24,922    30    1  

Brudd på varmekabel

 168     Trondheim     0
Hei, kan noen hjelpe meg med følgende?

Er det slik at dersom det blir brudd på en toleder varmekabel (Nexans TKXP 2R) så vil varmen fortsatt fungere i kabelen helt fram til bruddet?

Hva kan forårsake brudd på en kabel? Er det kun i innstøpningsprossesen dette kan skje? Eller kan det skje i ettertid, lenge etter at støpen er ferdig herdet?


   #1
 182     Tomter     0
Elektrikeren min sa at man kunne bruke den hvis det ikke var armeringsjern visstnok.. Skulle koble på mine her om dagen, jordfeil i den ene lederen.. Sannsynligvis skjedd under støp eller herding... Så da får jeg vente til m-tek får sett på saken.
   #2
 54     Sandefjord     0
Sansynligvis vil jordfeilbryteren din gå dersom du bruker den varmekabelen. Elektrikeren din skal måle kabelen (dokumentere at den er ok) før han tar den ut av esken, etter den er lagt, rett etter at murer har støpt gulvet, og ved tilkobling. Det skjer ingenting med kabelen under herdeprosessen. Noen har tråkket på den slik at den har blitt ødelagt..
   #3
 21,481     Enebolig     0
Man setter ikke strøm på en slik kabel. Sjansen er tilstede for at man får jordfeil via støpemasse/betong. Også dersom det ikke er armering.

Termografering og hugge opp for å skjøte er eneste løsning.

Varmekabelen kan ta skade dersom man tråkker hardt på den, og da spes når den ligger på armeringsjern. Elektrikeren skal ha megget den før han reiste, med andre ord skal han ha kontrollert at kabelen var ok før støp.

Folk som støper gulv har et stygt rykte, jeg tør påstå at de fleste av dem her jeg jobber gir f*** uansett hvor mange ganger man sier det til dem.
  (trådstarter)
   #4
 168     Trondheim     0
Men det er slik å forstå at kabelen vil avgi varme fram til bruddet?
   #5
 4,283     0
Nei en TKXP 2R er en toleder serieresistanskabel. Den har to ledere inni seg, en varmetråd og en god leder som ligger paralellt. De er koblet sammen i enden.
Hvis det er brudd en eller annen plass på den så vil hele kretsen bli brutt og kabelen vil ikke gi fra seg varme.

Dette er en forskjell fra paralellkablene (de selvregulerende) som f.eks T2 Rød og Pipeheat, mange typer fra Chemelex. Hvis disse får et brudd et stykke utpå kabelen så vil de varme helt fram til bruddet.

Her trengs det fagfolk.
  (trådstarter)
   #6
 168     Trondheim     0
Kan det være andre forhold som tilsier at kabelen ikke avgir varme i hele sin lengde, men likevel fungerer for deler av kabelens lengde.
   #7
 21,481     Enebolig     0
Kan du gi noe mer info? Har du et gulv som er delt varmt/kaldt?

  (trådstarter)
   #8
 168     Trondheim     0
Jeg har et badegulv hvor det er store områder som ikke blir oppvarmet. Ifølge elektriker så skal det ligge varmekabel i disse områdene. Termografering har påvist at det ikke blir avgitt noe varme i det kalde området, men viser ellers kontinuerlig varmeavgivelse fra kabelen fram til det området hvor varmen "slutter å virke".

- Så det jeg ønsker å vite er om Nexans TKXP 2R kabel fortsatt vil fungere fram til "bruddet" slik at det faktisk er sant at kabelen ligger i det kalde området, eller at det kalde området skyldes at elektriker ikke har lagt kabel her.

- Ønsker også å vite hva som kan være årsaken til dette "bruddet" og hvordan man kan rette på forholdet?

Membran ligger over varmekabel, og problemene med varmen har vært der siden førstegangsbruk.

Håper noen kan gi meg klare svar  :)

PS! Pga flere andre forhold så kan jeg desverre ikke stole på elektrikern som har gjort jobben.
   #9
 4,283     0
En TKXP 2R vil avgi varme kun hvis det ikke er brudd i den.
Kan det være lagt to kabler i dette gulvet slik at bare den ene er i orden?
Er det jordfeil på kabelen?
Du har ikke bilder fra før støping da? Det er den beste dokumentasjonen på plasseringen av kabelen du kan få. Gull verdt for både elektriker og kunde i slike tilfeller.

Alcatel har en garanti på disse kablene i 10 år tror jeg det er. Be elektrikeren din om å fikse dette. Det er jo derfor firmaer gir garanti på arbeider de gjør.

Jeg har hørt om tilfeller der varmekabler ikke avgir oen varme et stykke på kabelen. Dette var en annen type varmekabel men der var det et stykke som var kaldt. midt på kabelen.


   #10
 222     0
Synes du skal be om dokumentasjon på kabelen. Når / hvis du får denne kan du jo eventuelt kontakte en annen elektriker og rådføre deg. Kabelen skal være dokumentert med både bilder og tekst, tidspunkt for megging, måling, osv.