13,596    7    1  

Modifisere Klimanette

 117     1
Jeg monterte et Klimanette-anlegg i 1976 i separat fyrrom i kjelleren.
Dette anlegget er montert i et skap. Det varmer luft som så blåses rundt i huset i 100 mm alu. spirorør, evt. friskluft kan åpnes for manuellt via spjeld.

Varmekilde er 2x4,5 kw el-kober + oljebrenner ca 15 kw , begge disse varmer vann i en felles kjele på ca 100 liter.  Varmtvannet pumpes av sirkulasjonspumpe via shuntventil igjennom en radiator ved ganske høy temperatur, 70-80 grader. En konstantgående vifte blåser luft igjennom denne radiatoren og videre ut i spirorørene, relativt saktegående luft og knapt hørbart.
Huset har en relativt åpen løsning slik at returluften går vi åpen kjellertrapp. Romtemperaturen reguleres vha klokkstyrt termostatt m/nattsenking og shuntventil. Tappevann tas fra samme kjele.
Anlegget har fungert fint i alle år, har byttet sirkulasjonspumpe ca hvert 10. år, og termostat og styremotor en gang.

Klimanette-skapet består av en øvre del, inneholdene vifte og radiator, nedre del inneholder kjele, sirkulasjonspumpe og shunt.

Har i tillegg montert luft/luft varmepumpe som blåser varmluft inn i retur-inntaket slik at det  sørger for nødvendig oppvarming vår/høst. Etter at varmepumpen ble montert ble strømforbruket ca halvert (benytter normalt ikke olje), men varmepumpen (Panasonic) er havarert, først etter 4 år, og så 2 år etter rep.

Nå er det antagelig på tide å modifisere anlegget da kjelen neppe holder tett i nye 30 år;

Tenker det er nødvendig å beholde øvre delen, dvs radiatoren og viften, evt skifte ut disse v/behov.

Ser for meg at kjelen kan erstattes slik:
1)  El-kasett + sirkulasjonspumpe og shunt samt separat vv-breder for tappevann, samt ny luft/luft varmepumpe.

2) Luft/vann varmepumpe i en eller annen kombinasjon + evt vv-breder for tappevann.

Synspunkter?

(+Tenker uansett å isolere loft og noen vegger som uansett bør "overhales".)



   #1
 24,668     Akershus     0
Hei,
Har en elektrisk Klimanette El20 fra 1980. Shuntmotoren er kaputt. Derfor har jeg i flere år kjørt med manuell innstilling av shunt og med termostat på vifta. Har fungert greit, men etter litt andre prinsipper enn det originale. Sirkulasjonspumpa går fortsatt etter 30 år, men plasten rundt "elektronikken" er sterkt inntørket og sprukket opp. Er derfor "lappet på". Plastrørene mellom kjele og konvektor er skiftet grunnet gjengroing. De var ikke diff-tette og det la seg rust i røret. Kjelevannet er ikke skiftet på 30 år, noe som bidrar til mindre rust innvendig i kjelen.

Holder på med et vann/vann prosjekt. Tenkte å benytte kjelen fra Klimanette som akkumulatortank (168+100liter) og beholde det meste av rørføring internt, men med ny sirkulasjonspumpe innebygget i VP. Systemet har utetemperaturregulering av kjelevann. Tenkte å fortsette med termostatstyrt vifte og se hvordan det går.

Har kontaktet Klimanette. De foreslår en ny konvektor som er større og beregnet på lavere turtemperatur. Vil avvente dette og forsøke med det som er da jeg pt kjører med lav innstilling på shunt og den aktuelle VP (IVT, nå Borsch) kan levere høyere turtemperatur. Har også tanker om å innstallere en 4-rørs viftekonvektor i kjeller-hall ved siden av Klimanette'n. Derved kan jeg få tilleggsvarme om vinteren og passivkjøling fra hullet om sommeren.
Signatur
   #2
 352     0


Har i tillegg montert luft/luft varmepumpe som blåser varmluft inn i retur-inntaket slik at det  sørger for nødvendig oppvarming vår/høst. Etter at varmepumpen ble montert ble strømforbruket ca halvert (benytter normalt ikke olje), men varmepumpen (Panasonic) er havarert, først etter 4 år, og så 2 år etter rep.


Har klimanette av nyere dato kobla mot en oljefyr. er inne på tanken om å gjøre det samme som deg, spytte varmluft fra en varmepumpe inn i innsuget. men hvordan styrer du varmepumpa? kjører du full guffe på den hele tiden?
  (trådstarter)
   #3
 117     0
Den styres kun slik den leveres originalt, med sin egen termostat.
Utblåsingen fra varmepumpa er montert ca 20 cm fra innsug til Klimnaette. Fungere fint dette, sprer varmlufta fra VP i hele huset.
   #4
 24,668     Akershus     0
Nå diskuterer vi to løsninger samtidig:

