...  

hvis du går inn her, ser du hva som følger med. http://arnebergli.no/Elkasset_side.htm

el kolbe 2 trinns  med termostater 0-50 og 30-90 grader og overopphetingsvern på 65 grader.

med en slik løsning, må jeg nok legge penger i uponor styring, men termostater til badene, det prøver jeg nok uten først hvis vi stiller inn kursene etter skjema, lar  vi uponors styring gjøre jobben, så må jeg nok muligens har termostater i alle rom..slik at ikke badene spiser for mye ..

men man kan ha utekompensering, man da trenger man shuntventil og bypass før  samlestokken, da kan jo kolben gladelig stå på 50 grader og shuntstyring styre  alt fra 0-45 grader ut...

men jeg bruker heller pengene på styringa til uponor enn utekomepsering.. så blir vel til å sette den på 30-45 grader og la uponor systemet gjøre resten av jobben... men da må ofte man justere opp og ned manuelt for å unngå overoppheting  i kolben når de fleste kursene stenger. men hoved saklig, høst/vinter/vår...

skal prate med rørleggern.. men tror han har likt hele vintern, stilt inn så temp duger fra 0- - 15  og heller fyrer i peisen når man trenger mere varme ved -20 enn å skru opp gulvtempen..
   #55
 1,445     0

du hat hatt litt av vært, fint å vite at det funka fint. Du husker vel ikke mye om strømforbruket, men kan aldri tenke meg at det slår panelovner...  


Hei, fikk svar fra topvvs.no at det tilsvarte varmekabler i strøm hvis det ble kjørt med elkassett.
   #56
 3,573     buskerud     0
det er fasit svaret for alt vannbårent drevet på el.  er nok ikke så enkelt i virkeligheten ;D.
men bruker nok sikkert relativt likt.  Rørleggern mener vannbåren bruker gjerne mindre enn el ved sånn rehab med gulvplater pga. litt mere isolasjon og bedre refleksjon opp enn kabler i støp.

kabler i matter blir vel likere.... hvis man har eps eller depron under.

jeg tror det kommer til å koste litt, men panelovnene kostet og ga null komfort pga. kalde gulv.  betaler gjerne det samme for høynet komfort.

   #57
 6     Buskerud     0
Hei,
Er ny her og har fulgt denne tråden med stor interesse.
Jeg  har nylig kjøpt bolig oppført i '74 (1.etg + kjeller)med el.\olje sentralfyr og el.varme i gulv i kjeller.
Da jeg overtok boligen rev jeg gulv i alle fellesarealer i 1.etg, slisset i trebjelkelaget og la ca 400m med 16mm vannrør over 4 kurs. Jeg fikk så rørlegger til å koble gulvvarme i shunt inn på den delen av anlegget som før forsynte radiatorer i fellesrom.

Foreløpig er det kun termostatstyring inn på gulvvarmefordeler (klargjort for individuell styring av kretser). Det er TA utetemp kompensering\nattsenking fra byggeår på øvrige radiatorer.

Jeg ønsker å avvikle bruk av olje og erstatte sentralfyren over de neste årene, Ettersom forbruk av både olje og strøm er vel høyt. Spørsmålet er om man skal gå for en slik varmekassett-løsning for gulvvarmen, og luft\vann v.pumpe for resten av anlegget?

Det hadde vært til stor hjelp om noen kune peke meg i retning av seriøse aktører i Drammen\Lier området som har kompetanse på slike anlegg og som evt kunne komme på befaring.

Takker for svar!

   #58
 3,573     buskerud     0
I ditt tilfelle bør du nok skaffe komplett varmepumpe anlegg, men det kommer litt ann på hvor mange radiatorer du har igjen.

forresten, kan du forklare  hvordan du slisset, og i hva, slisset du spor for 16mm i gulvspon platene og det gikk greit? ble ikke for svakt og tok det lang tid?

beste er nok å få luft/vann til å dekke alt. De beste  har  med en el kasset type  løsning . Jeg skalneppe  ha vp enda  tror jeg, derfor vil ja prøve å finne best løsning dor de neste årene uten å kaste bort for mye penger.

