90    4    0  

Har jeg store nok sikringer til varmefolie/varmekabler?

 29     0
Hei,

Har planer om å få lagt varme i gulvet av elektriker på 3 rom.

Rom 1, gang på 6kvm: Nedstøpt varmekabel på 120W-150W per kvm.
Rom 2, oppholdsrom/soverom på 14kvm: Varmefolie på 60W per kvm.
Rom 3, soverom på 20kvm: Varmefolie på 60W per kvm.

Eksisterende sikringer er:
10A delt kurs til Rom 1 og Rom 2
10A kurs til Rom 3

Jeg vet ikke om dette er korrekt måte å regne ut nødvendig kapasitet:
Rom 1 + Rom 2: (6 x 150 + 14 x 60) / 230 = (900 + 840) / 230 = 7,6A
Rom3: (20 x 60) / 230 = 1200 / 230 = 5,2A

Er dette tilstrekkelig med kurser hensyntatt at man skal også ha lys, tekniske dupeditter av ymse slag tilkoblet stikk (tv, lydanlegg, støvsuger etc)?

   #1
 2 693     0
Lys er i dag LED-lys (eller om du fortsatt sitter med gamle "sparepærer") - de teller fint lite på strømbudsjettet, både i Ampere og i kroner.

En gigant-TV og ekstrem-stereo-anlegg kan begynne å bli verd å regne med, men for de aller fleste av oss er det snakk om relativt små bidrag. Det går greit med dem.

Hvis golvvarmen din effektreguleres (thyristor-regulator eller noe sånt), ikke som full effekt på/av, vil den det aller meste av tiden trekke betydelig under maksimal-effekten som du her regner ut fra.

Med andre ord: Det ser ut til å være fullstendig greit, så langt.

Så nevner du støvsuger ... min trekker 1800 W på maks styrke. Den vil omtrent ha hele kursen for seg selv! Kanske det du sitter på er en liten mini-støvsuger, men for en fullvoksen modell ville jeg nok valgt å slå av golvvarmen når jeg plugger den inn (til tross for at "treige" sikringer klarer en god del overbelastning i vesentlig lengre tid enn folk flest er klar over). Jeg hører ikke til blant renholdsfanatikere som skal ha huset sterilt og total støvfritt til enhver tid - jeg støvsuger ikke oftere enn at jeg ikke ville finne på å betale mange tusen kroner ekstra for å oppgradere til 15/16A kurser, eller få lagt inn nye kurser, bare for å slippe å slå av golvvarmen under støvsugingen "for å være på den sikre siden".

Dette er under forutsetning av at du ikke har (eller kan komme til å få) andre store effekt-krevende apparater. Har du en tenåring i huset som bruker alle sine penger på bygge byens mest ekstreme PC for dataspill kan den faktisk trekke ganske stor effekt! (men da vil behovet for å bruke golvvarmen være sterkt redusert.) Eller hvis ett av rommene kan komme til å bli et trimrom der du installerer en tredemølle (en sånn for å male treder...), eller tilsvarende. Da kan du komme til å måtte øke kapasiteten, enten med en ny kurs eller ved oppgradering til 15/16 A. Jeg ville utsatt det til det viser seg at slike behov dukker opp.
  (trådstarter)
   #2
 29     0
Takk for innspill!

Hvor vanskelig/kostbart er det å oppgradere kursene i etterkant? Grunnen til at jeg funderer på å få gjort det med én gang er at vi uansett skal trekke nye skjulte kabler fra sikringsskapet og inn i disse rommene, da alt ligger åpent på vegg/langs list i dag.

Er det annen dimensjon på kabler tilpasset 10A sikringer kontra 16A, slik at man evt må bytte kabler en gang til? Eller er det bare sikringsskapet som må fikses?

PS: Støvsugeren vår er visst 2200W Grin
   #3
 3 250     0
Hvis golvvarmen din effektreguleres (thyristor-regulator eller noe sånt), ikke som full effekt på/av, vil den det aller meste av tiden trekke betydelig under maksimal-effekten som du her regner ut fra.


Det er vel svært få regulatorer som er noe annet enn on/off I dag, men mindre man går for noe veldig sært.
   #4
 19 003     Akershus     0
Dersom du likevel skal tekke nye rør, så trekker du inn 2,5mm2 kabel og kan bruke 15A jordfeilautomater.

Dersom det ligger rør og 1,5mm2 kabel for 10A, så er det vanligvis en kjapp afære å bytte til grovere kabel, så sant ikke noe setter seg fast.
Signatur