1) Kast kjelen fra Klimanette og bruk bare vifta: Dvs at dette blir et meknisk tillegg til en luft/luft innedel. "Klimanetten" blir kun en innretning som fanger lufta fra innedelen og sender dette inn i luft-rørsystemet. Det blir to vifter i tandem: en i Klimanett og en i innedelen. Dersom en finner en annen måte å interface innedel og rørsystem på kan hele Klimanetten kastes ut. Det blir ikke lenger noen regulering i Klimanetten. konvektoren/radiatoren kan fjernes da den bare gir friksjon. Dette kan være en grei løsning for en luft/luft VP, men funker ikke mot en luft-væske/vann VP

2) En luft-væske/vann VP. Her kommer det vann ca 30-50grader fra VP som ledes inn på Klimanettens konvektor. Her kan en vurdere om en skal kaste kjeledelen på Klimanette eller gjenbruke denne som akkumulatortank dersom en tror den vil holde noe år til før det eventuelt ruster hull på den. Det vil være lett å ta ut 35 graders vann fra den gamle vv-berederen i Klimanette. Enten som forvarming til en separat vvb, eller direkte til en lavtemperaturforbruker, men hva med Legionella?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 117     0
Jeg tenker å fjerne kjelen med tilbehør, da det neppe er lenge til det ruster hull i den (35 år gammel).
Rust-hull i kjelen er min største bekymring.

Konvektoren/radiatoren tenker jeg forløpig å beholde, og kanskje etterhvert fornye, da det behøves ekstra varme på kalde dager.

Riktignok bremser radiatoren på luftstrømmen, men det finnes også et filter som bremser mer og det finnes mange meter med 100mm spirorør, slik at vifta i en konvensjonell luft/luft VP uansett er alt for svak til å drive luft igjennom anlegget.

Dette ihvertfall som en noe midlertidig løsning, hvor kjelen blir erstattet av en el-kasett med shunt  og sirk.pumpe.
Og std vv-bereder.


.....
Jeg har liten tro på at det lønner seg å benytte den gamle kjelen til akkumulatortank;
Dette pga. antatt kort rest-levetid i forhold til det som må investeres i rør, koblinger og evt. fremmed-arbeide.

Kjelen er dessuten liten; 100ltr er svært lite som akkumulatortank.
Den er relativt dårlig isolert. 
(Hos meg er kjelen montert inn i Klimanette-skapet og tilleggs-isolering blir noe komplisert)

......
Hvis jeg først skal gjøre noe vann til vann, vil jeg nok anskaffe en størst mulig akkumulatortank, eventuelt lage en selv, eller få den spesiallaget i optimal størrelse, isolere den skikkelig  og derved gir større kapasitet.

.....
Optimalt ville det nok være med en ny VP-innedel som kunne erstatte hele Klimanette:
Den må:
-ha en relativt kraftig vifte;
-levere temperatur på 60-80grader, eller kunne levere tilleggsvarme for kalde dager.
-kunne kobles til eksisterende 12 stk 100mm spirorør (utblåsing) og returluft, toppmontert.
-den må kunne kobles til minst en romtermostat.
Det kunne være ønskelig med ca 6 termostater med mekanisk styring av luft-spjeld ut til spirorør. (har ikke det idag)

Og den må selvfølgelig ha et filter. (Kona ville nok ikke like å begynne å tørke støv flere ganger i uka etter mange år med et tilnærmet støvfritt hus.)

For varmt forbruksvann tenker jeg å benytte en std vv-bereder, helst med tilførsel gjennom akkumulatortank.
   #6
 24,668     Akershus     0
Da forstår jeg deg bedre. Min klimanett har forøvrig 168l vannkappe og 100l vvb. Dersom begge brukes vil det gi 268l akku. Jeg antar/håper at det ikke er så mye rust da kjelevannet ikke har vært i nærheten av oksygen på nesten 30 år. I tillegg tenkte jeg å sette inn en eldre vvb på 200l. Hos meg er det 10cm glava ekstra mellom klimanett og vegg og da jeg byttet de innvendige PEX-rørene med kobber, så ble det 10cm glava mellom kjele og vifteskap. Eventuell lekkasje fra tank kan jeg leve med: sluk i gulvet, men det er jo litt dumt med lekkasje på vinteren. Rørgreiene har jeg tenkt å gjøre selv.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 117     0
Rister litt liv i denne tråden igjen.
Klimanette’n ble modifisert i fjor og har vært i drift et års tid.
Oljefyr med kjele og vv-bereder ble fjernet og erstattet med en Høyax vv-bereder og El-kasett.
Vifte og konvektor-delen benyttes slik den var, men ble grundig rengjort.
Skapet  for oljefyren ble også grundig rengjort og isolert  på innsiden med 30mm plater av den typen som benyttes på baderom.
Gulvet under fyren ble isolert og flislagt. 
Fyrrommet fikk fliser på gulv og vegger.
Utrolig hvor mye bedre det blir med lyse fliser.
Shuntventilen som fulgte med Høyax El-kasett var ikke for automatikk (ihverfall ikke den typen jeg har). Den gamle shuntventilen ble rengjort og montert med automatikk.



Modifisere Klimanette - DSCF1827x.jpg - arneolav
Modifisere Klimanette - DSCF2334x.jpg - arneolav