Publisert av Elektroimportøren
Skal du ha downlights hjemme? Da må du vite dette først.
Men hvilken type downlights bør du velge? Hva betyr tilt, fast, gyro og warmdim? Og hvilke feil er de vanligste folk gjør? Siden 1994 har Elektroimportøren solgt alt innen lysprodukter til både det profesjonelle og det private markedet i Norge. Noe de ser blir stadig mer populært er LED-downlights.
– Dette selger vi store mengder av, forteller produktsjef Christian Federmann.
– Den største endringen de siste årene er at kundene har gått over fra halogen til LED, som jo er fremtiden. De er mer energibesparende og mer økonomiske i forhold til utskiftning, siden de gjerne har en levetid på 15 til 20 år.
Dette må du tenke på
Tidligere var downlights noe som mer eller mindre var forbeholdt stuen. Nå har de flyttet seg videre rundt i boligen, og til og med ut av den. Siden utvalget er stort er det derfor ikke bare å gå inn på nettet eller dra til butikken, og så kjøpe det første og beste du finner. Start med å tenke på hvor du skal ha downlights, råder Federmann.
– Skal du ha downlights ute, i våtrom eller i oppholdsrom? Hvis de skal være ute må de tåle vær, vind, kulde, fuktighet og saltvann i kystnære områder. I våtrom må de også tåle fuktighet, og de må plasseres riktig i forhold til dusjnisjen, forklarer han og fortsetter:
- I oppholdsrom er det gjerne design og farger som teller mer. Du må rett og slett se hva som passer best hjemme hos deg og gjøre deg opp en mening om hva du ønsker. Vil du for eksempel bryte med resten av interiøret, eller la lysene gå mer i ett med det? Her finnes det ingen fasit.
Du må heller ikke glemme antall downlights du vil ha. Ifølge Federmann er noen av de vanligste feilene folk gjør er å velge for få lyspunkter, og at de lager et mønster over en bestemt sittegruppe.
– Dette er dumt fordi de fleste ommøblerer etter en viss tid, og da passer ikke mønsteret mer hvis man for eksempel skal belyse et bord.
En mulighet mange ikke tenker på er å ha downlights i flere soner, slik at man kan skru av visse deler av belysningen. Da har du alltid nok lys til husarbeidet, og du kan dempe det når du ønsker å kose deg.
– Dette kan du kombinere med trådløs styring eller med en app på telefonen din, og slipper flere dimmere på veggen ved mange inndelte soner. Dette er en del av ny teknologi man kaller smarthus, opplyser han.
Når du har fått visshet i alt dette, er du klar til å gå videre i prosessen.
Typer downlights
De siste årene har det kommet mange nye typer downlights. I tillegg til de tradisjonelle runde, firkantede, faste, tiltbare og med inntrukket lys, er de siste nyhetene gyro og warmdim.
– Hva er forskjellen på disse typene?
– En fast downlight vil si at den ikke kan justeres, altså at den lyser rett ned. Her finnes det to alternativer. Det ene er inntrukket, som betyr at lyset og linsen er trukket opp i downlighten, hvilket gjør at den ikke blender. Denne passer i nærheten av sittegrupper i stuen eller på kjøkkenet. Den andre faste er den vanlige som er i flukt med taket, forklarer Federmann.
Det er for øvrig ingen synlig forskjell på lyseffekten av downlights som er inntrukket og de som er i flukt med taket, så lenge det blir brukt downlight fra samme familie, type eller produsent.
– Tilt er downlights som kan vinkles til ca. 30 grader to veier. Da kan du for eksempel snu dem inn mot veggen hvis du vil ha en spoteffekt på et bilde, eller lyse opp en mørk krok. Gyro er i prinsippet en tilt som kan justeres 360 grader. Warmdim er downlights som ved dimming fra 50 prosent og ned til én prosent endrer fargetemperatur, noe som kan sammenlignes med tradisjonell halogenpære.
Endret fargetemperatur betyr at fargen på lyset blir gulere, og det vil dermed virke varmere jo mer man dimmer ned lyset.
Bruk en autorisert elektriker
Mange som kjøper downlights velger å montere dem selv. Hvis det er noe du vurderer, er det bare å slå fra seg den tanken først som sist. Her må du ha hjelp av fagfolk, sier Federmann.
– Downlights går inn under arbeid på fast installasjon, og da er det et krav at man bruker autoriserte elektrikere. Dette er det viktig at folk vet. Kobler du feil kan du få problemer med strømmen, eller det kan oppstå varmgang som kan føre til brann.
Feil montering kan også føre til fuktskader, og Christian understreker også et annet viktig poeng:
– Har du ikke papirer på at en elektriker har gjort jobben, får du heller ikke hjelp av forsikringsselskapet ditt dersom noe skulle skje.
Problemer som kan oppstå
Selv om du har gjort alt etter forskriftene, kan det oppstå problemer etter hvert. Dette kan være lys som blinker, skrur seg av eller ikke skrur seg av. Noen ganger kan det være dimmeren eller driveren - andre ganger kan problemene skyldes varierende spenning i strømnettet ditt.
– LED er nemlig mer vâr på endringer i strømnettet. Denne typen utfordringer har alltid vært der, men med LED blir de mer synlig i form av blinking eller flimring. Ved å ha forstyrrende elementer som sender ut spenningstopper mot anlegget kan lysene begynne å blinke, og samtidig vil det kunne ødelegge LED over tid, sier Christian.
Et slikt “forstyrrende element” kan være at du setter i gang støvsugeren eller at pumpen til den vannbårne varmen starter, hvis disse er på samme kurs som lysene.
– Dagens krav for det elektriske anlegget er at man bruker rene lyskurser. Ved rehabilitering har man ofte en miks av flere kurser, og dette kan skape problemer. I noen tilfeller vil det eneste som hjelper være å endre oppsettet i kursen slik at det blir en såkalt ren kurs.
Her skal det legges til at utfordringene rundt dette begynner heldigvis å bli færre etter hvert som man blir mer klar over dem.
Bruk downlights som hovedbelysning
Hvilken type downlights du til slutt velger kommer an på smak og behag. Ønsker du siste nytt innen design og teknologi, eller noe som er mer varig og klassisk? Det er ditt hjem, så det er din stil som avgjør, mener Federmann.
– Men vi kommer selvsagt med anbefalinger, og da spesielt med tanke på plasseringen og type downlights. Der finnes det som sagt ingen fasitsvar, og det gjør det heller ikke på antall. En tommelfingerregel er ca. én downlight per kvadratmeter. Dette kommer an på hvor mye lys du ønsker, og om det er primær eller sekundær belysning.
Hans forslag er at du plasserer downlights slik at du kan bruke det som hovedbelysning, og så dele det opp i så mange soner som mulig. Med et større antall soner kan du også montere flere downlights, og samtidig ha muligheten til og skru av deler av sonene for å skape den stemningen du ønsker.
– Når det er sagt skal jo ikke taket ditt se ut som en sveitserost, sier Federmann og legger til:
– Kom gjerne inn i en av butikkene våre med en tegning eller bare et spørsmål, så anbefaler vi antall, plassering og soner slik at du får en best mulig opplevelse av downlightsene dine.