Du burde har nok areale med vannbåren til å skaffe ei pumpe som leverer  tappevann og varme  til anlegget.

MEN  så har du problemet med hvor varme radiatorene må være for å varme der de står.. vp som skal gi mere enn 55 grader, de er dyre, og det er mindre effektivt.

Har du radiatorer og varmekabler i samme rom i kjeller, trenger de sikekrt ikke mere enn 55 grader hvis de brukes sammen med kablene.

litt mere detaljer om hvor mange radiatorer trengs for gode/dårlige råd her... alternativt kan du bytte ut de mot vannbåren gulvarme der og
   #59
 6     Buskerud     0
Det er sikkert at antallet gjenværende radiatorer er en del av utfordringen!

3 soverom samt bad i 1. etg har fortsatt radiatorer, samt gang, peisestue, 2 oppholdsrom og vaskerom i kjeller. Riktignok er det lagt el.varme i gulv i vaskerom, gang og peisestue, slik at det ikke blir behov for fullt så mye radiatorvarme her.

Dessverre har måten rørene ble lagt på i 1.etg gjort det vanskelig å utbygge systemet til andre rom: I områdene som er blitt renovert (entre, gang, stue, spisestue og kjøkken lå det henholdsvis vegg-til-vegg teppe og gamle korkfliser. Under dette lå store huntonittplater på 4-5mm. Disse ble revet, og slisser kuttet i undergulvsplanken på tvers av bjelkelag med ca 25cm mellomrom. Sløyfene ble så tredd over og under planken ytterst mot veggen, og lagt i varmeavgivningsplater, og fuktsperre og Alloc plater lagt oppå.

En av de strørste utfordringene var å inndele sløyfene noenlunde fornuftig og samle tur\retur ned til fyrrommet via slissene.
Jeg kan ikke tenke meg at jeg vil orke å rive gulv i soveromsgang for å gjøre plass til tur\retur når soverommene skal renoveres, derfor vil nok radiatorer være akuelle der også i fremtiden. Likeledes vil nok aldri riving\pigging av gulv i kjeller for omlegging til vannbåren heller bli aktuelt.

Summa summarum har jeg 10 gjenværende radiatorer fordelt på begge etg. som  antagelig blir stående. 6 radiatorer er fjernet og erstattet med gulvvarme. I den kaldeste perioden i vinter var turvannet til gulv over 40 grader, og radiatorvarme på nærmere 80. Da gikk oljebrenneren nesten kontinuerlig, i tillegg til el.kolben i sentralfyren (usikker på Kw her, tror det er 7500. Ut i fra det du sier vil det være ulønnsomt å bytte til v\p. Jeg er også åpen for konvertering til pellets eller andre eksotiske løsninger, men er usikker på hvor dyrt eller lønnsomt disse vil være!

I tillegg vil det nok i fremtiden være ønskelig med en mer selvstyrt temperaturkontroll, da gulvvarmen pr idag må justeres manuellt.
   #60
 3,573     buskerud     0
vp vil funke som gull det det, men du bør nok vurdere  gvæske/vann for å få lønnsomehten på topp og nok kwh når det er grisekaldt..

Kjenner folk som har gjort dette og gått fra 3-4000 liter olje mot 6-7000 i strøm isteden og sparer vel inn varmepumpa på en 8års tid...

men klart, man må klare seg med 65 grader i radiatorene, og det gjør du nok akkruat. Han shuntet 80 grader før, men nå shuntern 65 grader... det førte til litt toppfyring med ved eller flyttbare oljeovner i årets -25 peridoe.

Hvis ikke er det bare å starte å skifte radiatorer mot nye lavtemp der man trenger mere guffe... eller viftekonvektorer.

dessuten har du den lille tingen kalt isolasjon. :)

Jeg hadde radiatorer i kjellern der jeg nå legger gulvarme.. men takhøyden var over 240, er nå på ca 235 med sporplater for gulvarme...3cm lagt på betong, og 14mm parkett over..

pigge trenger man da ikke gjøre, så sant man har takøyde på 235 pluss..