#11
 3,109     Norge     0
En vanleg kollektor er 40mm, men vert den lenger enn 400-500 meter må man opp i diameter, alt etter varmepumpe (sirkulasjonspumpe)¨

Synest det høyrest fornuftig ut å legge desse røra no, dei må også isolerast i heile sin lengde innanifrå og ca 2 meter ut forbi husmuren.
Røra koblar du rett på energibrønnen eller du skjøtar på jordvarmekollektor dersom du ønsker det.

Desse røra kan også brukast til fjernvarme dersom noko slikt skulle komme i ditt område.


  (trådstarter)
   #12
 440     0
"Rør + isolasjon" skrev rørleggeren vår på mail at ble bestilt i dag, så da regner vi med at de vet at og hvordan de skal isoleres. Radonduken (Protan maurduk) skal visst legges på torsdag og da måtte visst dette gjøres først.

Vi har sprengt bort fjell på tomten der som huset skal stå  så da antar jeg vel at vi ikke vil  måtte borre så mange meter for bergvarme senere evt.. og da er vel 40 mm rør OK da? Må jo tro at rørleggerne vet hva de gjør men man blir jo nesten litt usikker noen ggr av det man leser her inne.. Smile
Signatur
   #13
 24,742     Akershus     0
40mm = rørlegger planlegger ikke for eventuell utskiftning. Selv er jeg skeptisk til støpt plate mhp vann inn, vann ut, el, data, fober etc inn og ut. Kort sagt: sørg for trekkerør.
Signatur
   #14
 3,109     Norge     0
Vannledningsrør vert ladt direkete inn utan trekkerør også.
Vert dette skikkeleg gjort står røra i 100 år.
Og det er en selvfølge at det skal gjørast skikkeleg.
   #15
 16     0
hei

jeg driver og bygger nå.
jeg har lagt inn kolektor rør (2x40mm med isolasjon) i 110mm trekkerør, der har jeg brukt 3 30 graders bend for og få rørene opp i gulve.
jeg kan garantere deg at jeg ALDRI for byttet ut de rørene uten og pigge opp ned til benden så skal du legge de i trekkerør må du bruke større rør en 110mm og flere bend slik at vinkelen blir så slak som mulig.
etter det jeg har erfart til nå. tror jeg hadde droppet trekkerør neste gang, rett og slett fordi de måtte blitt uhyggelig store.

mulig det vil funke vis du kun skal 0.5 m i under gulvet og opp. men slik det er hos meg. er det ca 5 m før det møter på bend, men alle rede der begynner det og butte i mot.

har du vurdert epc 300 eller 360 vis du har tenkt på bergvarme ettervert?
  (trådstarter)
   #16
 440     0
Nå er det gjort så det får være som rørlegger anbefalte. Vet ikke enda om vi kommer til å bruke det i fremtiden heller men nå er det nå der.
Signatur